Lehet, hogy hamarosan a Balatonnál is robotok sütik a hekket?

Hiába tűnik nevetségesnek a cím, a vendéglátást az egész világon sújtó munkaerőhiányt egyes helyeken már robotok alkalmazásával oldják meg.

Hiába nyitott újra minden vendéglátóhely tavasszal – már amelyiknek sikerült túlélnie a koronavírus-járványt – , az étteremvezetőknek egy újabb nehézséggel kell szembenézniük: a piacot óriási munkaerőhiány sújtja, mivel a járvány idején rengeteg szakmabeli váltott munkát, és kezdett el más iparágban dolgozni. Hiába zárhat maga mögött a vendéglátóipar jó nyarat, az emberhiány miatt több étterem kényszerül részleges vagy teljes bezárásra.

A texasi Dallasban egy étteremtulajdonos igen kreatívan lépett fel a munkaerőhiánnyal szemben. Taco Borga, a La Duni latin-amerikai étterem tulajdonosa és üzemeltetője, három robotot bérelt fel, akik egész napon át tudnak segíteni a személyzetnek.

Borga, aki 40 éve dolgozik az ágazatban, az amerikai TODAY magazinnak elmondta, hogy a járvány idején több éttermét is be kellett zárnia.

Ki kellett találnunk valamit, hogy megváltoztassuk a kiszolgálási modellünket, különben elveszítettük volna az utolsó öt pincérünket, aki még volt

- magyarázta. Ezért felhívta Jackie Chent - nem a színészt - , aki egy texasi székhelyű tech cég, az American Robotech tulajdonosa.

Chan egy órán belül ott volt az étteremben, kocsijában három felszolgálórobottal együtt. Borga ugyan csak bérli a robotokat, állítása szerint az automatizált felszolgálók rengeteget segítenek a személyzetnek, ráadásul 45 perc alatt installálni lehet őket, ami külön segítség, főleg, hogy élő személyzetet ma már hetekbe, ha nem hónapokba telik találni. A robotok főleg ételt szállítanak, valamint üdvözlik a vásárlókat.

A személyzetnek a robotok segítségével sikerült optimalizálniuk a kiszolgálási folyamatot. Ezelőtt emberekre volt szükségük, akiknek több feladatot kellett egyszerre ellátniuk, valamint folyamatosan oda-vissza kellett menniük, nem volt idejük beszélgetni a vendégekkel.

Borga úgy véli, a munkatársai és a robotok nagyszerű csapatot alkotnak, de a szolgáltatásban az emberi jelenlét továbbra is "alapvető fontosságú" marad.

"Még nem tudom, hogy ez megoldja-e a problémánkat, de napról napra világosabbá válik az ilyen típusú alternatív ötletek szükségessége" - mondta.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Ropogós sajtos hagymakarika

Tiktokon nagyon elterjedt ez a recept, ahol két hozzávalóból egy finom, egyszerű és még csak nem is egészségtelen nasit készítenek. Korábban erre a ropogós parmezánrétegre fektettek ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

4 élelmiszer, ami tele van adalékanyagokkal: inkább meg se vedd...

Manapság igen nagy körültekintéssel kell vásárolni, ha szeretnénk a legegészségesebben étkezni. Arra sincs mindig idő, hogy a címkét bogarásszuk, milyen adalékanyagok vannak az adott termékben. Íme, 4 olyan élelmiszer, aminél rá se kell nézni az összetevők listájára ahogy, hogy tudd, jobb, ha nem rakod a kosaradba.

Top Receptek

Vadász-nokedli

A kedvenc német netes receptes oldalamon találtam ezt a receptet, amit egy osztrák hölgy tett fel.  Olyan igazi, téli, laktató tésztaétel.  Hogy miért vadász a címe? Mert így ...

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!