Minden második magyar ember tapasztalt már különbséget az azonos márkájú, Nyugat-Európában és Magyarországon egyaránt kapható élelmiszerek minősége között – derült ki a NÉBIH felméréséből. A lakosság túlnyomó része elvárná, hogy a nemzetközi élelmiszermárkákat minden országban azonos összetétellel hozzák forgalomba, ha pedig ez nem így történik, akkor azt kötelező legyen a termékeken világosan jelezni a vásárlók számára.
A kettős minőség olyan újra és újra fellelhető jelenség, amely létezését mind a hazai, mind több szomszédos ország vizsgálatai alátámasztották már.
Ennek érdekében a NÉBIH 2017 májusában reprezentatív felmérést végzett. A szakemberek többek között azt vizsgálták, hogy a magyar vásárlók a mindennapokban tapasztalták-e már a kettős minőség jelenségét, mely termékköröknél észleltek eltérést, valamint milyen elvárásaik lennének a multinacionális gyártókkal szemben a helyzet megoldásához.
A válaszadók minden termékkategóriából számos példát kiemeltek, de
leginkább az édesipari termékek esetében számoltak be jelentős eltérésekről,
valamint gyakran említették a tejtermékeket és az üdítőitalokat is.
A megkérdezettek 97%-a rosszabbnak érezte a Magyarországra behozott termékeket, mint amit a nyugat-európaiak asztalára tesznek a nemzetközi gyártók. Különösen a háztartásokon belüli „élelmiszerfelelősök”, vagyis a rendszeresen bevásárolók érzik felháborítónak ezt a gyakorlatot.
Magyarország mellett a szlovákok, csehek, szlovénok, horvátok, románok, bolgárok, görögök szerint is elfogadhatatlan gyakorlat, hogy közel 100 millió európai állampolgár juthat silányabb élelmiszerhez a gyártók kettős mércéje alapján.
Ez lenne a megoldás?
Az FM mindeközben kidolgozott egy jogszabálytervezetet, amelynek értelmében, ha egy multinacionális cég Magyarországon és Nyugat-Európában is forgalmaz egy-egy terméket, de a két termék minőségében, összetevőiben eltér, azt a magyar vásárlók számára felirattal kell jeleznie a cégnek.
Ezeket olvastad már?
15 szójaitalt tesztelt a NÉBIH - Ez lett az eredmény!
15 szójaitalt ellenőrzött legújabb Szupermenta terméktesztjén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). Íme az eredmény:
NosaltyMelyik lett a legjobb trappista sajt? Kiderült! 26 terméket vizsgált...
A szakemberek biztonsági és minőségi szempontból egyaránt ellenőrizték a tételeket. Laboratóriumban megmérték 5 trappista sajt laktóztartalmát is. Nézzétek, itt az eredmény!
NosaltyElképesztő, egér fogadta az ellenőröket az egyik budapesti pékségben
Rendkívül súlyos élelmiszer-biztonsági szabálysértéseket tárt fel a NÉBIH az egyik budapesti pékségben. Az ellenőrzés során egy élő egérrel is találkoztak.
NosaltyElég komoly gondok akadtak a gyorsfagyasztott hasábburgonyáknál
Mirelit hasábburgonyákat tesztelt a NÉBIH. Jelölési hibát minden terméknél találtak, három sült burgonya forgalmazójával szemben pedig bírságot szabtak ki. Itt a rangsor is.
Nosaltyforrás nébih