Érik a sárgabarack! Mesésen finom lekvárok és ínycsiklandó sütemények készülhetnek belőle, de nem csak ezért olyan értékes. Egy vitaminokban, ásványi anyagokban és a jó emésztéshez fontos rostokban gazdag gyümölcsről van szó, amely ezekben a hetekben fontos szerepet kaphat a kiegyensúlyozott táplálkozásban.
Sőt, a sárgabarack az egyik legjobb bétakarotin-forrás is, amely a növényekben, gyümölcsökben előforduló színanyag, és a bőrünknek is segíthet a napbarnított szín elérésében.
Mit kell tudni a béta-karotinról?
A béta-karotin:
- A karotinoid vegyületek egyik változata. A karotinoidok azok a növényi vegyületek, amelyeknek többek között a zöldségek és a gyümölcsök a színüket köszönhetik. A béta-karotin erős vörös-narancs színű, következésképpen a narancsos-pirosas színű gyümölcsök és gyökérzöldségek tartalmazzák nagy mennyiségben. Bőven van azonban belőle a különböző levélzöldségekben is, bár esetükben a zöld klorofill „fedi”a karotin sárga színét.
- Az A-vitamin elővitaminja, annak növényi eredetű étrendi forrása, ugyanis az emberi szervezet képes belőle A-vitamint előállítani. A béta-karotin a vékonybélben szívódik fel, és enzimek segítségével bizonyos mennyisége – a szervezet vitaminraktárainak feltöltöttségétől függően - A-vitaminná alakul. Az A-vitamin pedig a bőr, az immunrendszer, a szem és a látás egészségéhez fontos zsírban oldódó vitamin.
Olvastad már?
A zsírban oldódó vitaminok világa
- Antioxidáns és gyökfogó hatású. Fontos a bőr egészségének megőrzéséhez, szerepet játszik egyes daganatos, valamint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, illetve csökkenti az időskori szembetegségek kialakulásának kockázatát. A dohányzók esetében azonban a sok béta-karotin növeli a tüdőrák kialakulásának veszélyét. Felszívódását segíti a zsírok jelenléte, mértéke a szervezet A-vitamin-, illetve bétakarotin-raktárainak telítettségétől is függ.
- Kellően változatos táplálkozás esetén természetes forrásai: a zöldségek és gyümölcsök biztosítják számunkra a szükséges béta-karotin mennyiségét. A sárgabarackon kívül pl. a sárgarépa, a spenót, a fejes saláta, a sütőtök, a sárgadinnye, a kaliforniai paprika, a zöldborsó, a brokkoli stb. Érdekesség, hogy az itthoni sárgabarack (például a Gönci óriás és a Ceglédi magyar) bétakarotin-tartalma különösen magas.
Használjuk ki a sárgabarackot!
Megfigyelték, hogy a béta-karotinban gazdag zöldségek, gyümölcsök gyakori fogyasztása a növények színezőanyaga által sárgás-narancsos színt kölcsönöz a bőrnek is, amely hozzájárul a napbarnított bőrszín eléréséhez. Számos kutatás foglalkozott ezért azzal a kérdéssel, hogy a bőrben megjelenő béta-karotin a szín mellett védelmet is nyújt-e a nap sugarainak káros hatásaival szemben. Az eddigi kutatások eredményei alapján úgy tűnik, hogy a béta-karotin színezi a bőrt, de önmagában nem véd a károsító sugaraktól.
Napi 3-4 adag béta-karotint tartalmazó zöldség, gyümölcs fogyasztása hozzájárul számos krónikus betegség megelőzéséhez. Fogyasszunk gyakran friss sárgabarackot ezekben a hetekben az egészségünk megőrzése érdekében! Közben barnulhatunk is, de legyünk elővigyázatosak, mindenképpen tartsuk be a napozás általános szabályait bőrünk egészségének védelme érdekében!