Így használd a régi-új római tálat a konyhádban

A konyhai edények történetének legősibb egyede, amit már évezredekkel ezelőtt is használtunk, és okkal. A római tál egy szuperdarab, most pedig lássuk előnyeit.

Hétköznap általában nincs időnk a konyhában órákig szöszmötölni, legtöbben gyors fogásokkal lakatjuk jól a családot. Bár a húszperces vacsorák is lehetnek döbbenetesen finomak, egyes alapanyagok azonban kiesnek a hétköznapokból, pusztán az elkészítési idő miatt – gondolom, ti sem álltok neki csülköt főzni egy átlag csütörtökön. A többórás húsoknak így marad a hétvége – viszont akkor meg a pihenésnek lőttek. Kivéve, ha van segítségünk: bejárónő, nagymama vagy egy helyes római tál.

Az agyagedény egyik legnagyobb előnye ugyanis, hogy csak beletesszük az ételt – húst, köretet, egytálételt, zöldséget vagy süteményt, beállítjuk a sütőt, és legközelebb akkor kell csak visszatérnünk, ha lejárt a készítési idő.

Sörös-mustáros csülök, recept a képen!

Sütés közben az edény kipárologtatja magából az áztatáskor beszívott vizet: a zöldségeknek Így sokkal magasabb marad a vitamintartalma, a húsok mellé pedig nem szükséges extra zsiradékot felhasználnunk.

Hogyan használjuk?

Római tálban sütni pofonegyszerű, csak be kell tartanunk néhány alapszabályt! Három különböző típusú római tálat vehetünk: a natúr, a belül mázas és a kívül-belül mázas. Bármelyiket is vesszük, ügyeljünk a karbantartására, hiszen az agyagedény nagyban megkönnyíti a konyhai működésünket, de cserébe az átlagnál kicsit nagyobb figyelmet igényel. De ha követed a tippjeinket, konyhád leghálásabb, leghosszabb életű darabja lesz!

  • A legelső használat előtt áztassuk be legalább 1 órára a natúr és belül mázas edényeket.
  • Minden újabb használat előtt áztassuk be úgy, hogy kívül és belül is teljesen ellepje a víz, hiszen az agyag pórusai ekkor szívják meg magukat vízzel. Ha zöldséget vagy csirkét készítünk, 30 percre, ha azonban vadat, marhát vagy csülköt terveztünk, hagyjuk a vízben egy órára!
  • A kerámiatál nagyon rosszul bírja a hőingadozást, könnyen megrepedhet. Ezért csak és kizárólag hideg sütőbe tegyük, hogy a sütővel együtt melegedhessen át. Ha kész az étel, ne rakjuk hideg felületre, mindig tegyünk alá konyharuhát vagy deszkát. Sütés közben langyos folyadékkal pótoljuk, ami elpárolgott.
  • Ha gyakran használjuk a római tálat, célszerű külön edényt beszerezni a hal, a hús és a sütemények számára. Ha ez nem megy, a szagtalanítás miatt ecetes vízzel mossuk ki!
  • Tisztításához ne használjunk vegyszereket, csak meleg vizet, puha szivacsot, szódát és ecetet, mert a mesterséges anyagokat a pórusok beisszák.
  • Tisztítás után száraz, meleg helyen (pl. langyos sütőben) szárítsuk ki. Száraz, meleg helyen tároljuk, mert ha nedvesség éri, dohosodni és penészedni kezd.

Szerző: Dacota

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a gasztrocikkeket is olvasd el:

Címlapról ajánljuk

További cikkek