Hamarosan újabb alapvető élelmiszernek ugrik meg az ára

A krumpli és a sertéshús után most egy másik fontos élelmiszerünk néz kemény drágulás elé.

A napokban írtunk arról, hogy minden magyar burgonya elfogyott, így januártól csak import krumplit vehetünk, ami jóval drágább lesz. Sőt, már a sertéshús is bajban van, hiszen ára hozzávetőlegesen 80 százalékkal növekszik majd, legfőképpen az árstop hatásai miatt. Most azonban egy másik termék: a rizs is veszélybe került.

Hamarosan a rizs ára is az egekbe száll

Az iparági szakértők szerint a rizs lesz a következő alapvető élelmiszer, ami jelentősen meg fog drágulni – számolt be a hírről a Pénzcentrum oldala.

A probléma hátterében nemcsak a növekvő energia- és műtrágyaárak, hanem az orosz-ukrán háború is áll. Nem valószínű, hogy az említett tényezők egyhamar javulnának, emiatt várható az áremelkedés.

Jelen esetben az a fő kérdés, hogy mivel lehetne helyettesíteni a rizst?

Az egyik legkézenfekvőbb válasz a bulgur lehet. A közel-keleti és török konyhában kedvelt alapanyag, a bulgur nem más, mint tört búza: a búzát előfőzés után megszárítják, majd (durvábbra vagy apróra) összetörik. Többnyire vegetáriánus fogások kedvelt hozzávalója, a török kisir (csípős-paradicsomos bulgursaláta) és a libanoni tabbouleh fő komponense.

Ezenfelül a bulgur egy nagyon egészséges, rostban gazdag táplálék, ami elősegíti az emésztőrendszer kiegyensúlyozott működését, tehát gyakori fogyasztása mindenképpen jót tesz szervezetünknek.

Próbáld ki ezeket a laktató bulguros recepteket:

Karfiolos bulgursaláta

Azt szeretem a legjobban ebben a receptben, hogy még hidegen is isteni finom, így akár dobozba csomagolva, egy rohanós hétköznap ebédre is kiváló!


Még több friss hír itt vár:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...