Az Index mélyebbre ásott az ügyben - cikkükből kiderül, hogy amit hibáztatni kell: az akrilamid, ami szénhidrátok (például a fent sorolt élelmiszerek) magas hőfokon - 120-150 °C felett - való kezelésekor, sütésekor, pirításakor keletkezik - egyébként egy vízben oldódó szerves vegyület.
Sütés hatására a cukrok és az aminosavak akrilamidot képeznek, az étel pedig egyre sötétebb színt kap, végül fekete lesz.
A dolog rosszabbik fele, hogy állatkísérletekkel bizonyították, hogy az akrilamid génmutációkat és tumorokat okoz, ahogy a gyomor-és bélrendszer át felszívódik és átalakul - erről az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság alig két éve adott ki hivatalos véleményt.
A hatóságok azóta is folyamatosan ellenőrzik a kenyerekben, kekszekben, ropikban és egyéb hasonló termékekben az akrilamid szintjét.
A mi feladatunk pedig fogyasztóként, mivel a sült szénhidrátok teljes elkerülése szinte lehetetlen (kenyerféléket szinte mindenki eszik), hogy az égett részeket szigorúan kerüljük, illetve a sütés helyett válasszunk más elkészítési módot ételeinkhez.
...ezeket láttad?
Ezeket olvastad már?
Egy túlsúlyos lány miért ne lehetne balett-táncos? Neki sikerült!
Valljuk be, meglepő, ha a 40 kg körüli, alultáplált balettos lányok között felbukkan egy finoman szólva is túlsúlyos lány - Lizzy mégis vállalja testét, mert imád táncolni.
Brecz JuditEzt eszi egy nap egy átlagember szerte a világon -...
Gondolkoztál már azon, vajon a többi átlagember mit eszik meg egy nap? És hogy ismeri-e más is azt az élelmiszert, amit épp leemeltél a polcról?
Brecz JuditHa van gofrisütőd, ez a te videód!
Nincs szükség a többféle konyhai kütyüre, croque monsieur-re, szendvicssütőre, elég a gorfrisütő! Nézd, mit süthetsz még benne – az isteni gofrin kívül persze.
Brecz Judit9 meglepő kajatény a világból
Kilenc olyan meglepő tényre bukkantunk, melyek biztos, hogy az újdonság erejével hatnak majd rád is!
Országh Kitti