A nyár tagadhatatlanul a teraszon, jeges italok kíséretében elfogyasztott grillhúsok és friss, kevert saláták ideje. És ha még önmagában nem lenne elég napfényes az ebédünk, dolgozhatunk azon, hogy a zöld leveleseket és egyéb harsogó alapanyagokat szinte felrobbantsuk nyári energiákkal – mindehhez csupán egy üde és ütős salátaöntetre lesz szükségünk. De mi kerüljön a dresszingbe, milyen fűszerekkel, aromákkal egészítsük ki az olaj és ecet tökéletesen selymes emulzióját? Jöjjenek a legnyáriasabb salátaöntet elkészítésének tippjei és trükkjei.
Nézd meg galériánkban az igazán nyári salátaöntet furfangjait!
Így lesz a lehető legnyáriasabb a salátaönteted
Használj citromlevet
A legtöbb dresszing alapját olaj és ecet adja, azonban, ha nyáriasabbá tennénk a miénket, nyúljunk inkább a citromért. Ugyanolyan selymes öntetet készíthetünk vele, ami mégsem lesz „nehézkes”, hanem frissebb, kirobbanó aromájú, szinte napfényesnek mondható vonalon mozog majd. Arra figyeljünk egyedül, hogy a citromlé savasabb, mint egy átlagos, 5%-os ecet, így lehet, hogy kevesebb is elég lesz majd belőle.
Használj citromhéjat
És ha már úgyis a kezünk ügyében lesz a gyümölcs, reszeljük le a héját is – hasonlóan citrusos, frissítő hatást érhetünk el vele a dresszingben, mégis egy teljesen más szinten, mint a citrom levével. Persze a lime vagy a narancs is szóba jöhet, a lényeg, hogy kezeletlen gyümölcs héja kerüljön a tálba.
Tedd gyümölcsössé
Egyéb módokon is gyümölcsösíthetünk a salátaönteten. De miért tegyünk így? Nos, mivel a nyár a gyümölcsök legszínesebb, legváltozatosabb szezonja, ilyenkor nemcsak zöldségek találhatják meg útjukat a salátástálba, hanem bizony cseresznyék, barackok és dinnyék is. Ezen alapanyagok mellé pedig szép párhuzamot húzhatunk, ha valamilyen gyümölcsös ízesítésű ecetet, vagy némi frissen préselt, szűretlen gyümölcslevet/pürét is keverünk a dresszingünkbe.
Apríts bele friss zöldfűszert
További aromaterápiára kerülhet sor frissen szedett és aprított fűszerek bevonásával. Ha szerencsénk van, akad a kertünkben/balkonunkon egy-két bokor ezekből a sokszínűen használható növényekből – szakítsunk az öntethez mentát, citromfüvet, bazsalikomot, snidlinget. Ezeket azonban mindig csak rögtön tálalás előtt aprítsuk fel és keverjük az öntethez, különben a savas környezetben összetöppednek.
Tüzesítsd (egy kicsit)
Arra is van mód, hogy a nyári nap tüzét, a kánikula erejét belecsempésszük a salátáinkba. No, jó, persze nem olyan intenzitással: hisz’ mégsem lenne túl kellemes a 35 fokban kétszer annyira izzadni egy túlchilizett köret miatt. Azonban egy kevés paprikával abszolút nyugodtan elláthatjuk a dresszinget – illik a citrusokhoz, a zöldfűszerekhez és a gyümölcsökhöz is. Először induljunk kisebb adaggal, majd kóstoljunk, és igazítsuk az igényeink szerint a tüzesség szintjét.
Receptek, amelyekkel kísérletezhetsz:
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több nyári ötlet, amivel feldobhatod a főztöd: