A rizottó titka

A rizottó Észak-Olaszország jellegzetessége, s ahogy az lenni szokott, minden étel, pár fortéllyal elsajátítható az elkészítése - nagy karriert futott be világszerte.

Sütőtökös rizottó

Persze ezerféle verzióját alkották már meg mindenfelé, több-kevesebb sikerrel, az eredetitől azért nagyon sok ponton eltértek már, ez pedig igen sokszor okozta már a rizottó vesztét, azaz kialakult belőle egy olyan étel, aminek az igazihoz már semmi köze nincsen.

Zöldborsós rizottó

Lassan itt a borsószezon, így esett a választásom a borsós rizottóra. Bevallom, a mai ebédhez még fagyasztott borsót használtam, de remélem, hamarosan már saját termésből is ...

Darált húsos-árpás rizottó

Én saját eltevésű paradicsomot és zöldségféléket használok. Nagyon finom és kiadós, csak ajánlani tudom, még egy hétköznapi egytálételnek is. Nálam a nagyobbik unokám sosem ette ...

Pirítottgombás-rizottó

A rizottó az egyik legjobb és legegyszerűbb olasz eredetű rizsétel. Készíthetjük bármilyen zöldséggel vagy hússal; ezernyi íz és kombináció létezik. Én most gombával készítettem, ...

Kéksajtos tenger gyümölcsei rizottó

Nem is annyira macerás az elkészítése, mint amennyire látszik. És mivel annyiféleképpen el lehet készíteni, igazán bármikor, bármilyen "feltéttel" el lehet készíteni. Ez most egy ...

Homár risotto Szardínia szigetéről

Szerintem az olaszok legmegosztóbb szigete. Leginkább abban, hogy van-e ott tényleg látnivaló, vagy inkább egy unalmas, mára már modernné vált sziget. Nos, én azokat erősítem, akik ...

Lazacos rizottó

Azon ritka alkalmak egyike, mikor főztem: nagyon baráti áron jutottam lazachoz, így ez lett a kiindulópont, így jött a lazacos rizottó ötlete. Ha igazán jót akarunk főzni, mindenképp ...

Az általunk ismert rizibizi a legkevésbé sem rizottó, a zöldborsóval és/vagy kukoricával összefőzött rizs a vasárnapi ebédnél nagyon jól esik a rántott hús mellé - de az igazi rizottó nem köret. Egytálétel, amit hosszas főzéssel, alaplével és borral kell krémesre, szaftosra főzni, a titka pedig abban rejlik, hogy ez az az étel, ami tényleg nem lehet fél-egy percnél hosszabban magára hagyni, törődni kell vele és folyamatosan keverni-keverni. Pillanatok alatt odaég és akkor kaparhatjuk fel az edény aljáról a leégett finomságot.

Még több rizottó receptje >>

A kulcs ezenkívül az, hogy rengeteg folyadékot kell adagolnunk, legalább egy-másfél liter alaplével kell számolni, a rizs mennyiségétől függően, mert sokat magába szív, de a végeredmény is akkor jó, ha sűrű, szaftos, szóval nem kell spórolni az alaplével, ami egyébként lehet leveskockából is, ebből én kizárólag a biot javaslom, mert nem változtatja meg az étel eredendő ízét. Rizsből is speciális kell, arborio vagy carnaroli az, amelyeket javasolnék, de persze nem csak ezek kaphatók rizottórizsként, bármelyik megteszi, amit a boltban kapunk.

Chianti risotto

Ma már nem csak az olaszok, de mi, magyarok is előszeretettel fogyasztunk rizottót, mindenféle összetevőkkel. Én most egy igazi olasz risottot készítek el, chianti borral. Aki már járt a ...

Sonkás majdnem rizottó

Kaptam ajándékba sonkát, és mivel a tepsis krumpli sült sonkával verzó enyhén unalmas már, ezért új alternatívát próbáltam kitalálni. Itthon minden alkalommal megy a csata a krumpli ...

Gombás-májas rizottó

A kicsi lányom sokszor kér rizseshusit, rizottót, amit többnyire bográcsban szoktam készíteni. Nekünk úgy a legfinibb. Ennek egy alternatív megoldásaként találtam ki ezt az ételt, téli ...

Medvehagymás-gombás rizotto

A hétvégén kimerészkedtem a közeli erdőbe medvehagymát szedni, itt a Mecsek már tele van vele. Eredetileg pogácsának szántam, de túl soknak bizonyult, ezért, hogy ne legyen már unalmas ...

Ami még elengedhetetlen! Sok-sok vaj és bor, mert a rizs felületéről leoldódó keményítő nagyban hozzájárul a krémességhez, de vajjal (nem margarinnal!) nagyon sokat dobunk rajta - ezt elég a végén hozzákeverni. És hogy a bor minek? Miért ne? Pikantériát ad az ételnek, a maradékot pedig természetesen jóízűen elszürcsölhetjük az étel mellé.

Talán bonyolultnak tűnik a fenti leírás elsőre, pedig tényleg nem az: a kész rizottót lefedve még egy kicsit párolhatjuk a saját gőzében, a tűzről levéve, illetve nagyon finom lesz, ha valódi, frissen reszelt parmezánnal és friss fűszernövényekkel hintjük meg - talán nem árulok el nagy titkot a rendszeres olvasóinknak, hogy korianderrel, amiért ugye egyenesen rajongok.

Jó étvágyat!

A Dobd össze! korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...