A ricotta az olasz konyha egyik gyakran használt tejterméke, de manapság már a legtöbb élelmiszerboltban is fellelhető produktum. Általában akkor vásároljuk, ha egy különlegesebb túrótortát készítenénk – így is kiválóan bevethető alapanyag, persze kár lenne csak az édes oldalnak fenntartani. Megannyi sós finomság is készülhet vele, ráadásul mind gyors ebédnek vagy vacsorának beillő receptek ezek: főszerepben a ricotta!
Nézd meg galériánkban a gyors ricottás ebédeket, kattints a képre a receptekért!
Így készíts gyors ebédeket a hűtőd egy doboz ricottájából
Olasz ricottagombócos spagetti
Az olaszok húsgombócos spagettije méltán híres, talán épp ezért is olyan furcsa, hogy a ricottából gyúrt golyóbisok nem kapnak ennyit a rivaldafényből. Ez a könnyedebb, húsmentes verzió mindenképpen megér egy misét, ráadásul 45 perc alatt összedobható.
A receptért kattints IDE!
Ricottás-spenótos töltött kagylótészta
Gyakran kerül tészták illusztris társaságába a ricotta, például nem egyszer fordul elő, hogy zöldfűszeresre keverve kenődik kagylótészták belsejébe. Ezek a falatnyi mediterrán csomagok paradicsomszósszal sülnek istenire, faljuk őket friss zöldsalátával.
A receptért kattints IDE!
Malfatti fokhagymás paradicsomszósszal
Tésztamentesen is készülhet persze az olaszos túrógombóc: a malfatti kifejezés annyit tesz, mint „rosszul készített”, ami természetesen nem arra utal, hogy borzasztó ebédélményben lesz részünk, ha elkészítjük a receptet – egyszerűen arról van szó, hogy a gombóc olyan egyszerű, hogy lehetetlen elrontani. Ha nem hisszük, járjunk utána!
A receptért kattints IDE!
Spenótos-medvehagymás cannelloni
Kagylótésztákon kívül csövekbe is tölthetjük a ricottát, az éppen aktuális szezon zöldfűszereivel megspékelve – az így születő cannelloni izgalmas alternatívája lehet a gyakran unalomig ismételt lasagnénak.
A receptért kattints IDE!
Ricottás-spenótos rétespite
Név alapján egy túrós rétesre gondolhatnánk, de ne tegyük, itt ugyanis se porcukor, se mazsolák nem várnak ránk. Csupán egy isteni és könnyen megalkotható ebéd, ami a spenót ízével és a ricotta lágy állagával visz minket a jóllakás felé. Mindennek csodás kontrasztot állítanak a ropogós réteslapok egymásra simuló rétegei.
A receptért kattints IDE!
Ricottával töltött zsemle
Természetesen a túrós zsemle is kap egy olaszos csavart, amely átalakulás során sós ízesítésű finomsággá válik a sült, töltött péktermék. Sonkás-újhagymás-ricottás keverékkel gazdagodik a zsemle, ami könnyű, gyors ebéd/vacsora vagy iskolába-irodába szállítható uzsonnaként is megállja a helyét.
A receptért kattints IDE!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További ízes konyhai ötletekért kattints errefelé: