A rum babát az olaszok, a franciák és a lengyelek is a magukénak érzik, de valójában ki készítette először a rumos édességet? Egy biztos: számos verziója létezik, és mindegyik nagyon finom!
Szaniszló, a gasztromán uralkodó
A rum babá, vagy más néven a baba au rhum a legenda szerint I. Leszczyński Szaniszló lengyel királynak köszönhető. A 17-18. században uralkodó király lányát a mindössze 15 éves XV. Lajoshoz adta feleségül, aki apósának adományozta Bar és Lotaringia hercegi címét. Szaniszló a művészetek, a műkincsek és a könyvek nagy rajongója volt, akinek Lunéville-i udvarában élénk kulturális élet bontakozott ki, és azt a lotaringiai Versailles-nak is nevezték.
Szaniszló imádta a hasát, igazi ínyenc volt, de a monda szerint az uralkodó fogainak száma az évek alatt megfogyatkozott, így a keményebb ételeket nem tudta elrágni. Egy alkalommal, amikor olyan szikkadt süteményt kapott, amit nem tudott elrágni, a szakácsához akarta vágni dühében, helyette azonban egy rumos üveget talált el, amiből a rum a tésztára borult, és megszületett a rum babá.
Egy másik történet szerint Szaniszló szakácsa áztatta borba a visszaküldött, száraz süteményt, amit szőlővel kínált. Mivel a desszert ebben a formában már elnyerte a király tetszését, kedvenc könyvéből, az Ezeregy éjszaka meséiből Ali baba után babának nevezte el.
Variációk rum babára
Az eredeti rum babá alapja a kiszáradt kalácstészta, amit alkoholba áztatnak – a lengyelek jellemzően magyar borral tálalták, de ahogy más országokban is terjedt, mindenhol alakítottak rajta, tettek hozzá valamit. A franciák a 18. században ismerték meg, ők malagaborba áztatják, ribizlivel, szőlővel készítik és szerecsendiót, valamint citromot is adnak hozzá.
Az olaszoknál is kedvelt édesség, Nápolyban babá, vagy babbá néven ismert, és citromlikőrben, limoncelloban forgatják meg, valamint aszalt gyümölcsökkel és vaníliafagylalttal tálalják, ami tagadhatatlanul fenséges ízt kölcsönöz a tésztának. De az alkoholos tészta nemcsak Európában, hanem az USA-ban is nagy karriert futott be.
A lengyeleknél a cilinder alakú baba vagy babka - ami a baba, azaz nagymama becézése - az ünnepi menük elmaradhatatlan része. Egy időben a friss tésztára locsolták az alkoholt, de idővel módosult a recept, és tálalás előtt a tésztát kiszárítják, mivel az jobban magába szívja az alkoholt.
Ma már ízesített, cukorszirupos rumba áztatják a kalácsot, és aszalt gyümölcsökkel tálalják. 1844-ben a franciák még tovább gondolták a rum babát, és megszületett a franciák saját rumos desszertje, a savarin: a nagyobb, kuglóf formájú süteményt is alkoholos sziruppal öntik nyakon, és különböző krémekkel, friss gyümölccsel a közepén tálalják.
A lengyel babka:
Az olasz babbá:
A francia változatok:
Ezt olvastad már az ízHUSZÁR magazinon?
Khirret, a különleges "pollenédesség", ami a Mózest oltalmazó nádból készül