Zellerből alkotott fogás nyerte el a fiatal séfek versenyének zsűrijét

Egyre közelebb kerülünk a S.Pellegrino Young Chef Academy 2022-23-as nagydöntőjéhez, amelyre Milánóban kerül majd sor október 4-5. között. Persze az utolsó megmérettetésig sem unatkoznak a résztvevő fiatal séfek, mindig vár rájuk valamilyen kihívás. A héten például átadták a S.Pellegrino Társadalmi Felelősség Díjat, ami fenntarthatósági szempontból értékeli és díjazza az egyes séfek alkotásait. Az első helyezett tányérjára többek között zellergumó került.

Közeledik a S.Pellegrino Young Chef Academy 2022-23-as versenyének várva várt nagydöntője, amelyre 2023. október 4-5-én kerül sor Milánóban. A prémium ásványvízmárka séfversenyének végső megmérettetése előtt azonban még átadták a S.Pellegrino Társadalmi Felelősség Díjat, amelyet elsősorban az étel fenntarthatósági rátája alapján osztottak ki. Az elismerést idén a portugál Artur Gomes kapta a "Vale das Lobas” elnevezésű zelleres fogásáért, a díjat a Fenntartható Éttermek Egyesülete döntése alapján ítélték oda az Ibériai-félszigetet képviselő séfnek.

Zellerből alkotott fogás nyerte el a fiatal séfek versenyének zsűrijét

Fenntarthatóság és gasztronómia kéz a kézben

A prémium ásványvízmárka gasztronómiai versenyének célja, hogy lehetőséget adjon azoknak a fiatal nemzetközi séftehetségeknek, akik a jövőben sokat tehetnek a konyhaművészet fejlődéséért. A verseny három tematikus díjának egyike a S.Pellegrino Társadalmi Felelősség Díj, amelyet minden évben az a séf nyer el, akinek az étele a fenntarthatóság meghatározó üzenetét közvetíti. Idén ez a megtiszteltetés Artur Gomes, fiatal portugál séfet érte, aki a „Vale das Lobas" fantázianevű zelleres fogásával emelkedett ki a másik 15 versenyző közül.

„Nagy megtiszteltetés, hogy elnyerhettem ezt a számomra fontos elismerést" - mondta Gomes, aki saját bevallása szerint gasztronómiai munkájának minden szakaszában figyelembe veszi a fenntarthatóságot.

A társadalmi felelősségvállalásnak olyan kollektív elkötelezettségnek kell lennie, amely túlmutat az éttermünkön. Az ételemmel azt akartam megmutatni, hogy a fenntarthatóságnak a közösségeinkben, az iparosaink hozzáállásában és a régiónkban kell kezdődnie.

Helyi, fenntartható, reprezentatív

Juliane Caillouette Noble a Fenntartható Éttermek Szövetségének ügyvezető igazgatója kiemelte, miért Artur Gomes fogását találták a legjobbnak: „A Portugália északi vidékét bemutató étel nemcsak a hiperlokális alapanyagokat, hanem a talaj egészségét és az éghajlatot szem előtt tartó regeneratív mezőgazdasági eljárásokat is kiválóan reprezentálja.”

A „Vale das Lobas" fantázianevű zelleres fogás

A fiatal séfek tehetségének kibontakoztatása érdekében az S.Pellegrino Young Chef Academy a közelmúltban az összes regionális döntősnek lehetőséget biztosított, hogy inspiráló workshopokon beszélhessék át a szakma szempontjából legfontosabb témákat. A „360 fokos fenntarthatóság" elnevezésű kerekasztal-beszélgetésen a S.Pellegrino Társadalmi Felelősség Díjért versenybe szálló fiatal séfek, a nemzetközi séfközösség kiváló tagjai - Kamilla Seidler, Jeffrey Vella, Suzanne Barr és Daniel Gottschlich -, valamint Molly McDonald és Isabel Martin, a Fenntartható Éttermek Szövetségének képviselői közösen vizsgálták a fenntarthatóság környezeti és emberi szempontjait, továbbá megvitatták, miként lehet ezeket az értékeket hatékonyan kommunikálni a vendégek felé.

Tom Jenkins a Fine Dining Lovers újságírója és egyben az Akadémia szóvivője emelte ki a workshop egyik kulcsfontosságú üzenetét: „A résztvevőket leginkább az embereket érintő fenntarthatóság és a fenntartható fejlődés, azon belül is egy mindenki számára jobb, igazságosabb és biztonságosabb iparág létrehozásának kérdése foglalkoztatta. Míg a vezető séfek arról beszéltek, hogy milyen változtatásokat vezettek be a csapatuk munkamódszereit és az üzleti modelljüket illetően, addig a fiatal séfjeink kihangsúlyozták, hogy generációjuknak mennyire fontos a munka és a magánélet egyensúlya. Amiben mind egyetértettek: egy sikeres étterem mögött mindig egy elégedett csapat áll.”

A versenyzőkről és a nagydöntőről további információk a verseny weboldalán olvashatók.   

Legújabb receptek

Legegyszerűbb medvehagyma-krémleves

Ha eljön tavasszal a medvehagyma szezonja, hetekig mindent az aromás fűszernövénnyel készíthetünk. Aki egy igazán gyors és komfortos receptet keres a zöldséggel, az alábbi krémlevesben ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

5 természetes házi gyógymód a vérnyomás csökkentésére

Sajnos Magyarországon a vezető betegségek között áll a magas vérnyomás, amivel muszáj foglalkozni, mert súlyos következményei lehetnek. Az alábbi gyűjtés természetes vérnyomáscsökkentő módszereket mutat be, azonban fontos kiemelni, hogy ezek a megoldások nem helyettesítik az orvos által felírt gyógyszert és a rendszeres viziteket.

Top Receptek

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!