Sárgadinnye krémleves garnélanyárssal

A nyári melegben az egyik legnépszerűbb fogás a gyümölcsleves. E heti gasztrobloggerünk, Lilahajni, egy különlegességet mutat nektek – sárgadinnyét tálal garnélanyárssal.

Tombol a nyár, az iskolák kiürülnek, a strandok és a vízpartok megtelnek, ilyenkor mindannyian szeretjük egy kicsit lazábban élni az életet. Hétvégéken grillpartikat szervezünk és a naplemente után elidőzünk a kert hűvösében. Ez a recept tökéletes és igazán különleges kiegészítője lehet egy szombat esti kerti partinak, akár előételként vagy csak magában. Frissítő alapanyagokból készül és hideg, ami igazán kívánatossá teszi ebben a forróságban. Bátran ajánlom azoknak, akik nyitottak az újra és a talán első hallásra furcsának tűnő ízpárosításokra. Könnyen és gyorsan elkészíthető, nem igényel különösebb konyhatudományt, ráadásul telis tele van vitaminokkal és fehérjével. Nem is húzom tovább az időt, lássuk a receptet!

Hozzávalók

  • 4 kisebb sárgadinnye vagy 2 nagyobb
  • 2 lime leve
  • 1 dl extraszűz olívaolaj
  • 2 ek. balzsamecet
  • egy 2 cm-es darab friss gyömbér
  • 2 dl főzőtejszín
  • só, bors
  • 16 db garnélafarok
  • 1-2 chili paprika

Elkészítés

  1. Mossuk meg a sárgadinnyéket, majd vágjuk le a felső 1/3 részüket. Szedjük ki a magokat és vájjuk ki a dinnyék húsát.
  2. Tegyük turmixgépbe a tejszínnel, ízesítsük olívaolajjal, balzsamecettel, gyömbérrel, sóval, borssal és a lime-ok levével, végül turmixoljuk össze az egészet.
  3. Töltsük vissza a dinnyék héjába és tegyük be a hűtőbe, amíg elkészítjük a garnélákat. Ehhez sem kell nagy ördöngősség, tegyünk fel egy nagyobb fazék vizet főni, mikor már forr, dobjunk bele egy fél marék durva tengeri sót és a garnélákat. 6-8 percig főzzük, majd szűrjük le és tisztítsuk meg őket a páncéljuktól.
  4. Vegyünk elő saslik pálcákat és 4-4 garnélát szúrjunk minden nyársra. Végül megszórhatjuk apróra vágott chili paprikával vagy morzsolhatunk bele száraz erőspaprikát is.

NoSalty-tipp:

Ha kisebb sárgadinnyéket használtunk, tálalhatjuk személyenként a dinnye héjában a levest, ilyenkor a garnélanyársat helyezzük keresztben a dinnye tetejére. Viszont, ha nagyobb dinnyéket kaptunk a zöldségesnél, akkor helyezzük középre, mint leveses tálat, így mindenki szedhet a maga tányérjába, amire helyezzük el a garnélanyársakat.

Lilahajni receptjei a NoSaltyn

Lilahajni blogja

Lilahajni blogja a Facebookon

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek