Egészségre káros anyagok lehetnek a rizsben

Német szakemberek 21 rizst vizsgáltak meg, és igencsak meglepődtek az eredmények láttán.

A német szakértők komoly teszt alá vettetek barna, rizottó- és basmati rizseket. Összesen 21 terméket vizsgáltak meg különféle márkáktól. Az ellenőrzés során kiderült, hogy több rizsben növényvédőszer-maradékok, ásványolaj-összetevők és nehézfémek lehetnek – figyelmeztetett Facebook-bejegyzésében az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó Rizikometer.

Egészségre káros anyagok lehetnek a rizsben

A vizsgálat során 6 bio és 3 hagyományos rizsben mutattak ki ásványi olaj eredetű telített szénhidrogéneket, 4 barna és egy rizottórizs esetében pedig magas arzéntartalmat mértek.

Két termék esetében igazán aggasztó eredményekre bukkantak.

Az egyik barnarizs kadmiumszintje kétszer magasabb volt, mint a határérték, egy másikban pedig nagy mennyiségű 1,2-diklór-etánt mutattak ki.  A teszt hatására mindkét gyártó visszahívta az érintett termékeit, és kivonta azokat a forgalomból.

A szakértők 5 rizst „rossz” vagy „nem megfelelő” minősítéssel illetek. Négy termék viszont „nagyon jó” értékeléssel zárta a tesztet, köztük a Lidl sajátmárkás bio basmati rizse, és 3 rizottó rizs.

A tesztelt termékek teljes listáját ITT találod.

Forrásunk volt.


Még több friss hír itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Brownie-toboz sütés néklül

Tobozsütit ilyen módon még biztosan nem készítettél, próbáld ki ezt az egészségesebb verziót most egy zöldség bevonásával - lehet, hogy plusz édesítést sem kíván!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...