Így készíts tökéletes sajttálat különféle sajtokból

Nem minden nap kényeztetjük magunkat egyszerre többféle sajttal, de különleges alkalmakkor igazi jolly joker lehet egy jól összerakott sajttál. (x)

Sajttál összeállításakor két fő dologra kell figyelnünk: az egyik, hogy milyen fajta sajtokat szeretnénk beletenni, és hogy hogyan érdemes ezeket tálalni. A másik pedig, hogy milyen gyümölcsöket, magvakat és egyéb harapnivalót kínálunk mellé.

Keménység szerint lágy, félkemény és kemény sajtokat érdemes megkülönböztetni, míg érlelés szempontjából frissebb és érleltebb sajtokról beszélhetünk. A mi sajttálunkra az alábbi, gyakoribb sajttípusok kerültek:

Camembert:

  • lágy sajt, nemespenészes kéregben érlelve
  • szeletekre vagy cikkekre vágva tálaljuk
  • hasonló sajtok: brie, reblochlon, langres

Feta:

  • lágy sajt, savóban vagy sós lében pácolják
  • kockákra vágjuk, esetleg nagyobb darabokra morzsoljuk
  • hasonló sajtok: krémfehér sajt, cotija, manouri

Mozzarella:

  • friss, lágy, gyúrt sajt
  • vékony szeletekre vágjuk, a mozzarellagolyót hagyjuk egészben
  • hasonló sajtok: burrata, stracciatella

Kéksajt:

  • markáns ízű, érlelt, penészes sajt 
  • rögökre bontva a legegyszerűbb tálalni
  • fajtái: roquefort, gorgonzola, stilton, dán kéksajt

Cheddar:

  • érlelt, félkemény, zsíros(abb) sajt
  • vékony szeletekre vágva vagy kockázva tálaljuk
  • hasonló sajtok: comté, gouda, edami, mimolette, gruyére

Parmezán:

  • érlelt, kemény sajt
  • forgácsokra szelve vagy rusztikus darabokban tálaljuk
  • hasonló sajtok: grana padano, pecorino
A sajttálunk pontos receptjét ITT találjátok

A sajtokon kívül mindenképpen kerüljön a sajttálra valamilyen pékáru, kréker, sós keksz, kétszersült, grissini vagy hasonló harapnivaló.

Érdemes ezeket a sajtokhoz passzítani, így például az olasz sajtokhoz olasz ropogtatnivalót választani!

Gyümölcsök közül az alma és a szőlő szinte kötelező eleme minden sajttálnak, hiszen ezek ízben a legtöbbféle sajttal nagyszerűen harmonizálnak. Évszaktól és a sajtoktól függően barack, dinnye, füge, körte, bogyós gyümölcs, aszalványok vagy akár lekvárok is kerülhetnek rá.

Olajos magvak közül elsősorban diót, mandulát, pekán- vagy kesudiót szokás tálalni, míg felvágottból az érleltebb sonkákat és szalámikat érdemes keresni. Ezeken kívül olajbogyó, aszalt paradicsom, savanyúság és friss zöldségek is remek kiegészítői lehetnek egy kiadósabb sajttálnak.

Keress még több konyhai praktikát a Konyha - Vágod? rovatunkban!

Legújabb receptek

Álomkönnyű citromos-mákos süti

Álomkönnyű, mennyeien omlós és szaftos - szerintünk ilyen a tökéletes kevert sütemény! Ez a mákos-citromos sütikenyér pedig pontosan ilyen, amit a tetejére kent frosting tesz kacéran ...

Vegán csokis babka

Ha egy isteni foszlós kalácsra vágyunk, méghozzá jó csokisan, akkor itt a tuti recept! Tej- és tojásmentes, így az érzékenyek is bátran fogyaszthatják!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

5 élelmiszer, amit nem mosol meg, pedig nem ártana

A főzés nulladik lépése az alapanyagok megmosása: így gondoskodhatunk arról, hogy az étel nemcsak finom, de biztonságosan fogyasztható is lesz. Vannak egyértelmű esetek, az alábbiak nem ezek közé tartoznak: nézzük, mit kell még a csap alá tartani!

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...