Tekerd sonkába a sárgadinnyét, mert az olaszok is ezt (t)eszik

A sárgadinnye megtalálja örök lelki társát ebben a receptben, és akár hisszük, akár nem, bizony a sonka lesz a szerencsés kiszemelt. Az olasz előétel mindent hoz, amire egy forró, nyári napon szükségünk lehet.

Amikor beüt a nyár, minél előbb szeretnénk egy nagy, édes, lédús szelet sárgadinnyét, ez nem vitás. Aztán, ahogy telnek-múlnak a napok és hetek, talán kicsit beleununk a gyümölcsbe, persze épp csak annyira, hogy egy izgalmasabb módot keressünk a további fogyasztására. Ennek pedig az egyik legegyszerűbb módja a sárgadinnye sonkába tekerése. A meglepően isteni kombinációnak meglepő története van, lássuk, mit tud!

A sonkás sárgadinnye receptjét ITT találod!

Ókori gyökerek

A konkrét étel ugyan modern receptből származik, magának a kombinációnak mégis nagyon öreg gyökerei vannak. Már az ókori rómaiak is ettek valami hasonlót, bár akkoriban még nem létezett a ma jól ismert prosciutto crudo.

Helyette a sárgadinnyét más érlelt húsokkal ették, és így született meg egy olyan szenvedély, ami évszázadokkal később is ugyanúgy népszerű.

A rómaiaknak azonban nemcsak ínyenc okaik voltak a sonkás dinnyére, hanem egészségügyi megfontolások is vezérelték őket. A kor érdekes irányzata, a humorizmus szerint (amely az egészséget a négy elem, a víz, tűz, föld és levegő egyensúlyához kötötte) a dinnye és az érlelt húsok párosítása kifejezetten jót tett a szervezetnek.

Modern újjászületés

Hogy az ókoriak okosságaiban mennyi igazság volt, azt bizony nem tudjuk, annyi viszont biztos, hogy a sárgadinnye és a sonka újra egymásra találtak, a 19. század végén, a híres olasz szakács, Pellegrino Artusi könyvében.

A recept azonban publikálása után hirtelen eltűnt, és csak az 1960-as években bukkant fel újra, ekkor végérvényesen belopva magát az olasz, majd a nemzetközi ínyencek szívébe.

Készítsünk sonkás sárgadinnyét!

Hozzávalók:

1 kg sárgadinnye (1 nagy érett darab), 200 g prosciutto, 120 g mozzarella (1 csomag), 5 ek olívaolaj, 80 g rukkola (1 csomag), só ízlés szerint, bors ízlés szerint, 1 marék bazsalikom

A dinnyét megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk, majd ezután vékony szeletekre vágjuk, és a héját is levágjuk.

A sonkaszeletekkel bebugyoláljuk a dinnyéket, de akár össze is gyűrhetjük a szeleteket, és ráhelyezhetjük rusztikusan, de ízlésesen a dinnyékre.

Tálaláskor rukkolaágyra helyezzük a szeleteket, az egész mozzarellát rátépkedjük, meglocsoljuk extra szűz olívaolajjal, sózzuk-borsozzuk ízlés szerint, és megszórjuk friss bazsalikomlevelekkel.

A sonkás sárgadinnye teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Recept, videó és fotók: Gerzsenyi Flóra

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket az izgalmas recepteket is érdemes kipróbálnod:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...