Világszerte számos különböző túróféleséget kóstolhatunk, de a Rögös túró elkülönül ezektől. Nem hasonlít a sokak által ismert cottage cheese-re, sem a ricottára. A laza rögös állag, a friss és zamatos íz a Rögös túró egyedi jellemvonása, amit a hagyományos elkészítési módjának köszönhet. Ezt a gyártási módot pedig csak a Kárpát-medencén belül alkalmazzák.
A Rögös túró nem akármilyen túró, egyedülállóságát már nemzetközi eredmény is alátámasztja. 2019-ben az Európai Unió felvette nyilvántartásába, és hagyományos különleges élelmiszerként ismerte el.
Ezt a védettséget csak olyan termék érdemelheti ki, ami összetételében vagy előállítási módjában hagyományos. Érdemes tudni, hogy az elismerés alatt álló termékek csomagolásán megtalálható a HKT, azaz a Hagyományos Különleges Termék sárga és kék színű logója.
A Rögös túró a magyar konyha egyik alapja, sokan és sokféle formában szeretjük. Olyan univerzális alapanyag, amit fogyaszthatunk önmagában, főételként és desszertként is. Finom édesen, sósan. Páratlan tejtermékünk egyetlen hűtőből sem hiányozhat!
További érdekességekért, izgalmas receptekért látogass el a Rögös túró oldalára!