A reflux során a gyomorsav visszaáramlik a nyelőcsőbe, és marja annak belső falát. Ezt a tünetegyüttest más néven gyomorégésnek is nevezzük, ami egy igen kellemetlen betegség. Egyesek nemcsak a maró érzést tapasztalhatják meg a reflux során, de akár erős köhögést is, illetve vannak, akik berekednek miatta.
Természetesen az elfogyasztott ételeknek kiemelt jelentősége van: bizonyos fajták elképesztően tudják irritálni, mások pedig lenyugtatni a refluxra hajlamos, savas gyomrot.
Kattints a képre, nyílik a galéria, ahol láthatod, mit nem érdemes enned!
Sok a savad? Ezeket nem eheted!
De akkor mit együnk?
Vannak hála az égnek olyan ételek is, melyek szinte "felszívják" a felesleges savakat, gyulladáscsökkentő hatásokkal bírnak, vagy olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek védő réteggel vonják be a gyomor falát.
Biztonsággal jöhet gyomorsavprobléma esetén:
gyömbér, petrezselyem, rizs, köles, kukoricadara, zabpehely, a banán, a dinnyefélék, a gyökérzöldségek (cukkini, sárgarépa, édesburgonya), sütőtök (ezek főleg főzve, párolva), a csirke, a főtt tojás vagy a halak .
Ha nassolnánk, egészséges, puffasztott, natúr gabonapelyheket (rizs, búza, kölesgolyó) válasszunk.
Még több életmód: