Se nem sajt, se nem torta, mégis az egyik legfinomabb sajttorta

Aki eddig szkeptikus volt a vegán sajttortákkal kapcsolatban (mint ahogy én is), az most jól figyeljen!

Három rétegből álló, izgalmas, gazdag és eszméletlen finom desszert Veganuárra, ételérzékenyeknek farsangra, korai Valentin-napra vagy akár csak úgy a hétköznapokra. Ez a sajttorta egészséges, nyers alapanyagokból készül, és fagyasztóban is tárolható, hogy akkor élvezhessük, amikor csak szeretnénk.

Az Epres kesusajttorta teljes receptjét a képen találjátok!

Receptvariációk

Két változat közül érdemes választani: az egyik változatban nyers kesudiót használunk a sajttorta krémjéhez, a másik változatban pedig vegán krémsajtot. Én a kesudiót preferálom inkább, de szeretném mindkét lehetőséget felkínálni, mert az egyikhez egy nagy teljesítményű turmixgépre van szükség, hogy tényleg szuper krémes legyen a kesudió, a második változat pedig bármilyen turmixgéppel/robotgéppel működik. Itt igazából ízléseken és pofonokon múlik a döntés, meg persze azon, hogy mennyire felszerelt a konyhánk.

Az Epres kesusajttorta teljes receptjét a képen találjátok!

Mindkét változat íze is más - ha hozzászoktatok a "nyers" desszertekhez, akkor a kesudiós változatot fogjátok szeretni. Naturális és friss íze van, amit én is nagyon szeretek. A másik opciónak, hogy is mondjam, "hitelesebb" sajttortaíze van. Ez persze ízlésfüggő, az arányok viszont megegyeznek mindkét esetben, azaz ugyanannyi kesudió kell, mint vegán mascarpone.

Mindkét változat aljára diós-datolyás réteg kerül

A tetejükre pedig frissítő eperréteget (vagy bármilyen bogyós gyümölcsből készült szószt) teszünk, amit egy epres chialekvár ihletett, amit gyakran készítek. Ezúttal a lekvár helyett az epret chiamagokkal turmixoltam össze, hogy egy sima állagú, élénk rózsaszín feltétet kapjak.

Az Epres kesusajttorta teljes receptjét a képen találjátok!

Hogyan készítsünk vegán sajttortát

Néhány megjegyzés ezzel a recepttel kapcsolatban - egy kis időbe telik, amíg minden réteg megdermed, mielőtt összeáll teljesen, ezért mindenképpen érdemes reggel készíteni, vagy egy nappal azelőtt, hogy fogyasztanánk. A fagyasztási időn kívül ez amúgy gyerekjáték:

  • Kezdjük a gluténmentes alap elkészítésével: daráljuk össze a diót, a datolyát, a kókuszolajat és a sót egy konyhai robotgépben. A ragacsos keveréket nyomkodjuk egy sütőpapírral bélelt kenyérsütőforma aljába, és tegyük a fagyasztóba 15 percre.
  • Turmixoljuk össze a krémes sajttortaréteg hozzávalóit. Ezután öntsük a kidermedt alapra, és csúsztassuk vissza a fagyasztóba további 2 órára.
  • Végül turmixoljuk össze az élénk rózsaszín eperréteget. Öntsük rá a fagyasztott sajttortára, és dermesszük egy éjszakán át!
  • Ezután jöhet az evés! Hagyjuk a kissé felengedni, mielőtt felszeletelnénk és tálalnánk.
Az Epres kesusajttorta teljes receptjét a képen találjátok!

Pro tipp: egy nagy teljesítményű turmixgép ajánlott ehhez a recepthez, amitől a kesudió igazán krémes lesz. Hagyományos turmixgéppel is el lehet készíteni, csak kicsit tovább tart.

Az 'Epres kesusajttorta' teljes receptjét ITT találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Szemezgess vegán receptjeink közül, hátha rákívánsz valamelyikre:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...