Ha mindig ugyanazt esszük, és már nagyon eluntuk a folyamatosan ismétlődő recepteket, épp itt az ideje, hogy újak után nézzünk. Persze ijedelemre semmi ok, nem a világ másik feléről kell majd beszereznünk az inspirációt (és az alapanyagokat), sőt, meg fogunk lepődni, hogy milyen kreatív erő rejlik bennünk is, csupán néhány friss impulzus kell ezek előhívásához.
Cseréljünk ki egy-két alapanyagot
Nem kell rögtön a mélyvízbe ugrani: azzal is kielégíthetjük az újdonságigényünket, hogy már létező és kedvelt receptekben 1-2 alapanyagot kicserélünk másra. Használjunk például káposzta helyett kelbimbót a frankfurti levesben, a rizst váltsa fel a bulgur vagy a köles, a tehéntúrót cseréljük juhtúróra, és így tovább.
Így olyan ízkombinációkra lelhetünk, amelyeket korábban nem ismertünk, meglephetjük magunkat bevett, mégis izgalmas fogásokkal.
Fűszerezzünk másképpen
Nemcsak a hozzávalókkal játszhatunk, de a fűszerekkel is. Ez talán még egyszerűbb cserét jelenthet, hiszen tényleg olyan alapanyagokkal kell dolgoznunk, amelyek mindig elérhetőek otthon.
Persze ne kezdjünk orrba-szájba mindent átfűszerezni, ahogy csak érjük. Íme, egy kis segítség:
- a paprikás ételekben elférhet némi füstölt fűszerpaprika, vagy akár chili is
- a zöldséges ragukat készítsük el ázsiai fűszerekkel (pl. garam masala fűszerkeverék, gyömbér, fokhagyma, chili, kurkuma, stb.)
- a zöldfűszereket bátran cseréljük és kombináljuk oda-vissza (bazsalikom, oregano, kakukkfű, rozmaring, majoranna, stb.)
Dolgozzunk azzal, ami otthon van
Egy fokkal magasabb fokozatra is kapcsolhatunk, és még lazábbra engedhetjük a gyeplőt a kezünkben: létrehozhatunk teljesen új recepteket is, amelyek korábban még nem léteztek. Ehhez azért nem árt néhány támpont:
- induljunk ki abból, amink épp otthon van: bármilyen zöldség, gabona, hús, hal és egyéb alapanyag szóba jöhet
- utána vegyünk alapul egy már létező receptet: ha tésztát főzünk vagy rakott ételt, esetleg tepsis zöldséget, nézzük meg, mire érdemes figyelni (főzési idő, hőfok, stb.)
- harmonizáljuk az ízeket: a felhasznált alapanyagok mellé keressünk találó fűszerezést és kiegészítőket (szószt, feltétet, stb.)
- hozzuk egy fedél alá az egészet: alkossuk meg az új, teljesen saját receptünket
Kis lépésekben, de akár az ajtót magunkra törve is hozhatunk új izgalmakat a konyhába, attól függően, hogy épp milyen mértékű változásra van szükségünk. Használjuk a kreativitásunkat, a kamránkat, és főzzünk-főzzünk bátran!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Meríts inspirációt a főzéshez innen is: