Egész évben rendelkezésünkre áll a piacon, és szinte minden ételben nagyszerűen érvényesül. Készítsünk sárgarépából minden földi jót az ünnepi asztalra!
sült zöldség
A köret sorozat újabb szereplője, személyes kedvencem - bár nem szeretem a sárgarépát. Viszont a sárgarépa előnye, hogy minél tovább főzi az ember - más zöldségekkel ellentétben - ...
A sárgarépa az a típusú zöldség, ami már önmagában fogyasztva is imádnivaló, tápláló eleségnek bizonyul, és persze nagyon sokféle közkedvelt magyar fogás elmaradhatatlan alkotóeleme. Van, amiből egyáltalán nem maradhat ki, és van, amibe pedig nagyon kéne belőle egy kevés, reszelt vagy apróbb, takaros kis kockák formájában.
Amit jó tudni:
- A sárgarépát igyekezz minél kisebb veszteséggel megpucolni!
- Készítésénél mindenképpen vedd figyelembe azt, hogy a sárgarépában lévő tápanyagokat a sejtfalak páncélként védik, így ahhoz, hogy nagyszerű vitaminforrásait alaposan kiaknázhasd, főzésre, reszelésre vagy turmixolásra kell ítélned a zöldséget.
- Magas béta-karotintartalma zsírban vagy vajban oldódik ki a legjobban, ráadásul szép diszkrét aranysárga színe lesz az ételnek, ezért krémleves vagy raguleves készítésénél első fázisként futtasd meg zsiradékban az aprított répát, és csak ezután add hozzá az étel további alapanyagait.
- A húsvéti hidegtál díszítéséhez készített, takaros répavirágot felhasználásig érdemes jeges-hideg vízben tartanod, hogy sokáig friss maradhasson.
- Ha főzésnél több répát sikerül megpucolnod vagy lereszelned, a maradékot egy jól zárható dobozba vagy uzsonnás zacskóba téve nyugodtan lefagyaszthatod.
A sárgarépát nyersen pikáns mártogatósok mellé vagy salátaként, reszelve egy kis citromlével és petrezselyemmel, illetve turmix formájában is fogyaszthatod. Roston sült zöldségként bébirépát vagy friss, zsenge répát ajánlott használnod.
További pikáns sárgarépasaláta-recepteket itt találsz >>
Párolva készítheted kevés vajban, gőz fölött vagy pürésítve. A húsvéti sült bárányt egy pikáns snidlinges-mustáros vagy tárkonyos fűszererezéssel készült zsenge párolt répa nem fogja elrontani.
sárgarépa-saláta
Szilveszterre készítettem barátoknak ezt a salátát, mert a házibuli gazdái asztali grillezéssel készültek. Ahhoz ez a sali nagyon jó volt.
sárgarépa-saláta
Ezt a receptet anyukámtól tanultam. Finom, egyszerű, gyorsan elkészíthető. Mindig nagy sikert aratok vele.
sárgarépa-saláta
Finom ropogós saláta. Megpárolt hozzávalókkal (hagyma, sárgarépa) is biztos kellemes ízű salátát kapunk.
sárgarépa-saláta
Anyósom (Gorka Lívia keramikus művész) készítette gyakran számomra, amikor az unokáit szoptattam. Magas tápérték, alacsony kalória. A sárgarépa mellé az olaj nagyon fontos, mert a ...
Még több zöldségköretért kattints ide! >>
zöldségköret
Fogyókúra idején nagyon hasznos recept, grillezett húshoz, halhoz kiváló.
pürék
Ha nagyobb babának főzzük, a főzővízbe tegyünk 1/2 leveskockát, így ízletesebb lesz. 2 adag lesz belőle.
pürék
A sárgarépapüréknek általában nagyon domináns répaízük van, ezért nem szoktam készíteni. A curry nagyon jól kiegészíti a répa ízvilágát, nagyon kellemes összhangban vannak ...
A répa főzeléknek is nagyszerű, valamint főzőlevét is felhasználhatod sültek, mártások készítésénél.
Minden főzelék egy helyen! >>
Desszertekbe rejtve a sárgarépa édes íze zseniális ízhatást robbant ki, és még egészséges is!
répafőzelék
Gyerekkori szép emlékű eledel. :-) Anyukám a mai napig is készíti, én is természetesen, és még mindig nagyon ízlik. A finomsága szerintem az egyszerűségében rejlik.
répafőzelék
A húslevesben főtt sárgarépát mindenki szereti nálunk. Ezt az ízt keresve találtam ki a főzeléknek ezt a formáját.
Egy régi nyáron, a balatoni nyaralónkban, ebédidő tájt ...
répafőzelék
Ezt a főzeléket tapasztalatom szerint vagy nagyon szeretik vagy nagyon utálják az emberek és rengetegen vannak, akik még soha nem is kóstolták. Nekem nagy kedvencem. Gyorsan és ...
répafőzelék
Variáció répafőzelékre, babáknak. Durcsó mazsolás répasalátája ihlette:-).
Díszes, mennyei répás muffinokat itt találsz >>
bélszín
A steak története helyett jöjjön inkább 1-2 jó tanács, amit érdemes megfogadnod, ha igazán remek steaket szeretnél készíteni:
Az első és egyben legfontosabb dolog a jó steak ...
karamellás sütemény
Finom, könnyed és egyszerűen elkészíthető! A családban oda vagyunk a különleges ízű tejszínhabokért és a rakott krémdesszertekért, így nagy sikere volt nálunk ennek a karamella ...
sajttorta
Egy minden ízében zseniális desszertkülönlegesség, egyenesen a Ring Café étterem étlapjáról!
salátaöntet
Ezt a pikáns cézár öntetet mindenképpen orosz mustárral ajánlott elkészíteni, mert így lesz igazán finom. Ne feledjük, hogy az eredeti cézár saláta római salátával lesz az igazi!
krumplileves
Húsvétkor vagy bármikor, amikor sonkát főzünk, a levét felhasználhatjuk a leves elkészítésére.
A maradék sonka belekockázható a végén.
A Húsvét rovat további érdekes cikkeit itt olvashatod >>