Amikor beüt a nyár, minél előbb szeretnénk egy nagy, édes, lédús szelet sárgadinnyét, ez nem vitás. Aztán, ahogy telnek-múlnak a napok és hetek, talán kicsit beleununk a gyümölcsbe, persze épp csak annyira, hogy egy izgalmasabb módot keressünk a további fogyasztására. Ennek pedig az egyik legegyszerűbb módja a sárgadinnye sonkába tekerése. A meglepően isteni kombinációnak meglepő története van, lássuk, mit tud!
Ókori gyökerek
A konkrét étel ugyan modern receptből származik, magának a kombinációnak mégis nagyon öreg gyökerei vannak. Már az ókori rómaiak is ettek valami hasonlót, bár akkoriban még nem létezett a ma jól ismert prosciutto crudo.
Helyette a sárgadinnyét más érlelt húsokkal ették, és így született meg egy olyan szenvedély, ami évszázadokkal később is ugyanúgy népszerű.
A rómaiaknak azonban nemcsak ínyenc okaik voltak a sonkás dinnyére, hanem egészségügyi megfontolások is vezérelték őket. A kor érdekes irányzata, a humorizmus szerint (amely az egészséget a négy elem, a víz, tűz, föld és levegő egyensúlyához kötötte) a dinnye és az érlelt húsok párosítása kifejezetten jót tett a szervezetnek.
Modern újjászületés
Hogy az ókoriak okosságaiban mennyi igazság volt, azt bizony nem tudjuk, annyi viszont biztos, hogy a sárgadinnye és a sonka újra egymásra találtak, a 19. század végén, a híres olasz szakács, Pellegrino Artusi könyvében.
A recept azonban publikálása után hirtelen eltűnt, és csak az 1960-as években bukkant fel újra, ekkor végérvényesen belopva magát az olasz, majd a nemzetközi ínyencek szívébe.
Készítsünk sonkás sárgadinnyét!
Hozzávalók:
1 kg sárgadinnye (1 nagy érett darab), 200 g prosciutto, 120 g mozzarella (1 csomag), 5 ek olívaolaj, 80 g rukkola (1 csomag), só ízlés szerint, bors ízlés szerint, 1 marék bazsalikom
A dinnyét megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk, majd ezután vékony szeletekre vágjuk, és a héját is levágjuk.
A sonkaszeletekkel bebugyoláljuk a dinnyéket, de akár össze is gyűrhetjük a szeleteket, és ráhelyezhetjük rusztikusan, de ízlésesen a dinnyékre.
Tálaláskor rukkolaágyra helyezzük a szeleteket, az egész mozzarellát rátépkedjük, meglocsoljuk extra szűz olívaolajjal, sózzuk-borsozzuk ízlés szerint, és megszórjuk friss bazsalikomlevelekkel.
A sonkás sárgadinnye teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Recept, videó és fotók: Gerzsenyi Flóra
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ezeket az izgalmas recepteket is érdemes kipróbálnod: