Így lehet újra szottyos a hideg, másnapos rizottó

A rizottó állaga egy olyannyira fontos dolog, hogy tulajdonképpen az teszi rizottóvá, megkülönbözteti egy egyszerű zöldséges rizstől. Ez a krémes, szaftos, (jó értelemben vett) szottyos állag azonban másnapra eltűnhet, nézzük, hogy hozható vissza!

Rizottót főzni viszonylag nagy macera, de legalábbis nagyobb, mint megfőzni egy adag szimpla rizst. A folyamatos kevergetés valószínűleg nem tartozik a kedvenc feladataink közé, ezért ha már egyszer nekiveselkedünk a rizottónak, akkor biztos nagy adagot készítünk. Ebből a nagy adagból viszont akár másnapra is maradhat, ilyenkor pedig mindig felmerül a kérdés: vajon hogyan melegítsük újra a rizottót, hogy ismét olyan legyen, mint fénykorában?

Így lehet újra szottyos a hideg, másnapos rizottó

Mitől krémes a rizottó?

Több dolog is van, ami a rizsétel szaftos állagát adja. Elsősorban a főzés technikája, a folyamatos kevergetés, és az alaplé fokozatos hozzáadása és elforralása teszi. Ezért nagyon fontos, hogy ne hagyjuk ki ezeket a hosszú, de szükséges lépéseket.

Erre az alapra pedig még rájön a sajt és a vaj hozzáadásával járó krémesség is.

Hogyan maradhat krémes a rizottó?

Szerencsére nem veszett ügy a másnapos rizottó, sőt a főzés napja után is ugyanolyan finom és krémes lehet, mint előtte. Csupán oda kell figyelnünk néhány dologra a tárolás és az újramelegítés alatt.

  • a megmaradt rizottót ne hagyjuk túl hosszan a szabad levegőn állni, mert attól tényleg kiszárad egy kicsit
  • tároljuk a hűtőben, lehetőleg egy légmentesen zárható dobozban vagy üvegben, de a fazék is megteszi, csak fedjük le a fedővel
  • a hideg rizottó hajlamos összeállni (a megdermedt vaj és sajt is rendesen beköti), ezért valamivel fel kell lazítanunk melegítés közben
  • a lazítást ne vízzel, hanem inkább alaplével tegyük, mert így nem fogunk ízt veszíteni a folyamat során
  • az alaplevet előre melegítsük fel, így könnyebben felveszi majd a rizottó
  • mindig a tűzhelyen melegítsük újra, közepesen lángon, folyamatos kevergetés mellett
  • fokozatosan adagoljuk hozzá a forró alaplevet, nehogy túl híg legyen
  • a végén pedig adjunk hozzá reszelt sajtot, hogy megmaradjon a krémes állag
  • a rizsszemek kicsit puhábbak lesznek a melegítés után, de sebaj, legalább az eredetihez közeli minőségben élvezhetjük az ételünket

Mentás borsós rizottó

A krémes, mégis enyhén roppanós rizottót, nem is oly nehéz elkészíteni, csupán egy kis odafigyelést, és törődést igényel. A lelke az alaplé, amit érdemes forrón adagolgatni hozzá. ...

Krémes céklás rizottó

Mutatós egytálétel, amivel akár Valentin-napon is villanthatunk! Sült céklás rizottó, sok-sok kecskesajttal, rukkolával és pirított fenyőmaggal!

Sáfrányos rizottó sütőtökkel

Lombardia régiójának egyik fő alapanyaga a rizs, így nem véletlen, hogy ez a terület a rizottó hazája is, amit rengetegféleképpen bolondítanak. A risotto alla milanese, vagyis a milánói ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További okos konyhai tippeket leshetsz el:

Legújabb receptek

Borsos tokány

Hentes, zöldborsós vagy éppen borsos tokány, mindegyiket szeretjük. A lényeg, hogy a húst itt is ott is vékony csíkokra vágjuk, és mindenhol valami mással egészül ki az étel. Ennél ...

Tejbegrízkeksz

Ízükben a retró menzák tejbegrízeit idézik ezek a kakaóba és fahéjba forgatott, roppanós-omlós kekszek. Elkészítésük lehengerlően egyszerű, elfogyasztásuk pedig még ...

Vaníliás grízpuding

A házi vaníliapuding grízzel kiegészített verziója ez, a búzadara pedig valahogyan sokkal otthonosabbá, szinte nosztalgikussá teszi a desszertet. Elkészíteni nem olyan bonyolult, ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Marhahúsos rakott brokkoli

Ez a besameles rakott brokkoli darált hússal egy igazi családi kedvenc, amely tökéletes választás a hétköznapi vacsorákhoz. A roppanós brokkoli, a szaftos darált hús és a krémes ...

Olasz tejbegríztorta (Migliaccio)

Olaszország Campania régiójában és Nápoly környékén elterjedt, farsangi édesség ez, amelynek alapját citrushéjjal ízesített tejbegríz adja. A kisült végeredmény olyan krémes, hogy ...

Ropogós reszelt sajtgolyók

Nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető ez a finom sajtgolyó, amelyet most tilsiti sajtból készítettem el, de próbáltam már trappista sajtból is, úgy is nagyon fincsi volt! Finom ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!