Élelmi rostoknak a táplálékban lévő, nem emészthető szénhidrátokat nevezzük. Bár furcsának tűnhet, hogy valami, amit nem tudunk energiaként hasznosítani, fontos része a táplálkozásunknak, valójában a rostok elengedhetetlenek az egészséges bélműködéshez.
Ázsiai stílusú sós zabkása
Ha eddig azt hittétek, hogy a zabkása csak édes lehet, akkor most figyeljetek: elképesztő SÓS zabkását készítettünk, ami nem csak kiadós és tápláló, de akár ebéd gyanánt is ...
Aszalt paradicsomos és olívabogyós kenyér rozskovásszal
Puha és ropogós kenyeret otthon is lehet egyszerűen készíteni, amit a hozzáadott szárított rozskovásszal tehetünk még izgalmasabbá. Elkészítése gyorsabb a hagyományos kovászos ...
Az élelmi rostok alapvetően két csoportra oszthatók: a vízben oldódó oldható rostokra, amelyek a koleszterinszint szabályozásában és a vércukorszint stabilizálásában játszanak szerepet, illetve a vízben nem oldódó, oldhatatlan rostokra, amelyek segítik az étel táplálékrendszerben való mozgatását, és támogatják az emésztést. Egy átlagos felnőttnek naponta kb. 25-30 gramm rostot kellene bevinnie naponta. A zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék és magvak a fő rostforrásaink, ezekből azonban sokszor nem eszünk eleget.
Most összeszedtünk néhány olyan egyszerű, de nagyszerű módszert, amivel könnyen lehet növelni a rostbevitelünket! Katt a képre!
5 kreatív módszer, hogy növeld a rostbeviteled
1. Zöldségekkel minden jobb lesz!
Ha nem vagy nagy növényevő, de mégis szeretnél több rostot fogyasztani, próbálj meg a megszokott ételeidbe belecsempészni egy kis zöldséget. Egy kis reszeltrépával feldobhatod a húspogácsát, csicseriborsót csempészhetsz a tonhalsalátába, pürésített zöldségekből pedig isteni tésztaszószt lehet csinálni!
2. Nassolj gyümölcsöt
Az étkezések közötti nassolások gyakran csokiszeletekről vagy pár szem sós kekszről szólnak. Egy alma vagy banán nem csak vitamindús, de rostban gazdag alternatívája is lehet a nem túl egészséges harapnivalóknak. Párosítsd őket olajos magvakkal, és a zsírbeviteled is meglesz!
4. Csempéssz zabot az édességekbe!
A zab kiváló rostforrás, azonban nem mindenki van oda a reggeli zabkásáért. A csokis kekszet vagy amerikai palacsintát viszont nagyon is feldobják a roppanós zabszemek. Ha pedig valami igazán zabosra vágysz készíthetsz zabfalatokat is házilag, de a pitealapot is lecserélheted zabpehelyre.
4. Cseréld le a tésztád
A klasszikus száraz tészta fehérlisztből készült, amiből a feldolgozás folyamán szinte minden rostot eltávolítanak. A teljes kiőrlésű lisztből készült változatok nemcsak a rostbevitelünket dobják meg, de mivel lassan felszívódó szénhidrátokról van szó, tovább is tart fogyasztásuk után a teltségérzet.
Még több életmódcikk itt: