Savanyú káposzta, az olcsó multivitamin, amire szükséged van

A téli időszakban sokkal kevesebb lehetőségünk van friss zöldségekből és gyümölcsökből fedezni a napi vitaminszükségletünket, de mégis van egy évszázadok óta kedvelt alapanyagunk, amely egyrészt olcsó, könnyen elérhető, másrészt telis-tele van vitaminnal, és még az emésztésünknek is jót tesz. Ez a magyar konyha egyik alapélelmiszere: a savanyú káposzta.

Egyesek egyenesen elixírnek tekintik, eszik nyersen és főzve, készítenek belőle levest és főételeket, de sokan a levét is előszeretettel fogyasztják kellemes frissítő üdítőként. A savanyú káposzta a magyar gasztronómia egyik fontos élelmiszere, íze annyira komplex és különleges, hogy akár egzotikusnak is tekinthetnénk. Míg sokan idegenkednek a távol-keleti ételektől, ízkombinációktól, mondván túl extrém számukra, gyakran nem gondolnak bele abba, hogy a mi savanyú káposztánk is voltaképpen mennyire hasonlít ezekre az ételekre, hiszen egyszerre sós és szinte maróan savanyú, vannak, akik erőspaprikával bolondítják, és kifejezetten csípősen fogyasztják, így pedig a koreai konyha ikonikus savanyúsága, a kimchi távoli rokonaként is tekinthetünk a savanyú káposztára.

Savanyú káposzta, az olcsó multivitamin, amire szükséged van

Miért egészséges?

A káposzta már magában is magas vitamintartalmú zöldség, de a savanyítás során – amely voltaképpen egy tejsavas erjesztést jelent – a magas C-vitamin-tartalom mellett jótékony, a bélre rendkívül jó hatással lévő baktériumok is termelődnek benne.

A tejsavbaktériumokról ma már pontosan tudjuk, hogy mennyire fontosak az egészség szempontjából, támogatják az immunrendszert, az egészséges bélflórához elengedhetetlenek.

Egy betegség, antibiotikumkúra, vagy stresszes időszak után tehát nem is igazán szükséges drága multivitaminokat és probiotikumokat vásárolni, hiszen ezek mind megtalálhatók a savanyúkáposztában is. Vitamintartalmát a tartósítás során sem veszíti el, így lehetett annak idején a hosszú hajóutakon a vitaminhiányból fakadóan a tengerészek között kialakuló skorbut betegség ellenszere is, hiszen a káposzta hosszú hónapokig eltartható, és minél tovább áll, csak annál finomabb és savanyúbb lesz.

A másik nagyszerű tulajdonsága, hogy szénhidráttartalma kifejezetten alacsony, viszont nagyon magas a rosttartalma, így segítve tovább az emésztést.

Hogy készül?

A savanyítás folyamata gyakorlatilag az ősidők óta ugyanúgy folyik: a nyers, legyalult káposztát sóval vagy sós vízzel rétegezik, tradicionálisan fa, újabban műanyag hordókba rakják.

Szokás a són kívül más fűszereket (babérlevél, bors, csípős paprika, köménymag, vöröshagyma, mustármag) is használni, de a csak sóval eltett káposzta is remek magában.

A töltött káposztához egész leveleket is savanyítanak, és vannak, akik a fűszerezést még inkább megcsavarják, és akár tormát vagy birsalmát is tesznek a káposztához. Az erjedés beindításához a levegő kiszorítására van szükség, ehhez régen egy nehéz követ használtak. Ma már sok helyen gyorsított érleléssel készül a savanyú káposzta, de ha sikerül hagyományos technikával készített savanyú káposztához jutnunk, érezni fogjuk a különbséget – sokkal finomabb, ropogósabb, ízesebb ez a változat.

Székelygulyás

A jó székelygulyás világos rózsaszín színű, a fokhagyma és a kömény kitűnően egészíti ki benne a káposzta kellemesen savanykás ízét. Néhol finomra vágott kaprot is használnak az ...

Főzve vagy nyersen?

Természetesen nyersen a legegészségesebb a fogyasztása, de a főzés során sem veszíti el teljesen a vitamintartalmát, főleg azért, mert a káposzta akkor a legfinomabb, ha nem főzzük túl, hanem ress, ropogós marad, így pedig a vitamintartalmat sem főzzük ki belőle.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több gasztrocikk itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...