A savanyú káposzta a magyar konyha egyik elengedhetetlen alapanyaga, számos hagyományos ételünk nélkülözhetetlen hozzávalója, és köretként, nyersen vagy párolva, fűszerekkel is gyakran fogyasztjuk. Magas C-vitamin-tartalma miatt a téli hónapokban kimondottan ajánlott a savanyú káposzta fogyasztása, de számos más pozitív egészségügyi hatása is van.
Kattints a galériára!
A savanyú káposzta nem csak a C-vitamin miatt egészséges
Támogatja az immunrendszert
A savanyú káposzta tele van az immunrendszert támogató probiotikumokkal és tápanyagokkal. A benne található probiotikumok segítenek megőrizni a bélflóra egyensúlyát és a bélrendszer egészségét. Az egészséges bélflóra ellenállóbbá teszi a szervezetet a fertőzésekkel szemben. Emellett a savanyú káposztában megtalálható vitaminok is támogatják az immunrendszert.
Segíti az emésztést
Ahogy a legtöbb fermentált étel, a savanyú káposzta is tele van jótékony probiotikumokkal. A probiotikumok erősítik a bélrendszert, csökkenthetik az irritábilis bélszindróma kellemetlen tüneteit, és megelőzhetik az antibiotikum-kúrák mellékhatásaként jelentkező hasmenést.
Segíthet a fogyásban
A rendszeres savanyú káposzta fogyasztás segíthet a fogyásban és abban, hogy ne szedjük vissza a leadott kilókat. Ez részben azért van, mert a savanyú káposzta, mint a legtöbb zöldség, alacsony kalória- és magas rosttartalmú. Ha több rostot viszünk be, tovább tart a teltségérzet, ami segíthet természetes módon csökkenteni a napi kalóriabevitelt. Emellett egyes kutatók úgy tartják, hogy a savanyú káposztában is megtalálható probiotikumok képesek csökkenteni a szervezet által az ételekből felszívódó zsír mennyiségét.
Csökkenti a stresszt
A beleink és az agyunk között szoros kapcsolat van, ha jól működik az emésztésünk, az pozitív hatással van a hangulatunkra és javíthatja az agyműködést is. A fermentált, probiotikus élelmiszerek, hozzájárulnak az egészséges bélflóra kialakulásához, ami segíthet a stressz csökkentésében és az agy egészségének fenntartásában.
Receptek savanyú káposztával:
Az eredeti erdélyi töltött káposzta
Erdélyben a töltött káposztának szinte minden családnál megvan a maga külön készítési, ízesítési módja, megszámlálhatatlan változata létezik, ahogy Magyarországon is. A közös ...
Savanyú káposztával és csirkével rakott krumpli
Variáció rakott krumplira, ezúttal fűszeres savanyú káposztával és aranybarnára sütött csirkecombokkal rétegezve.
Húsgombócos savanyú káposzta cserépedényben
A cserépedényben készült ételek a főzés végére rendkívül finomak lesznek. Köszönhetően ennek az ötletes edénynek! Ez a savanyú káposztás húsgombóc pedig egyszerűen csodálatos, ...
Még több egészség: