A nyár tagadhatatlanul a teraszon, jeges italok kíséretében elfogyasztott grillhúsok és friss, kevert saláták ideje. És ha még önmagában nem lenne elég napfényes az ebédünk, dolgozhatunk azon, hogy a zöld leveleseket és egyéb harsogó alapanyagokat szinte felrobbantsuk nyári energiákkal – mindehhez csupán egy üde és ütős salátaöntetre lesz szükségünk. De mi kerüljön a dresszingbe, milyen fűszerekkel, aromákkal egészítsük ki az olaj és ecet tökéletesen selymes emulzióját? Jöjjenek a legnyáriasabb salátaöntet elkészítésének tippjei és trükkjei.
Nézd meg galériánkban az igazán nyári salátaöntet furfangjait!
Így lesz a lehető legnyáriasabb a salátaönteted
Használj citromlevet
A legtöbb dresszing alapját olaj és ecet adja, azonban, ha nyáriasabbá tennénk a miénket, nyúljunk inkább a citromért. Ugyanolyan selymes öntetet készíthetünk vele, ami mégsem lesz „nehézkes”, hanem frissebb, kirobbanó aromájú, szinte napfényesnek mondható vonalon mozog majd. Arra figyeljünk egyedül, hogy a citromlé savasabb, mint egy átlagos, 5%-os ecet, így lehet, hogy kevesebb is elég lesz majd belőle.
Használj citromhéjat
És ha már úgyis a kezünk ügyében lesz a gyümölcs, reszeljük le a héját is – hasonlóan citrusos, frissítő hatást érhetünk el vele a dresszingben, mégis egy teljesen más szinten, mint a citrom levével. Persze a lime vagy a narancs is szóba jöhet, a lényeg, hogy kezeletlen gyümölcs héja kerüljön a tálba.
Tedd gyümölcsössé
Egyéb módokon is gyümölcsösíthetünk a salátaönteten. De miért tegyünk így? Nos, mivel a nyár a gyümölcsök legszínesebb, legváltozatosabb szezonja, ilyenkor nemcsak zöldségek találhatják meg útjukat a salátástálba, hanem bizony cseresznyék, barackok és dinnyék is. Ezen alapanyagok mellé pedig szép párhuzamot húzhatunk, ha valamilyen gyümölcsös ízesítésű ecetet, vagy némi frissen préselt, szűretlen gyümölcslevet/pürét is keverünk a dresszingünkbe.
Apríts bele friss zöldfűszert
További aromaterápiára kerülhet sor frissen szedett és aprított fűszerek bevonásával. Ha szerencsénk van, akad a kertünkben/balkonunkon egy-két bokor ezekből a sokszínűen használható növényekből – szakítsunk az öntethez mentát, citromfüvet, bazsalikomot, snidlinget. Ezeket azonban mindig csak rögtön tálalás előtt aprítsuk fel és keverjük az öntethez, különben a savas környezetben összetöppednek.
Tüzesítsd (egy kicsit)
Arra is van mód, hogy a nyári nap tüzét, a kánikula erejét belecsempésszük a salátáinkba. No, jó, persze nem olyan intenzitással: hisz’ mégsem lenne túl kellemes a 35 fokban kétszer annyira izzadni egy túlchilizett köret miatt. Azonban egy kevés paprikával abszolút nyugodtan elláthatjuk a dresszinget – illik a citrusokhoz, a zöldfűszerekhez és a gyümölcsökhöz is. Először induljunk kisebb adaggal, majd kóstoljunk, és igazítsuk az igényeink szerint a tüzesség szintjét.
Receptek, amelyekkel kísérletezhetsz:
Olasz lupini saláta
A lupini, magyarul farkasbab úgy néz ki, mintha egy órás, mutáns kukoricaszem lenne, amire valaki még rá is taposott, így palacsintává lapult. Előfőzött állapotban, sós vízben ...
Tabouleh, az arabok kuszkusz (vagy bulgur)salátája
A tabbouleh egy hagyományos arab fogás, de az egész Közel-Keleten előszeretettel készítik más-más formában. Tabouli névre is hallgat, és egy szuper, friss, gazdag kuszkuszsaláta, ezt ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több nyári ötlet, amivel feldobhatod a főztöd: