Így találj ki magadnak új ételeket, ha már minden receptet unsz

Persze semmi baj a hagyományossal, a bejáratottal, a klasszikussal, de azért az ilyen jellegű ételekre is rá lehet unni. Ha azt érezzük, hogy ennénk valami újat, de nem tudjuk, milyen recept alapján főzzük meg, olvassunk tovább, a Januári Fogadom című sorozat újabb részében jön a segítség.

Ha mindig ugyanazt esszük, és már nagyon eluntuk a folyamatosan ismétlődő recepteket, épp itt az ideje, hogy újak után nézzünk. Persze ijedelemre semmi ok, nem a világ másik feléről kell majd beszereznünk az inspirációt (és az alapanyagokat), sőt, meg fogunk lepődni, hogy milyen kreatív erő rejlik bennünk is, csupán néhány friss impulzus kell ezek előhívásához.

Így találj ki magadnak új ételeket, ha már minden receptet unsz

Cseréljünk ki egy-két alapanyagot

Nem kell rögtön a mélyvízbe ugrani: azzal is kielégíthetjük az újdonságigényünket, hogy már létező és kedvelt receptekben 1-2 alapanyagot kicserélünk másra. Használjunk például káposzta helyett kelbimbót a frankfurti levesben, a rizst váltsa fel a bulgur vagy a köles, a tehéntúrót cseréljük juhtúróra, és így tovább.

Így olyan ízkombinációkra lelhetünk, amelyeket korábban nem ismertünk, meglephetjük magunkat bevett, mégis izgalmas fogásokkal.

Fűszerezzünk másképpen

Nemcsak a hozzávalókkal játszhatunk, de a fűszerekkel is. Ez talán még egyszerűbb cserét jelenthet, hiszen tényleg olyan alapanyagokkal kell dolgoznunk, amelyek mindig elérhetőek otthon.

Persze ne kezdjünk orrba-szájba mindent átfűszerezni, ahogy csak érjük. Íme, egy kis segítség:

  • a paprikás ételekben elférhet némi füstölt fűszerpaprika, vagy akár chili is
  • a zöldséges ragukat készítsük el ázsiai fűszerekkel (pl. garam masala fűszerkeverék, gyömbér, fokhagyma, chili, kurkuma, stb.)
  • a zöldfűszereket bátran cseréljük és kombináljuk oda-vissza (bazsalikom, oregano, kakukkfű, rozmaring, majoranna, stb.)

Dolgozzunk azzal, ami otthon van

Egy fokkal magasabb fokozatra is kapcsolhatunk, és még lazábbra engedhetjük a gyeplőt a kezünkben: létrehozhatunk teljesen új recepteket is, amelyek korábban még nem léteztek. Ehhez azért nem árt néhány támpont:

  • induljunk ki abból, amink épp otthon van: bármilyen zöldség, gabona, hús, hal és egyéb alapanyag szóba jöhet
  • utána vegyünk alapul egy már létező receptet: ha tésztát főzünk vagy rakott ételt, esetleg tepsis zöldséget, nézzük meg, mire érdemes figyelni (főzési idő, hőfok, stb.)
  • harmonizáljuk az ízeket: a felhasznált alapanyagok mellé keressünk találó fűszerezést és kiegészítőket (szószt, feltétet, stb.)
  • hozzuk egy fedél alá az egészet: alkossuk meg az új, teljesen saját receptünket

Kis lépésekben, de akár az ajtót magunkra törve is hozhatunk új izgalmakat a konyhába, attól függően, hogy épp milyen mértékű változásra van szükségünk. Használjuk a kreativitásunkat, a kamránkat, és főzzünk-főzzünk bátran!

Kelkáposztapesztós lasagne

Múlt héten rendeltem kelkáposztát, hogy rakott kelt készítsek, aztán a csomagokat kipakolva szembesültem a ténnyel, valamit mellé nézhettem az online felületen, ugyanis két hatalmas fej ...

Mentás borsós rizottó

A krémes, mégis enyhén roppanós rizottót, nem is oly nehéz elkészíteni, csupán egy kis odafigyelést, és törődést igényel. A lelke az alaplé, amit érdemes forrón adagolgatni hozzá. ...

Krémes toszkán lazac

Ez a krémes serpenyőben sült lazac a legjobb megoldás lehet, ha hétvégi "ebéd- vagy vacsorazavarunk" támad. A filéket ropogós héjúra pirítjuk, megszórjuk friss bébispenóttal, édes ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Meríts inspirációt a főzéshez innen is:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...