Sütőtökös rizottó
Persze ezerféle verzióját alkották már meg mindenfelé, több-kevesebb sikerrel, az eredetitől azért nagyon sok ponton eltértek már, ez pedig igen sokszor okozta már a rizottó vesztét, azaz kialakult belőle egy olyan étel, aminek az igazihoz már semmi köze nincsen.
rizottó
Lassan itt a borsószezon, így esett a választásom a borsós rizottóra. Bevallom, a mai ebédhez még fagyasztott borsót használtam, de remélem, hamarosan már saját termésből is ...
rizottó
Életem első rizottója elég jól sikerült, gondolom, ez Jamie Olivernek köszönhető, ugyanis az ő receptje alapján készült. Ne csináljuk belőle túl sokat, mert ez az étel tényleg csak ...
rizottó
Nyilván fényévekre van egy autentikus rizottótól... de ha egyszer finom!?
rizottó
Én saját eltevésű paradicsomot és zöldségféléket használok. Nagyon finom és kiadós, csak ajánlani tudom, még egy hétköznapi egytálételnek is. Nálam a nagyobbik unokám sosem ette ...
rizottó
Risottó készítés titkairól bővebben itt olvashatsz.
rizottó
A rizottó az egyik legjobb és legegyszerűbb olasz eredetű rizsétel. Készíthetjük bármilyen zöldséggel vagy hússal; ezernyi íz és kombináció létezik. Én most gombával készítettem, ...
rizottó
Nem is annyira macerás az elkészítése, mint amennyire látszik. És mivel annyiféleképpen el lehet készíteni, igazán bármikor, bármilyen "feltéttel" el lehet készíteni. Ez most egy ...
rizottó
Szerintem az olaszok legmegosztóbb szigete. Leginkább abban, hogy van-e ott tényleg látnivaló, vagy inkább egy unalmas, mára már modernné vált sziget.
Nos, én azokat erősítem, akik ...
zöldséges rizs
Izgalmas ízű köret ázsiai húsokhoz vagy laktató étel vegetáriánusoknak.
rizottó
Azon ritka alkalmak egyike, mikor főztem: nagyon baráti áron jutottam lazachoz, így ez lett a kiindulópont, így jött a lazacos rizottó ötlete. Ha igazán jót akarunk főzni, mindenképp ...
Az általunk ismert rizibizi a legkevésbé sem rizottó, a zöldborsóval és/vagy kukoricával összefőzött rizs a vasárnapi ebédnél nagyon jól esik a rántott hús mellé - de az igazi rizottó nem köret. Egytálétel, amit hosszas főzéssel, alaplével és borral kell krémesre, szaftosra főzni, a titka pedig abban rejlik, hogy ez az az étel, ami tényleg nem lehet fél-egy percnél hosszabban magára hagyni, törődni kell vele és folyamatosan keverni-keverni. Pillanatok alatt odaég és akkor kaparhatjuk fel az edény aljáról a leégett finomságot.
Még több rizottó receptje >>
A kulcs ezenkívül az, hogy rengeteg folyadékot kell adagolnunk, legalább egy-másfél liter alaplével kell számolni, a rizs mennyiségétől függően, mert sokat magába szív, de a végeredmény is akkor jó, ha sűrű, szaftos, szóval nem kell spórolni az alaplével, ami egyébként lehet leveskockából is, ebből én kizárólag a biot javaslom, mert nem változtatja meg az étel eredendő ízét. Rizsből is speciális kell, arborio vagy carnaroli az, amelyeket javasolnék, de persze nem csak ezek kaphatók rizottórizsként, bármelyik megteszi, amit a boltban kapunk.
rizottó
Ma már nem csak az olaszok, de mi, magyarok is előszeretettel fogyasztunk rizottót, mindenféle összetevőkkel. Én most egy igazi olasz risottot készítek el, chianti borral. Aki már járt a ...
rizottó
Egy kedves barátomtól kaptam a Bakonyban frissen szedett vargányát. Leszárítva mindig alkotóeleme lehet egy illatos fogásnak...
rizottó
Kaptam ajándékba sonkát, és mivel a tepsis krumpli sült sonkával verzó enyhén unalmas már, ezért új alternatívát próbáltam kitalálni. Itthon minden alkalommal megy a csata a krumpli ...
rizottó
A recept Rachel Allen konyhájából származik. Vigyázat: nagyon zöld! :)
rizottó
Ősszel meglátogattam sokat emlegetett Marta barátnőmet Milánóban. Azt ígérte, olyan programot szervez amit nagyon fogok élvezni. Ismer a szentem, nem butikozni vitt, hanem bepakolt a 30 ...
rizottó
A rizottóláz még mindig tart. És miért ne lehetne egy ronda hétköznapot is feldobni egy villámgyors, különleges vacsival?
A sajt-gyümölcs-bor trió amúgy is jöhet bármikor, ...
rizottó
Sütőtök rajongó lévén számtalan felhasználási lehetőségét teszteltem már eme gyönyörűséges, óarany színű zöldségnek.
Most már bizonyosan állíthatom, hogy az édes verziók ...
rizottó
A kicsi lányom sokszor kér rizseshusit, rizottót, amit többnyire bográcsban szoktam készíteni. Nekünk úgy a legfinibb. Ennek egy alternatív megoldásaként találtam ki ezt az ételt, téli ...
rizottó
A hétvégén kimerészkedtem a közeli erdőbe medvehagymát szedni, itt a Mecsek már tele van vele. Eredetileg pogácsának szántam, de túl soknak bizonyult, ezért, hogy ne legyen már unalmas ...
Ami még elengedhetetlen! Sok-sok vaj és bor, mert a rizs felületéről leoldódó keményítő nagyban hozzájárul a krémességhez, de vajjal (nem margarinnal!) nagyon sokat dobunk rajta - ezt elég a végén hozzákeverni. És hogy a bor minek? Miért ne? Pikantériát ad az ételnek, a maradékot pedig természetesen jóízűen elszürcsölhetjük az étel mellé.
rizottó
Ilyen rizottót már készítettem, ez pedig a másik kedvenc rizottó ízesítésem.
rizottó
Halas fogások mellé szoktam készíteni ezt a nagyon friss ízű rizottót.
rizottó
Olvastam valahol, hogy az igazi ínyencek csak a spárga zsenge, rügyekkel teli csúcsát fogyasztják. Gondoltam kipróbálom, miért ne? Krémes rizottóba kerültek a spárgafejek, a ...
Talán bonyolultnak tűnik a fenti leírás elsőre, pedig tényleg nem az: a kész rizottót lefedve még egy kicsit párolhatjuk a saját gőzében, a tűzről levéve, illetve nagyon finom lesz, ha valódi, frissen reszelt parmezánnal és friss fűszernövényekkel hintjük meg - talán nem árulok el nagy titkot a rendszeres olvasóinknak, hogy korianderrel, amiért ugye egyenesen rajongok.
Jó étvágyat!
A Dobd össze! korábbi cikkeit itt olvashatod >>