A savanyú káposzta nemcsak immunrendszerünk erősítője és egészségünk őrzője, hanem egy borzasztóan sokszínű alapanyag is, amit a konyhában különböző módokon bevethetünk nap, mint nap. Sőt, sokszínűsége nem merül ki ebben, ugyanis azon túl, hogy a savanyú káposztát kedvünk szerint főzhetjük-süthetjük, magát az alapreceptet is megvariálhatjuk kicsit, ha a kellemes, fanyar ízen túl mást is eltennénk az üvegbe. Nézzük, pontosan mit!
Nézd meg galériánkban a savanyú káposztához adható ízesítőket!
5 kiegészítő, amitől ízesebb lesz a házi savanyú káposzta
Citrom
Hiszen már önmagában is elég savanyú az a káposzta, minek adnánk hát hozzá még citromot? – merülhet fel a kérdés sokakban. Persze nem a citrus levét fogjuk használni, hanem annak aromás, friss héját (feltéve természetesen, ha a gyümölcs bio, felülete pedig kezeletlen), amit vagy reszelve, vagy gyufaszálakra vágva, esetleg nagyobb csíkokban adhatunk a fermentálóüveghez.
Cékla
A gyökérzöldséggel nemcsak kellemes ízt, de csodás színt is kölcsönözhetünk a savanyúságnak. Egy fej káposztához reszeljünk le egy nagyobb nyers céklát (hámozzuk meg persze), majd keverjük el a felvágott/legyalult káposztával és haladjunk tovább a megszokott lépésekkel. Egy fokkal édeskésebb, de ugyanúgy kellemesen fanyar, lehengerlően lila végeredményt kapunk így.
Gyömbér
A pikáns ízek útján továbbhaladva nyúlhatunk a gyömbérért is: az aromás gyökérkéket reszelve vagy gyufaszálra vágva keverjük a káposztához. Fontos, hogy lehetőleg biogyömbért vásároljunk a projekthez és mindig alaposan mossuk, majd hámozzuk meg, hogy semmilyen külső szennyeződés ne szóljon bele a fermentálás folyamatába.
Kurkuma
A sárga fűszerre talán nem gondolnánk rögvest elsőként, mint a savanyú káposzta kiegészítője, azonban igenis illik hozzá, persze csak ha nem visszük túlzásba. Egy fej káposztából készült savanyúságba maximum 2 teáskanálnyi kurkumát tegyünk – így megmarad majd kellemes savassága, de kiegészül a fűszer aromás erejével.
Torma
A sok nemzetközi ízesítő és biotermék persze nem minden konyhában található meg, így számukra kiváló megoldás lehet a torma használata. Már egy-két kiskanálnyi friss gyökérrel is jelentős mértékű orrfacsarást érhetünk el, legyünk tehát körültekintőek – persze, ha kifejezett célunk a csípős savanyúság, akkor ne finomkodjunk a tormával.
Savanyú káposzták és belőlük főzött finomságok:
Savanyú káposztával és csirkével rakott krumpli
Variáció rakott krumplira, ezúttal fűszeres savanyú káposztával és aranybarnára sütött csirkecombokkal rétegezve.
Rakott savanyú káposzta
Életem első rakott savanyú káposztáját egy kedves barátomtól tanultam, és nagyon jól sikerült. Pont elég szaftos, és nagyon jó ízű!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További hasznos és kreatív konyhai tippek várnak itt: