A disznóhús nem akkora kedvenc, mint a csirke (vegák, vegánok, ez nem rátok vonatkozik), de a különböző sertésrészeket nagyon ízletes és egyszerű módokon el lehet készíteni. Könnyen hozzájutni a szupermarketekben és a hentesnél, így, ha ezidáig azért ódzkodtál a malacságoktól, mert nem tudtad, hogyan készítsd el, akkor megmutatjuk hogyan nyúlj a sertés részeihez.
Kattints a galériára, hogy megtudd, hogyan készítsd el a sertés részeit!
A sertés részeinek feldolgozása egyszerűen
Tarja:
A tarja a sertés nyaki része, ami a legfinomabb, ha kap egy jó pácot, aztán rádobjuk a grillre. Frissensültként is elsőosztályú, és magas zsírtartalma miatt nehezen szárad ki. Ezért, ha nem is vagy egy konyhatündér, bátran próbáld ki! Recept itt!
!
Karaj:
Ha sertésből készült rántott húst rendelsz az étteremben, akkor minden bizonnyal karajjal van dolgod. A karaj fej felőli része a hosszúkaraj, a comb felőli pedig a rövidkaraj. Utóbbi alatt található színhús a szűzpecsenye, amit diétázók is könnyen be tudnak illeszteni az étrendükbe alacsony kalóriatartalma miatt. Párolva, sütve és töltve is el lehet készíteni, ami egy krumpli- vagy rizskörettel tökéletes vasárnapi ebéd. Recept itt!
Sertéscomb:
Talán a legváltozatosabb módokon elkészíthető rész. A combot darálhatjuk, ránthatjuk, párolhatjuk, de apróra felkockázva pörköltben a helye. A comb belső részéből többnyire frissen sültek készülnek, a comb hátsó része a dió, amiből fantasztikus brassói aprópecsenye készülhet. A comb hátsó-középső része erőteljesebb, mint a többi, ezt legjobb, ha először pároljuk. Recept itt!
Oldalas:
Az oldalas füstölve vagy párolva az igazi, de töltve is kiváló, ha van egy kis gyakorlatunk a konyhában. Ez a húsrész a bordákat fedi, amit tehetünk pörköltbe, tokányba, de vagdaltnak is tökéletes. Recept itt!
Csülök:
Az egyik legnépszerűbb része a sertésnek, amiből pörkölt és kocsonya is készülhet, és persze egészben megsütve, hagymás burgonyával és káposztával is igazi lakoma. Recept itt!
Dagadó:
A sertés hasalja, zsírban gazdag rész, amiből kolbász, pörkölt, gulyás és tokány is készülhet. A dagadó átsüléséhez legalább másfél órán keresztül kell minimum 180 fokon sütni, a légkeveréses funkciót érdemes kerülni, mert könnyen kiszáradhat. Alufóliával letakarni, viszont annál inkább célszerű, és 15-20 percenként meglocsolni a sülő húst a saját szaftjával. Recept itt!
Lapocka:
A sertés elülső comjánál található a lapocka, ebből kiváló sonka, vagdalt, fasírt, pulled pork (tépett malac) vagy pörkölt születik. Szerencsére nagyon részletes, jó recepteket találni már, ami alapján könnyedén elkészítheti bárki ezeket.
Ezekre a receptekre is less rá:
Omlós oldalas
Csontokról leomló, szaftos, zsíros húsokról álmodozol? Megmutatjuk, hogyan készítsd! Sokféleképpen lehet pácolni, ízesíteni, száraz vagy nedves páccal, a siker titka azonban az idő. ...
Töltött káposzta dagadóból
Nem maradhat el a tél töltött káposzta nélkül. Nemzeti értéknek számító csodálatos ételről van szó, amit szerencsére nagyon sokféleképpen el lehet készíteni, ki hogy szereti. A ...
Sajtos-barackos sertéskaraj
Nagyon gyors és egyszerű nyári étel, egy kis csavarral. Sajtos-barackos sertéskaraj, vagy ahogy sokan ismerik, a búbos karaj! :) Bognár Bor Birtok
Ezek is érdekelhetnek: