Először adresszálnunk kell a címben szereplő idézőjelpárt, ami a rizottó szót keretezi: ez a fiaskó azért történt, mert nem egyszerűen a szigorú értelemben vett rizottókról lesz szó, hanem minden olyan, gabonából főzött, krémes egytálételről, ami kis jóindulattal beleférhet ebbe a széles kategóriába. Aki tehát a tradicionális megoldások híve, az ne olvasson tovább – mindenki más azonban annál inkább: az alábbi trükkökkel megtanulhatjuk szaftossá varázsolni az összes hamis rizottót.
Nézd meg galériánkban a szaftos „rizottók” titkait:
Így lesznek kevergetés nélkül is szaftosak a „rizottóid”
Vaj/olaj
Alapvetően a krémes állag nagy része a fokozatos kevergetés és a rizsfajta hozadéka, azonban van két olyan alapanyag, ami a klasszikus rizottókba is belekerül, azokat még inkább szaftossá téve. Ezek közül az egyik a vaj, amit akár helyettesíthetünk jó minőségű olívaolajjal is. Mindkettőt a már készre főtt rizottóban kell elkevernünk: a forró ételben elolvad a zsiradék, és gazdagítja azt – még az olyan gersliből, tarhonyából, csipetkéből, kölesből vagy hajdinából főzött, hamis rizottókat is, amelyek kevergetés nélkül készülnek.
Sajt
A vaj mellett/helyett bevethetünk egy kisebb halom reszelt sajtot is. Persze ne trappistát használjunk, hanem valami minőségi, zsíros, kemény- vagy félkemény sajtot: goudát, parmezánt, Grana Padanót, pecorinót, esetleg friss kecskesajtot. Ezt is a főzés után, még melegen keverjük el az egytálételben.
Sűrített paradicsom
Amennyiben piros „rizottót” főzünk (ez bazsalikomosan, parmezánosan a legfinomabb), mindenképpen keverjünk el benne egy-két evőkanál sűrített paradicsomot. Ez a koncentrált krém hasonló hatással lesz az állagra, mint egy nagy kocka vaj. A főzés elején (a hagyma, fokhagyma dinsztelése után közvetlen) is bevethetjük – ilyenkor alaposan le kell pirítani, hogy előjöjjön mély, karamellizált aromája – de a sajthoz, vajhoz hasonlóan a végén is elkeverhetjük a rizottónkban.
Konzerv hüvelyesek
A rizsből alapvetően keményítő fő ki – a fokozatos kevergetés során ez okozza a krémes állagot. Azonban ha nem kevergetünk, csak hagyjuk az egész fazekat magában rotyogni, érdemes lehet egy olyan alapanyagot a gabonák mellé szórni, amiből szintén kifőhet extra keményítő. A konzerv hüvelyesek például kiválóak ebből a szempontból – használjunk például borsót, csicseriborsót, semleges íze nem fog belezavarni a rizottónkba.
Receptek a kísérletezéshez:
Tavaszi zöldfűszeres gerslirizottó
Tévedés, hogy igazán jó rizottót csak rizsből lehet készíteni. Az árpagyöngy vagy népszerűbb nevén gersli egy méltatlanul elfeledett, pedig jóval olcsóbb és egészségesebb ...
Kecskesajtos-medvehagymás tarhonyarizottó
A tarhonyáról itthon a legtöbbünknek a menzákról ismert tarhonyás húsfogás jut eszünkbe, pedig ez az ezerféleképpen felhasználható tésztaféle több igazságot érdemel. Gondoljunk ...
Libás hamis rizottó
Ez a műrizottó a Márton-napi liba mellé készült. Mivel a levesbe májas szalvétagombóc került, ezért a lúdgégetészta hiányát csillapítandóan a ludaskása receptje módosult. Rizs ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több trükkös konyhai ötlet vár: