Sajt, az egészséges csemege

Tudatosan választva, és mértékkel fogyasztva, nemcsak nélkülözhetetlen kalciumforrás, hanem az egyik legkedveltebb csemege is. De mihez milyet kell enni?

Paneer - házi indiai tejsajt

Régóta szerettem volna már kipróbálni ezt a sajtot. Itthon is ismert, elkészítésének, ízesítésének számtalan módja létezik. És nagyon egyszerű, valamint gyors. Most az indiai ...

Akkor most együnk, vagy ne együnk?

A kérdés természetesen költői – hiszen hogyan tudnánk pont a sajtról lemondani. A dietetikusok évek óta vitáznak rajta, de mi azt mondjuk, mindenképpen együnk! Amire ügyelnünk kell, csupán az, hogy milyen mennyiségben és minőségben vásároljuk és fogyasszuk.

A sajtok nagyrészt zsírból és sóból állnak, így nem tanácsos túl sokat fogyasztani belőlük. Mivel azonban fontos kalcium- és fehérjeforrás, nem hagyhatjuk ki teljesen az étkezésünkből. Egy felnőtt napi fehérjeszükséglete 44 és 56 gramm között van.

NoSalty-tipp: Aki nem fogyaszt húst vagy nem szereti a tejet, a kieső fehérjeszükségletet nyugodtan pótolhatja sajtokkal – ha nem veti meg a többi fehérjeforrást, akkor ajánlott vele óvatosan bánni.

1000-féle van, melyiket is válasszam?

  • Levesekhez a keménysajtok, mint a cheddar vagy a Gruyére tökéletesen kehetnek, de ha egy zöldség- vagy húsalaplébe dolgozzuk bele, krémesebb lesz az eredmény, ha krémsajtot is teszünk hozzá.
  • Tésztaszószokhoz szintén a krémsajt illik, össze kell forgatni a roppanósra párolt zöldségekkel.
  • Ha hússal együtt, sütőben készítjük, akkor nehezebben olvadó, kemény típusú sajtot is választhatunk.
  • Salátákhoz, bruscettákhoz illenek a lágy sajtok, mint a mozzarella, a ricotta vagy az orda.
  • Gyümölcskrémekhez, tortákhoz az egyik legnagyobb kedvenc a mascarpone, az olaszok semleges ízű, nagyon zsíros krémsajtja.

Készítsd te, és olyan lesz, amilyennek szeretnéd!

És van az az eset, amikor csak úgy, élvezetből esszük a sajtot – nem alapanyagként, hanem kísérőként egy jó pohár bor mellé. Ebben az esetben meg tudjuk lepni a vendégeinket, ha saját készítésű borkorcsolyát tálalunk fel. Nincs szükségünk másra, mint jó minőségű házi tejre, oltóanyagra, és egy kis türelemre.

Házi sajt Petruska konyhájából

Barátnőm hozott házi sajtot kóstolni, tőle és az internetről szedegettem össze a lépéseket. Igaz,ő még meg is füstölte kicsit. Úgy még finomabb. 3 liter tejből nekem 50 dkg sajt ...

Házi sajt Timcsótól

Évekkel ezelőtt tanultam ezt a sajtot Krisnavölgyben, azóta rengetegszer elkészítettem. Az ízét lehet variálni, ebbe egy "sajt fűszerkeverék van". Készen vettem, de nagyon jó bele a ...

Diós házi sajt

Párommal ráálltunk a házi dolgokra, és mivel nem messze tőlünk hozzájutunk házi tejhez, gondoltuk megpróbáljuk, és egész jó lett. Azóta sok mindent kipróbáltunk, és változtattunk. ...

Házi sajt - natúr és tökmagos

A házi sajtgyártás olyan öröm, mint a házi kenyérsütés: olyan ősi alaptáplálékot készíthetsz, aminek az előállítása évszázadokig házilag történt - aztán az emberek sajnos ...

Még több sajtos recept itt >>

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...