Most, hogy végre elérkezett a tavasz, szívesebben eszünk salátát, készülnek a sokféle friss, tavaszi zöldből a különböző kreációk. Ám amikor már sokadszor kerül a szokásos zöldsaláta az asztalra különböző öntetekkel, kicsit fogyhat a lelkesedésünk, ilyenkor érdemes kipróbálni valami újat. Dobjuk fel a salátánkat!
Amitől a csirkés saláta elsőrangú lesz: barna cukor
A The Kitchn ajánlása szerint érdemes kipróbálnunk egy olyan összetevőt, amelyről soha nem gondolnánk, hogy illik nemcsak a salátához, hanem kifejezetten a csirkés, majonézzel, joghurttal készülő salátához. Dobjuk fel a salátát nem mással, mint barna cukorral! A sült csirkéhez adjunk szárzellert és néhány szem félbevágott szőlőszemet – ezek adják meg a kellő fanyar, édes és savanyú ízvilágát az ételnek, majd a szokásos joghurtos, majonézes dresszinghez keverjünk egy kanálnyi barna cukrot, egészen meglepő, mennyit dob az egész étel ízén.
Játsszunk az állagokkal és a hozzávalók méretével
Két dolog tudja elrontani egy finomnak ígérkező saláta élvezeti értékét: az egyik ha a hozzávalók túl nagyok, és nem tudjuk őket kényelmesen a villánkra szúrni, és egy falatként bekapni. Igyekezzünk mindig falatnyi darabokra vágni vagy tépkedni a salátaleveleket. A másik, amitől hamar unalmassá válhat egy saláta, ha nem játsszunk azzal, hogy különböző állagú alapanyagokat párosítunk össze benne. Legyen a salátánkban mindig valami ropogós elem: ez lehet pirított mag- vagy dióféle, ami extra ropogósságot és telt ízt ad az ételnek.
Ne csak a saláta legyen nyers!
Plusz ropogósságot adhat még az is, ha egyes zöldségféléket teljesen nyersen adunk a salátához: nem muszáj megsütni vagy párolni a borsót, brokkolit vagy éppen karfiolt, kis mennyiségben, apróra vágva remekül tud érvényesülni a salátában nyersen is.
Kell valami édes is!
Ahogy a savasság, úgy az édesség összhangja is nagyon fontos egy jól sikerült salátában: ehhez használhatjuk a már említett cukrot, de olyan hozzávalókat is, amikkel elsősorban édességekben szoktunk találkozni. Kerülhet a salátába például kandírozott gyümölcs, fagyasztott vagy friss bogyós gyümölcs, friss eper vagy szőlő is. Ha pedig a kamrapolcon évek óta árválkodik egy kissé besűrűsödött lekvár, nyugodtan bontsuk meg és adjunk egy kiskanállal a saláta dresszingjéhez belőle. Nem fogjuk megbánni!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Még több tipp itt: