Rizottót főzni viszonylag nagy macera, de legalábbis nagyobb, mint megfőzni egy adag szimpla rizst. A folyamatos kevergetés valószínűleg nem tartozik a kedvenc feladataink közé, ezért ha már egyszer nekiveselkedünk a rizottónak, akkor biztos nagy adagot készítünk. Ebből a nagy adagból viszont akár másnapra is maradhat, ilyenkor pedig mindig felmerül a kérdés: vajon hogyan melegítsük újra a rizottót, hogy ismét olyan legyen, mint fénykorában?
Mitől krémes a rizottó?
Több dolog is van, ami a rizsétel szaftos állagát adja. Elsősorban a főzés technikája, a folyamatos kevergetés, és az alaplé fokozatos hozzáadása és elforralása teszi. Ezért nagyon fontos, hogy ne hagyjuk ki ezeket a hosszú, de szükséges lépéseket.
Erre az alapra pedig még rájön a sajt és a vaj hozzáadásával járó krémesség is.
Hogyan maradhat krémes a rizottó?
Szerencsére nem veszett ügy a másnapos rizottó, sőt a főzés napja után is ugyanolyan finom és krémes lehet, mint előtte. Csupán oda kell figyelnünk néhány dologra a tárolás és az újramelegítés alatt.
- a megmaradt rizottót ne hagyjuk túl hosszan a szabad levegőn állni, mert attól tényleg kiszárad egy kicsit
- tároljuk a hűtőben, lehetőleg egy légmentesen zárható dobozban vagy üvegben, de a fazék is megteszi, csak fedjük le a fedővel
- a hideg rizottó hajlamos összeállni (a megdermedt vaj és sajt is rendesen beköti), ezért valamivel fel kell lazítanunk melegítés közben
- a lazítást ne vízzel, hanem inkább alaplével tegyük, mert így nem fogunk ízt veszíteni a folyamat során
- az alaplevet előre melegítsük fel, így könnyebben felveszi majd a rizottó
- mindig a tűzhelyen melegítsük újra, közepesen lángon, folyamatos kevergetés mellett
- fokozatosan adagoljuk hozzá a forró alaplevet, nehogy túl híg legyen
- a végén pedig adjunk hozzá reszelt sajtot, hogy megmaradjon a krémes állag
- a rizsszemek kicsit puhábbak lesznek a melegítés után, de sebaj, legalább az eredetihez közeli minőségben élvezhetjük az ételünket
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További okos konyhai tippeket leshetsz el: