Ricottát otthon

Az otthon készült ricotta egyszerű, és nem kell hozzá semmi különleges berendezés. Mindenkinek sikerülhet, és Karácsonyra is jó ajándékötlet.

A múltkori otthon készült mascarpone sikerén felbuzdulva azt gondoltam, megpróbálkozom más tejtermékekkel, sajtokkal is. Vajat is készítettem már, és ez is bejött. Mondjuk egyébként is vajimádó vagyok. Mindig nehezen birkóztam meg a “Mi a kedvenc ételed (vagy akármid)?” kérdéssel, de rá kellett jönnöm, hogy egyértelműen egy jó kenyérből, jó vajjal készült vajas kenyér az. Ennyit a magas gasztronómiáról…

Szóval valahogy adta magát a ricotta, ami egyszerű házi eszközökkel is elkészíthető, lassan majd következik a mozzarella is, amihez már tejoltó is kell, de erről majd később. A ricotta tulajdonképpen nagyon hasonlít a túróhoz, de más eljárással készül: míg a túrót aludttejből csöpögtetik, a ricotta melegítéssel készül tejből, esetleg tejszínnel kevert tejből. Ízre is más a kettő, pont ezért. Bár a ricottában is van valamilyen sav, amely beindítja a folyamatokat, jellemzően citromsav, az aludtej karakteres íze jobban érezhető a túrón, amely savanykásabb, érettebb ízű, mint a krémes, lágy ricotta.

Olvastad már?

Így készíts vajat otthon!

Tulajdonképpen vágytam arra krémességre, ami a bolti túrótól nehezen elvárható, de nem akartam savanykás ízt. Úgyhogy az otthon szintén könnyen, de hosszadalmasabban kivitelezhető túró helyett inkább ricottát készítettem.

Nem bonyolult a művelet, és nem kell hozzá semmilyen extra berendezés sem. Ugyan jól jön hozzá egy cukorhőmérő, de a tej viselkedéséből is következtethetünk a megfelelő hőfokra, úgyhogy nem kötelező ez sem. A tej viszont fontos: ne legyen zsírszegény, mert ezzel a ricotta krémességét veszélyeztetjük. Én 3,5% zsírtartalmú tejet használtam, de ezt is meg lehet fejelni tejszínnel, hogy még zsírosabb legyen a kiindulási alap. Citromsavat nagyobb élelmiszerboltokban kapni, de ha azt nem is, citromot vagy háztartási ecetet bármelyik kisboltban beszerezhetünk. Kisgyerekesek előnyben, mert a textilpelenka náluk alapkellék, de azok se csüggedjenek, akiknek nincs pelenkájuk, mert egy lazább szövésű anyag, például géz is megteszi. Sokak szerint egy harisnya is működik, de én sosem próbáltam, de azt gondolom, hogy az egy túl sűrű szövésű anyag erre a célra.

Csöpög a savó, én pedig már alig várom, hogy egy jó spenótos-ricottás tagliatellét egyek épp csak egy csipetnyi szerecsendióval. Ehhez persze viszonylag sok sóval készítettem a ricottát, már a tej melegítésekor, de ha előre tudjuk, hogy édességbe kerül majd, akkor a sót akár teljesen el is hagyhatjuk. Készülhet belőle olasz "túrótorta", vagyis cassata piskótával, aszalt gyümölcsökkel, vagy cannoli, azaz sült tésztatekercsekbe töltött ricottakrém, esetleg ricottás fánk, sőt, fagylalt is.

Olvastad már?

Majdnem Unicum - a fűszeres vodka

Ricottás palacsinta

Palacsintázhatnékunk támadt, de nem volt kedvem újra a megszokott módon készíteni, sem kakaósan, citrom és alma pedig  nem volt itthon a citromos, illetve az almás változathoz, egy doboz ...

Ricotta torta áfonyával

Maradt még itthon egy csomag ricotta, így mi más készülhetett volna belőle, mint süti? Végtelenül egyszerű, összekeverünk mindent, megszórjuk gyümölccsel, aztán irány a sütő. Az a ...

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Baileys házilag

Ha szeretitek az édes-selymes krémlikőröket, akkor az idei karácsonyi ajándékotok magatoknak legyen az, hogy elkészítitek házilag. Ugyanis sokkal-sokkal finomabb és aromásabb lesz, ...

Csülök sörben sülve

A sörben sült csülök fejedelmi fogás, ráadásul jó kiadós is. Érdemes egy nappal a sütés előtt bepácolni a húst, hogy az ízek jól átjárják és finom szaftos, omlós legyen. Ameddig ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...