A Földközi-tenger legnagyobb szigetének, Szicíliának ez egyik autentikus finomsága az arancino, többes számban: arancini. Bár valódi eredete a mai napig sem tisztázott, a szicíliai Catania-ban meg vannak győződve róla, hogy ők találták fel a „spanyol viaszt”, no meg a „narancsocskákat” is. Nevét onnan kapta, hogy az aranysárgára sült golyók egymásra pakolva úgy néznek ki, mint egy kupac narancs.
Olasz receptajánló:
Érdekesség, hogy a spanyolok is magukénak hiszik, de ők nem is szabályos golyót, hanem sokkal inkább csepp alakú falatkákat formáznak belőle.
Palermóban ezzel szemben nem tulajdonítják ennyire önző módon maguknak ennek a egyszerű, de annál finomabb rizsgolyónak a kifundálását - ők némi arab eredetet is belekevernek a sztoriba. Azt gondolom, nem mi fogjuk megfejteni az igazságot, viszont annál inkább ajánlom, hogy álljunk neki, és süssünk egy rakás arancinit - mindenki örömére!
Ezt a jellegzetes street food-ot Dél-Olaszországban egyszerűen csak szalvétába csomagolva árusítják, és szinte bárhol belefuthatunk az utcán. Egy kisebb, aranybarna golyóbist kell elképzelni, amely kívül ropogós, benne viszont krémes rizstöltelék lakozik, amit még sajttal vagy darált hússalis felturbóznak, aztán bepanírozzák, és bő, forró zsiradékban kisütik.
Kitűnő előétel, utcai fogás vagy snack, attól függően, mikor melyik napszakban fogyasztjuk. Gyakorlatilag ebédre, uzsonnára, vacsorára egyaránt megállja a helyét, és különböző méretben és megszámlálhatatlan ízesítésben elterjedt. Szicíliában például Szent Lucia ünnepére édes arancinit sütnek, pisztáciával és gyümölcsökkel.
A két legjellemzőbb két alaptípus a paradicsomos-húsos raguval illetve a sajttal töltött rizsgolyók.
Eredetileg a megmaradt rizottórizsből készítették a nyúlós sajttal töltött “rántott” rizsgolyókat, de szerintem, ha épp nem szunnyad a hűtődben maradék rizottó, akkor is megéri külön kifőzni egy keveset hozzá, mert ebből az igazi. Ez a mediterrán különlegesség tehát nemcsak finom, ropogós és laktató, de remek maradékmentő étek is!
Ezeket olvastad már?
Ratatouille: provence-i szegények eledeléből lett a lecsók királya
Elkészítettük az egyik legnépszerűbb Disney ételt, a L'ecsó című animációs film főszereplőjének fogását. Ha érdekel, mi az pontosan, görgess lejjebb, mert isteni!
Gerzsenyi Flóra2 ultrabrutál SZENDVICSTORONY húsos illetve vega verzióban
Gondolkoztunk, mit alkossunk, ami kicsit formabontó, és a húsevők meg a vegák is bírnák. Nem kicsit. Ugyanis ezek hatalmasak. Trendi szendvicstornyokat mutatunk!
Réthly DávidAmerika kirántotta az olaszok kedvencét: íme a RÁNTOTT RAVIOLI!
Az amerikaiak tényleg képesek olyasmit tenni az európai receptekkel, hogy az ember vagy teljesen kiakad, vagy odáig lesz. Mi utóbbit éltük át a rántott raviolival!
Gerzsenyi FlóraEgy majdnem basic csokitorta, amivel halálba kényeztetjük magunkat
Nincs szülinap torta nélkül, viszont torta jöhet bárhol, bármikor, alkalom nélkül.
Gerzsenyi Flóra