Így tedd harsogóan tavaszivá a krémes rizottód zöldségekkel

Krémes, laktató, mégis könnyen tavaszivá és frissé hangolható – ez a rizottó, az olaszok egyik ikonikus fogása, amit érdemes ilyenkor tavasszal sok zöldséggel kombinálni.

A rizottó az egyik olyan univerzális étel, amely minden évszakba remekül illeszkedik, lehet egészen mély, zsíros és laktató fogást készíteni belőle, amely a téli, hosszú, hideg napokon körbeöleli testünket, lelkünket, de tavasszal és nyáron, amikor a könnyedebb ízekre vágyunk, egyszerűen átvariálva elkészíthetjük laktató, de mégsem elnehezítő változatban is. Sok zöldséggel!

A krémesség titka

A rizottó egyrészt sosem lesz egyike a pár perc alatt elkészíthető ételeknek, cserébe egy kis türelemmel olyan krémes és telt ízeket hozhatunk ki belőle, amelynek nagyon nehéz ellenállni. Egyrészt használjunk hozzá mindig kerekszemű, kifejezetten rizottó főzésére ajánlott rizst, másrészt ne elégedjünk meg azzal, hogy sós vizet használunk a főzéshez.

A legjobb, ha alaplevet használunk, ez készülhet erőlevesből, húslevesből vagy zöldséglevesből, de már egy adalékoktól és ízfokozóktól mentes leveskockával is sokkal jobban járunk, mint az egyszerű sós vízzel.

Az olajon vagy vajon megfuttatott rizst állandó kevergetés mellett öntsük fel egy merőkanálnyi alaplével, majd amikor a rizs felvette az egész folyadékmennyiséget, következhet az újabb adag alaplé, ezt a kevergetés és öntögetést pedig egészen addig folytassuk, míg fogkeményre és egészen krémesre nem főtt a rizsünk.

Mentás borsós rizottó

A krémes, mégis enyhén roppanós rizottót, nem is oly nehéz elkészíteni, csupán egy kis odafigyelést, és törődést igényel. A lelke az alaplé, amit érdemes forrón adagolgatni hozzá. ...

Parmezánkrémes spárgarizottó

Ez a durván parmezános rizottó azért nagyon különleges, mert gyorsaságban nem különbözik egy átlagos rizsételtől, mégis sokkal elegánsabb, szinte luxusélményt nyújt. Ezeket a ...

A krémességhez eléréséhez adhatunk a rizottónkhoz frissen reszelt sajtót, például parmezánt vagy pecorinót is, de abban az esetben, ha tavasziasabb, könnyebb hangulatú ételt szeretnénk készíteni, el is hagyhatjuk ezt az összetevőt. Vannak, akik a szinte kész rizottóba tejszínt is tesznek, ez kétségkívül jót is tesz a krémességnek, de ugyancsak elnehezíti az ételt. Ha mindenképp valamilyen plusz ízt szeretnénk adni a rizottónkhoz, keverjünk bele egy kevés krémes szárított paradicsomot, vagy adjunk hozzá paradicsomlét, esetleg egy-két kiskanál bazsalikomos vagy paradicsomos pestót, céklából készült krémet. Sokan esküsznek arra, hogy fehérbor is kell a rizottóba, az biztos, hogy elrontani nem tudja, de ha gyerekeknek készítjük, akkor inkább hagyjuk el.

Sáfrányos rizottó

Nincs benne se plusz zöldség, se hús, de nem is kell, mert egy tál rizottó önmagában is annyira gazdag, hogy nem lesz hiányérzetünk. Bőven elég bele az a csipet sáfrány, amitől ...

Reteklevélpesztós rizottó

A friss reteknél aligha van jobb tavaszi zöldség, amelyet a reggelihez vagy a vacsorához tálalhatnánk, az emberek nagy része azonban legtöbbször csak a zöldség fehér-rózsaszínben ...

A zöldségek és zöldek fontossága

Most hogy itt a tavasz érhető, hogy nem a nehéz fogásokra vágyunk, így a rizottót is érdemes könnyedebbre hangolni, ehhez pedig nem kell mást tennünk, mint bátran használni a most burjánzó, friss zöldeket, zsenge hajtásokat, gyökérzöldségeket.

Ha friss spenótlevelekkel, reteklevélből készített pestóval, vagy akár apróra vágott, friss petrezselyemmel szórjuk meg gazdagon a majdnem kész rizottót, egészen új ízek szabadulnak fel, de a mángold, a kakukkfű és a zsálya is olyan zöldség és fűszer, ami remekül illik a rizshez.

Ha pedig tavaszi zöldségeket is adunk a főzés második felében a rizottóhoz, gazdag és mégsem nehéz fogást kapunk: a friss, új répa, a fehér, vagy zöld spárga, sőt a friss, új karalábé, borsó is remekül érvényesül a rizs mellett, sőt, ha szeretünk kísérletezni, akkor a kész rizottónkba keverjünk egy kevés, külön átgrillezett zsenge, hónapos retket, nem fogjuk megbánni.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több izgalmas, tavaszi recept:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...