A sárgabarack segít a barnulásban?!

Eljött az édes, lédús, csodálatos színű sárgabarack szezonja, együnk belőle, amennyit csak tudunk, és még az is lehet, hogy a bőrünk is szép barna lesz tőle!

Érik a sárgabarack! Mesésen finom lekvárok és ínycsiklandó sütemények készülhetnek belőle, de nem csak ezért olyan értékes. Egy vitaminokban, ásványi anyagokban és a jó emésztéshez fontos rostokban gazdag gyümölcsről van szó, amely ezekben a hetekben fontos szerepet kaphat a kiegyensúlyozott táplálkozásban.

Sőt, a sárgabarack az egyik legjobb bétakarotin-forrás is, amely a növényekben, gyümölcsökben előforduló színanyag, és a bőrünknek is segíthet a napbarnított szín elérésében.

Mit kell tudni a béta-karotinról?

A béta-karotin:

  • A karotinoid vegyületek egyik változata. A karotinoidok azok a növényi vegyületek, amelyeknek többek között a zöldségek és a gyümölcsök a színüket köszönhetik. A béta-karotin erős vörös-narancs színű, következésképpen a narancsos-pirosas színű gyümölcsök és gyökérzöldségek tartalmazzák nagy mennyiségben. Bőven van azonban belőle a különböző levélzöldségekben is, bár esetükben a zöld klorofill „fedi”a karotin sárga színét.
  • Az A-vitamin elővitaminja, annak növényi eredetű étrendi forrása, ugyanis az emberi szervezet képes belőle A-vitamint előállítani. A béta-karotin a vékonybélben szívódik fel, és enzimek segítségével bizonyos mennyisége – a szervezet vitaminraktárainak feltöltöttségétől függően - A-vitaminná alakul. Az A-vitamin pedig a bőr, az immunrendszer, a szem és a látás egészségéhez fontos zsírban oldódó vitamin.

Olvastad már?

A zsírban oldódó vitaminok világa

  • Antioxidáns és gyökfogó hatású. Fontos a bőr egészségének megőrzéséhez, szerepet játszik egyes daganatos, valamint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, illetve csökkenti az időskori szembetegségek kialakulásának kockázatát. A dohányzók esetében azonban a sok béta-karotin növeli a tüdőrák kialakulásának veszélyét. Felszívódását segíti a zsírok jelenléte, mértéke a szervezet A-vitamin-, illetve bétakarotin-raktárainak telítettségétől is függ.
  • Kellően változatos táplálkozás esetén természetes forrásai: a zöldségek és gyümölcsök biztosítják számunkra a szükséges béta-karotin mennyiségét. A sárgabarackon kívül pl. a sárgarépa, a spenót, a fejes saláta, a sütőtök, a sárgadinnye, a kaliforniai paprika, a zöldborsó, a brokkoli stb. Érdekesség, hogy az itthoni sárgabarack (például a Gönci óriás és a Ceglédi magyar) bétakarotin-tartalma különösen magas.

Rusztikus sárgabarackos pite

Még mindig rajongok a kelt tésztákért, és a nyári gyümölcsös pitékért. Az alaprecept egy régi kakaós csiga tésztájából van - nem szoktam csinálni, mert ahhoz van jobb receptem. De ...

Használjuk ki a sárgabarackot!

Megfigyelték, hogy a béta-karotinban gazdag zöldségek, gyümölcsök gyakori fogyasztása a növények színezőanyaga által sárgás-narancsos színt kölcsönöz a bőrnek is, amely hozzájárul a napbarnított bőrszín eléréséhez. Számos kutatás foglalkozott ezért azzal a kérdéssel, hogy a bőrben megjelenő béta-karotin a szín mellett védelmet is nyújt-e a nap sugarainak káros hatásaival szemben. Az eddigi kutatások eredményei alapján úgy tűnik, hogy a béta-karotin színezi a bőrt, de önmagában nem véd a károsító sugaraktól.

Napi 3-4 adag béta-karotint tartalmazó zöldség, gyümölcs fogyasztása hozzájárul számos krónikus betegség megelőzéséhez. Fogyasszunk gyakran friss sárgabarackot ezekben a hetekben az egészségünk megőrzése érdekében! Közben barnulhatunk is, de legyünk elővigyázatosak, mindenképpen tartsuk be a napozás általános szabályait bőrünk egészségének védelme érdekében!

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...