Mindössze egy, sertésből kinyert sejt segítségével készít húshelyettesítő, mégis állati eredetű terméket egy holland cég – derül ki az index.hu cikkéből. Bár az eljárással készült termékek nem nevezhetőek vegánnak, a gyártó szerint mégis állatbarát módon tudják így biztosítani a húspótló élelmiszereket azoknak, akik bár vágynak a húsos ételekre, az állatok jóléte miatt szeretnék mérsékelni saját húsfogyasztásukat.
A Meatable nevű holland élelmiszeripari vállalat laboratóriumokban termesztett hústermékeit az állatok egyetlen sejtjéből állítja elő, mely az élelmiszerkészítési eljárás során a sertés izom- és zsírszövetének természetes növekedését másolja.
A Meatable egyik alapítója, Daan Luining szerint ezek a virslik és kolbászok nemcsak olyanok, mint a hús, hanem száz százalékban igazi húsok, csupán a húsipari termékek előállításának hátrányát mellőzik a gyártás során.
A hústermékek előállításához egy úgynevezett opti-ox technológiát használnak, melynek lényege, hogy csak egy egysejtes minta levétele szükséges az állattól, ez a cég szerint fájdalommentes, és kár okozása nélkül levehető.
Ahogy az index írja, az eljárás nem igényli az úgynevezett magzatiszarvasmarha-szérumot (FBS), amelyet hagyományosan a hústermelésben használnak a sejtállomány kiegészítéseként, és amelyet úgy állítanak elő, hogy a vemhes tehenek vágás közbeni magzatából nyerik ki a szükséges mintákat.
A Meatable húsai ízükben, állagukban, fényükben egyaránt olyanok, mint az eredeti hústermékek, ráadásul még a serpenyőben is sercegnek.
A cégnek még rengeteg engedélyre van szüksége ahhoz, hogy a Meatable termékei piacra kerülhessenek – a vállalat szerint remélhetőleg 2025-ben forgalomba kerülhetnek a mesterséges húsok. Egy, a CE Delft által közzétett tanulmány szerint a termesztett hús akár 92 százalékkal képes csökkenteni a húsipar környezeti hatását.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek: