Sercli, pipölle, karé – így hívják a kenyér csücskét a magyarok

Sercli, pipölle, pille, sarka, dumó? Szuper kedves gyűjtemény arról, melyik országrész hogyan nevezi a kenyér végét. Azaz csücskét.

„Ne dézsmáld meg a serclit hazafele" – mondta anyukánk, mikor gyerekkorunkban kiküldött minket a boltba kenyérért, és milyen jók voltak a megérzései: a friss, ropogós fehér kenyér csücskébe nehéz volt nem beleharapni. Vagy ti nem serclinek hívtátok? De akkor hogy?

Házi kenyér, élesztő nélkül, recept a képre kattintva!

Irtó kedves gyűjtést találtunk a Sokszínűvidék oldalán, akik nem voltak restek, és összeszedték a népi gasztronómiában fellelhető különféle, országrészekhez köthető kenyérvég-elnevezéseket. Mert ami nálunk sercli, az máshol pipölle! Lássuk:

  • Sercli – az ország szinte minden szegletében használjuk
  • Gyürke – Fejér-,Vas-,Tolna-, Somogy-, Komárom-Esztergom,  Győr- Moson-Sopron megyében
  • Bütüje- Hargita megye
  • Durca – Békés-, Hajdúbihar megye
  • Dóc, dúc – Bihar megye
  • Karé – Hargita megye
  • Pipölle – Békés megye
  • Pillis – Békés megye
  • Fara – Hajdú-Bihar-, Szabolcs-Szatmár megyében
  • Pilis – Pest megye, Felvidék
  • Domó, dumó – Borsod-, Heves-, Szabolcs-Szatmár, Jásznagykun-Szolnok megyében
  • Csücske, csücsök – Zala-, Tolna-, Csongrád- Somogy-, Jásznagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár, -Baranya-, Zala- és Békés  megyében
  • Pisle – Komárom megyében
  • Pille – Békés és Nógrád megyében
  • Sarka – Kovászna megyében
  • Duccs – Fehérmegye
  • Korca – Somogy megye

Rusztikus kovászos kenyér

A kovászos kenyér a mai világban különleges, szinte luxuscikknek számít, de valójában ez a házi kenyerek egyik legősibb és legtermészetesebb módszerrel készülő válfaja. ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Izgalmas konyhai ötletek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...