„Ne dézsmáld meg a serclit hazafele" – mondta anyukánk, mikor gyerekkorunkban kiküldött minket a boltba kenyérért, és milyen jók voltak a megérzései: a friss, ropogós fehér kenyér csücskébe nehéz volt nem beleharapni. Vagy ti nem serclinek hívtátok? De akkor hogy?
Irtó kedves gyűjtést találtunk a Sokszínűvidék oldalán, akik nem voltak restek, és összeszedték a népi gasztronómiában fellelhető különféle, országrészekhez köthető kenyérvég-elnevezéseket. Mert ami nálunk sercli, az máshol pipölle! Lássuk:
- Sercli – az ország szinte minden szegletében használjuk
- Gyürke – Fejér-,Vas-,Tolna-, Somogy-, Komárom-Esztergom, Győr- Moson-Sopron megyében
- Bütüje- Hargita megye
- Durca – Békés-, Hajdúbihar megye
- Dóc, dúc – Bihar megye
- Karé – Hargita megye
- Pipölle – Békés megye
- Pillis – Békés megye
- Fara – Hajdú-Bihar-, Szabolcs-Szatmár megyében
- Pilis – Pest megye, Felvidék
- Domó, dumó – Borsod-, Heves-, Szabolcs-Szatmár, Jásznagykun-Szolnok megyében
- Csücske, csücsök – Zala-, Tolna-, Csongrád- Somogy-, Jásznagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár, -Baranya-, Zala- és Békés megyében
- Pisle – Komárom megyében
- Pille – Békés és Nógrád megyében
- Sarka – Kovászna megyében
- Duccs – Fehérmegye
- Korca – Somogy megye
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Izgalmas konyhai ötletek: