A legjobb saláták gyakran maradékokból készülnek

A saláta egy sokszínű spektrum, ami az egyszerű leveles zöldektől tart, a sült zöldségeken át, egészen a gabonákig és tésztáig. És ezen a spektrumon általánosan elfogadott igazságnak tűnik, hogy maradékból finomabb lesz a saláta.

A salátának vannak bizonyos tulajdonságai, amelyek eldöntik, hogy a köret halálosan unalmas, felejthető kísérő lesz a tányéron vagy izgalmas, merész és ízletes körítés. Nyilván azt szeretnénk, hogy a salátáink ebbe az utóbbi kategóriába essenek, ugye? Nos, akkor jegyezzünk meg egy fontos dolgot: a maradékból főzés vezethet el minket ide.

A legjobb saláták gyakran maradékokból készülnek

Nem mindig a friss a nyerő

Ugyan van néhány eset, amikor kifejezetten a friss zöldségek-gyümölcsök adják a legfinomabb salátát, ezeken kívül egy sor olyan köret létezik, amelyik maradékokból készítve sokkal ízletesebb lesz.

De akár még a fonnyadt, már nem a legszebb életét élő zöldeknek is adhatunk egy új esélyt a maradékmentő saláták egyikében.

A következő salátáknak mind készülhetnek maradékból:

  • sült vagy főtt zöldséges saláták
  • gabonás saláták
  • tésztasaláták
  • hússaláták

Tavaszi quinoasaláta

Egy izgalmas saláta mindig egy jó döntés. A mostani tavasz kezdetével pedig kipróbáltam ezt a tartalmas, színes, isteni salátát. Könnyen elkészül, tárolható több napig a hűtőben.

Így lesz finomabb

Persze be kell vetnünk néhány trükkök ahhoz, hogy tényleg finomabb legyen a saláta másnap, mint aznap. Az egész elmélet arra támaszkodik, hogy a maradék alapanyagokban valószínűleg már mélyebbek az ízek, mert volt idejük egy kicsit összeérni.

Ez már önmagában egy kiváló kiindulási alap, persze még messze nem elég a sikerhez. Érdemes még valamilyen gazdag öntetet adni a salátához, ezzel elrejtve a hozzávalók esetleges szárazságát (pl. gabona, tészta, hús). Az öntet lehet egyszerű olajos-ecetes is, de az egyik legjobb választás a joghurtos/tejfölös/majonézes mártás.

Szabadon kreatívkodhatunk

Azért nagyon jó a maradékokból salátát készíteni, mert sokszor olyan kombinációk jönnek létre, amelyeket korábban még nem kóstoltunk, sőt, talán nem is gondoltunk rájuk. A hűtőben, kamrában szétnézve szinte mindent salátába tehetünk, ami már alapból sült/főtt (vagy nyers) maradék.

Persze leutánozhatunk már létező salátákat is, annyi csavarral, hogy az éppen kéznél lévő alapanyagokat használjuk majd fel a receptben.

Semmi nem vész kárba

Ráadásul új esélyt adhatunk azoknak az élelmiszereknek, amelyek még teljesen jók, nem jártak le, de magukban már nem biztos, hogy megennénk őket.

Mindig bizonyosodjunk meg róla, hogy a felhasznált étel nem járt-e még le. Romlott élelmiszert ne használjunk!

Gombás bulgursaláta

Ennél egyszerűbb saláta szerintem nem is létezik! A legjobb benne, hogy a csiperkegombát nyersen használjuk fel, így még inkább kijön finom dióra emlékeztető íze.

Néhány kiváló ötlet

A következő kombinációknak érdemes adni egy esélyt:

  • maradék gabona+sült/főtt zöldség+joghurtos öntet
  • maradék sült zöldség+joghurtos öntet
  • maradék tészta+sült hús+majonézes öntet
  • maradék gabona+sült hús+vinaigrette

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Okos konhyai ötletek és megoldások:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...