Sajttál összeállításakor két fő dologra kell figyelnünk: az egyik, hogy milyen fajta sajtokat szeretnénk beletenni, és hogy hogyan érdemes ezeket tálalni. A másik pedig, hogy milyen gyümölcsöket, magvakat és egyéb harapnivalót kínálunk mellé.
Keménység szerint lágy, félkemény és kemény sajtokat érdemes megkülönböztetni, míg érlelés szempontjából frissebb és érleltebb sajtokról beszélhetünk. A mi sajttálunkra az alábbi, gyakoribb sajttípusok kerültek:
Camembert:
- lágy sajt, nemespenészes kéregben érlelve
- szeletekre vagy cikkekre vágva tálaljuk
- hasonló sajtok: brie, reblochlon, langres
Feta:
- lágy sajt, savóban vagy sós lében pácolják
- kockákra vágjuk, esetleg nagyobb darabokra morzsoljuk
- hasonló sajtok: krémfehér sajt, cotija, manouri
Mozzarella:
- friss, lágy, gyúrt sajt
- vékony szeletekre vágjuk, a mozzarellagolyót hagyjuk egészben
- hasonló sajtok: burrata, stracciatella
Kéksajt:
- markáns ízű, érlelt, penészes sajt
- rögökre bontva a legegyszerűbb tálalni
- fajtái: roquefort, gorgonzola, stilton, dán kéksajt
Cheddar:
- érlelt, félkemény, zsíros(abb) sajt
- vékony szeletekre vágva vagy kockázva tálaljuk
- hasonló sajtok: comté, gouda, edami, mimolette, gruyére
Parmezán:
- érlelt, kemény sajt
- forgácsokra szelve vagy rusztikus darabokban tálaljuk
- hasonló sajtok: grana padano, pecorino
A sajtokon kívül mindenképpen kerüljön a sajttálra valamilyen pékáru, kréker, sós keksz, kétszersült, grissini vagy hasonló harapnivaló.
Érdemes ezeket a sajtokhoz passzítani, így például az olasz sajtokhoz olasz ropogtatnivalót választani!
Gyümölcsök közül az alma és a szőlő szinte kötelező eleme minden sajttálnak, hiszen ezek ízben a legtöbbféle sajttal nagyszerűen harmonizálnak. Évszaktól és a sajtoktól függően barack, dinnye, füge, körte, bogyós gyümölcs, aszalványok vagy akár lekvárok is kerülhetnek rá.
Olajos magvak közül elsősorban diót, mandulát, pekán- vagy kesudiót szokás tálalni, míg felvágottból az érleltebb sonkákat és szalámikat érdemes keresni. Ezeken kívül olajbogyó, aszalt paradicsom, savanyúság és friss zöldségek is remek kiegészítői lehetnek egy kiadósabb sajttálnak.
Keress még több konyhai praktikát a Konyha - Vágod? rovatunkban!