A salátaöntet a konyha kémiájának egyik legegyszerűbb egyenlete: sav+zsír=krémes, selymes dresszing. Persze ennél egy kicsit azért több dologra van szükség a tökélyhez, de aggodalomra semmi ok, a tudomány egészen minimális szerepet játszik majd az elkészítésben. Szükségünk lesz helyette egy-két bomba hozzávalóra, valamint néhány furfangos konyhai csuklómozdulatra, hogy újra és újra megalkothassuk életünk salátaöntetét.
Nézd meg galériánkban a hasznos tippeket:
5 alapanyag és módszer, ami tökéletesíti a salátaönteted
Hozzávaló: méz
Néha mindenkinek szüksége van egy kis édességre, még a salátaönteteknek is. A tökéletes ízharmóniához nemcsak egy ütős ecet és minőségi olaj kell (bár önmagukban ezek is képesek fantasztikus ízeket produkálni), de további minimális finomhangolás is, pontosabban az ízek kiegyensúlyozása. A dresszing savasságát fogjuk vissza némi mézzel: tényleg nem kell sok, nagyjából 1 teáskanálnyi.
Hozzávaló: víz
Talán meglepődhetünk ezen a tanácson, hiszen a víz hozzáadása, vagyis az öntet hígítása inkább elhalványítja az aromákat, ahelyett, hogy megerősítené azokat. De ne aggódjunk, nem lesz íztelen a salátánk, egy valami azonban biztos: sokkal egyenletesebb lesz a zöldségeken, salátaleveleken, krutonokon, egyszóval mindenen a dresszing eloszlása.
Módszer: befőttesüveg
Az igazán jó öntet egyik mérvadója a selymes állag, amit a nagyon tudományosan hangzó emulzió segítségével érhetünk el. Mivel az ecet és az olaj nem kedvelik, sőt taszítják egymást (ezt láthatjuk is, amikor egy tálba öntjük őket: kis pöttyökben, buborékokban különülnek el), nagyon erőteljesen kell őket összekevernünk, hogy az emulzió mégis megtörténjen. És ugyan tehetnénk ezt egyszerűen egy tálban, kézi habverővel keverve, sokkal jobb, selymesebb eredményt érhetünk el, ha a hozzávalókat egy befőttesüvegbe zárjuk, majd erőszakosan összerázzuk.
Módszer: botmixer
Ha pedig a befőttesüveggel sem érünk el elég jó eredményt, akkor vessük be a konyhai nagyágyút, a botmixert. Mondjuk az üveg itt is visszatér: ebbe kell majd beleöntenünk az ecetet, olajat és minden mást, amit szeretnénk, majd a botmixer fejét belemerítve röviden össze kell turmixolnunk mindent. Láthatjuk majd, ahogy a híg léből krémes és sűrű öntet válik egy gombnyomás alatt.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ezeket a konyhai tippeket is vesd be: