Na, így sül a tökéletes rizskoch klasszikusan és mentesen is

Nagy klasszikus kedvenc a rizskoch vagy rizsfelfújt (ki hogy ismeri), és kivételesen ez egy olyan desszert, ami viszonylag hasonlóan néz ki a legtöbb háztartásban. De mégis mi lehet a titka? Nézzük meg!

Menzás finomság és nagymama által készített nyalánkság is lehet a rizskoch: talán éppen azért ilyen népszerű, mert viszonylag egyszerűen nagyszerűt alkothatunk, ha ezt az édességet választjuk. Minden háztartásban megtalálható alapanyagok, egy kis főzés, egy kis sütés, ráadásul mentesen is elkészíthető recept: nézzük, mi teszi a rizskochot tényleg tökéletessé!

Na, így sül a tökéletes rizskoch klasszikusan és mentesen is

A klasszikus rizskoch receptje

Technikailag a rizsfelfújt egy tejberizs, amit tojáshabbal felfújunk, majd megsütjük a sütőben. Egyszerű, nem? Nos, azért van benne némi furfang: lessük meg a legjobb tippeket!

  • a rizst főzzük tej és víz ízesített keverékében: a víz miatt gyorsabb lesz a főzés, és nem fog olyan egyszerűen lekapni a lábasban a rizsünk
  • az ízesítés miatt (vanília, cukor és citromhéj) sokkal jobban átjárja majd az aroma a rizskochot, mintha csak utólag kevernénk hozzá az ízesítőket
  • miután a rizs (folyamatos kevergetés mellett) felszívta az összes folyadékot, vegyük le a tűzről, és hagyjuk egy konyharuhával lefedve egy kicsit pihenni, hogy még jobban megszívja magát
  • a pihentetés azért is fontos, hogy ne legyen tűzforró a rizs, amikor belekeverjük majd a tojássárgáját (különben rántotta lenne belőle)
  • ügyeljünk rá, hogy ne törjön össze a felvert tojáshab a keverés közben: először a hab egyharmadát keverjük el a rizzsel, a maradék kétharmadot pedig óvatosan forgassuk hozzá
  • az utolsó fontos dolog pedig a vajazott-lisztezett tepsi, ami gondoskodik arról, hogy a rizskoch széle szépen aranybarnára piruljon (hiszen egyeseknek ez a kedvenc része)

A klasszikus rizskoch receptjét ITT találod!

A mentes rizskoch receptje

Szerencsére mentesen is elkészíthetjük a desszertet: tej, glutén és tojások nélkül. A növényi alternatíva biztosítja a szükséges szaftosságot, így ugyanolyan finom végeredményt kapunk, mint a klasszikus recepttel. Az alábbi dolgokra azonban figyeljünk.

  • használjunk valamilyen apró szemű rizst (pl. rizottórizs), mert ez szaftosabbra fő
  • a tej helyett főzzük a rizst víz és kókusztej keverékében: ez utóbbi kellően zsíros, így gondoskodik a szaftos állagról
  • ízesítsük ugyanúgy: citrommal, nyírfacukorral és vaníliával
  • a sütéshez mindenképpen használjunk sütőpapírt, nehogy beleragadjon a rizs a tálba
  • pirítsunk rá a desszert tetejére a felső sütéses funkcióval, hogy szép barna legyen

A mentes rizskoch receptjét ITT találod!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További tökéletes receptek várnak rád:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...