A savanyúság, amiért szakítottam a házi csalamádéval: az első KIMCHI-m története

Ahogy a koreai nagymamák mondanák: "Ahány ház, annyi Kimchi...!" Következzen a kínai kel mennybemenetele - Fermentálós történetek, II. rész.

Kezdjük egy kis törivel:

A kimcshi a koreai konyhaművészet egyik legismertebb étele, a koreai étkezések elengedhetetlen része. A legfontosabb összetevő a kínai kel, a retek, a zöldhagyma és az uborka. Erjesztéssel készül. Több száz fajtája létezik, és más ételek alapját is képezheti, például készítenek belőle levest és sült rizses egytálételt. A kimcshit a világ egyik legegészségesebb ételének tartják a dietetikusok. A kimcshiben kimutatták a tejsavbaktériumok egy fajtáját, melyet Lactobacillus kimchii névre kereszteltek. Hagyományosan nagy mennyiségben késő ősszel készítették télre eltenni, ezt az időszakot kimdzsangnak nevezik.

Mivel imádom a savanyúságokat (Anyu-féle csípős-ecetes almapaprika, nyami), az ázsiai konyha is közel áll a szívemhez, a karanténidőszak pedig lehetőséget is biztosított, hogy olyan dolgoknak is nekilássak, amikhez lehet, hogy a normál időszakban nem lenne időm/türelmem.

Tudni kell a kimchiről, hogy megközelítőleg annyiféle változata van, mint egy pörinek vagy töltött káposztának, szóval előre is elnézést a fanatikus kimchirajongóktól!

Szóval elkezdődött a szokásos böngészés-receptkutatás, aztán beugrott, hogy nekem van egy tapasztalt kimchikészítő volt Nosalty-s kollégám, Tomi. Recept elkérve, kérdések megválaszolva, szájmaszk, gumikesztyű felvéve, irány bevásárolni!

Alapvetően van néhány összetevő benne, aminek a beszerzése macerás, manapság pedig még nehezebb, szóval itt-ott lecseréltem pár alapanyagot, de a végeredmény így is ISTENI lett! Tényleg! (Nekem legalábbis nagyon bejön...)

Nézzük a zöldségeket, ezeket általában bárhol kapni:

kínai kel, jégcsapretek, újhagyma, fokhagyma, friss gyömbér.

És akkor jöjjön a többi hozzávaló:

jódozatlan só, cukor, halszósz és koreai chilipehely.

Ami kimaradt, az a rákpaszta és az “eredeti” chilipehely, a Gochugaru.

Ha beszereztetek mindent, itt lesz a recept és a leírás is: Megmondom őszintén, nagyon izgultam, hogy milyen lesz, hiszen volt már szerencsém irtó finom kimchiket kóstolni, és amúgy is, Budapest teli van jó ázsiai helyekkel. Végül nem csalódtam, szerintem elsőre elég jól sikerült, el is fogyott néhány nap alatt ez a két üveg. Talán legközelebb kipróbálom a rákpasztás verziót is...

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...