A karantén ideje alatt napról napra próbálunk egyre praktikusabbak lenni főzés terén. Szeretnénk gyorsan és egyszerűen laktató, ízletes ételeket készíteni, ezen körülmények között azonban hajlamosak vagyunk csak a már jól bevált receptekhez fordulni, pedig a változatosság ebben az időszakban különösen gyönyörködtet, éppen ezért hoztunk nektek egy különleges paradicsomos-garnélás receptet, amelyet akár fél óra alatt is el lehet készíteni, cserébe még nagyon különleges és laktató is!
Egy gyors és egyszerű garnélareceptet mutatunk, aminek bárki bátran nekiállhat, még akkor is, ha előtte sosem próbálkozott tengeri herkentyűkkel. Itt ugyanis a paradicsomszósz önmagában is isteni, a paradicsom, a hagyma és a sáfrány csodálatosak együtt, az olajbogyó pedig remekül egyensúlyozza az édeskésségüket. Egy kevés száraz fehérbort is löttyintettünk alá, ami nagyon jól áll a citromnak és a garnélának is. A tengeri herkentyű pedig csak a legvégén kerül bele, így nem lesz gumisan túlsütött (ami gyakori probléma), hanem omlós és szaftos marad, pont, ahogy mi imádjuk!
Hozzávalók a garnélához: 2 evők olívaolaj, 1 citromból nyert citromhéj, 1 evőkanál gyömbér (friss), só ízlés szerint, bors ízlés szerint, 1 kávéskanál cayenne bors, 1 teáskanál füstölt pirospaprika, 1 teáskanál őrölt, fűszerkömény, 30 dkg garnéla, 10 dkg zöld olajbogyó
Hozzávalók a szószhoz és a tálaláshoz: 2 evőkanál olívaolaj, 1 kis db fehér hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 40 dkg konzerv paradicsom (darabolt), 1 evőkanál sűrített paradicsom, 1 csipet sáfrány, 1 dl fehérbor (száraz), 2 evőkanál petrezselyem (friss)
A garnélához az olívaolajat és a fűszereket egy tálkában elkeverjük. A garnélákat ha kell, megtisztítjuk (vágjuk ki a belüket, ha feketének látjuk), majd a felezett és magozott olajbogyókkal együtt a szószhoz adjuk. Alaposan összeforgatjuk az egészet, és 30 percre hűtőbe tesszük pácolódni. Ezalatt elkészítjük a paradicsomos szószt.
A szószhoz az olívaolajat egy serpenyőben felforrósítjuk, majd üvegesre pároljuk rajta a vékonyra szeletelt hagymát (egy nagy felét, vagy egy kicsit használjunk) és a reszelt fokhagymát.
Hozzáadjuk a darabolt és a sűrített paradicsomot, rámorzsoljuk a sáfrányt, és felöntjük a száraz fehérborral. Ha savanykásnak érezzük a paradicsomot, ellensúlyozzuk 1-2 teáskanál cukorral.
Fedjük le, hogy ne fröcsögjön a paradicsom, és alacsony lángon, időnként megkeverve főzzük 15-20 percet.
Ekkor jöhet bele a garnéla pácostul-olajbogyóstul. Így együtt főzzük további 10-15 percet, amíg a garnéla szépen átfő a paradicsomos szószban.
Tálaláskor szórjuk meg friss petrezselyemmel. Rizshez és burgonyához egyaránt szuperül passzol, de kenyérrel tunkolni is ér!
A teljes receptet itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, kövess az Instagramon vagy a YouTube-on, vagy csatlakozz #HÁZIMENZA nevű Facebook-csoportunkhoz, ahol akár saját recepttárad titkait is megoszthatod a Nosalty közösségével!
Ezek a cikkek is érdekelhetnek: