Így alkoss finomakat éppen csak egy kevéske ribizliből is

Ribizliszezon van, és a szerencsések be is főzik ezt a kellemesen savanykás bogyós gyümölcsöt, amiből remek lekvár és szörp készíthető, és a fagyasztást is nagyszerűen bírja. De akkor is sokat kihozhatunk a ribizliből, ha csak egy kis doboznyi van otthon.

A ribizli nagyon hálás gyümölcs, hiszen olyan intenzív az íze, olyan csodálatosan rubinpiros, ragyogó a színe, hogy már pár szem is feldobhatja az ételeinket és a kedvünket. A ribizli tipikusan az a gyümölcs, amiből nagy mennyiséget nem is tud az ember magában megenni a savassága miatt. Ha csak fél, vagy akár negyed kilót tudunk venni a boltban – hiszen az ára egyre borsosabb, nem mindenki jut nagy mennyiségekhez belőle –, akkor sem kell elkeserednünk.

A csodás ribizli

Sütibe – egyértelműen

Ez a lédús bogyós gyümölcs a legegyszerűbb piskótától kezdve a muffinokon át a túrós desszertekig mindenben csodásan megtalálja a helyét, a klasszikus habos-ribizlis süteményről és a különböző pohárdesszertekről nem is beszélve.

Mivel az apró bogyók olyan intenzív ízűek, hogy pár szem is feldobja az ételt, egy nagyobb tálca kevert süteménybe vagy muffinba sem kell belőle negyed kilónál több,

Mivel igen lédús, ha bőségesen használunk belőle, például egy vajas tésztás piténél vagy galette-nél, figyelnünk kell arra, hogy a gyümölcsből kifővő lé ne áztassa el a tésztát.

Ribizliszörp

Ribizlirajongók figyelem, itt a legtökéletesebb nedű, amit csak készíthettek belőle! Szörp ennél egyszerűbben nem is lehet, mindössze három alapanyagra van szükség: ribizlire, cukorra ...

Ribizlis sült túrótorta

Egy régi receptgyűjteményben találtam meg újból. Nálunk nagy sikere van. A ribizli savanyúságával kellemesen harmonizál a túró és a kakaós piskóta világához.

Salátába – mindenképp!

Azt már régóta tudjuk, hogy egy jó, ízes salátába, amely nem „jobbhíjánétel" hanem az étkezésünk főszereplője, az alap salátaféléken túl kell finom és érdekes fehérje – hús vagy tofu, tojás vagy például füstölt hal – , kell valamilyen tartalmas zöldségféle, amit jólesik rágni (ez lehet sült vagy nyers), kellenek ropogós és édes elemek, és kell valamilyen savanykás alkotóelem, még akkor is, ha egyébként egy savanykás, pikáns dresszinget készítünk hozzá. Ez a savanykás elem lehet kapribogyó, apróra vágott alma, narancsféle, gránátalma vagy szezonjában valamilyen bogyós gyümölcs, esetünkben épp ribizli. Ezek az apró ízbombák csak úgy roppannak majd minden falatban.

Ezekben vagy mellett is elfér pár szem ribizke:

Energiabomba saláta

Friss vágott saláta tele proteinnel, nem csak testépítőknek! Ha ezzel indítod a napot, teljes energiával feltöltve végig bírod majd. A recept egyenesen Hawaii-ból, Oahu szigetéről ...

Sültmájas-pástétom

Házi májkrém extra ízekkel turbózva. Bármilyen májból elkészíthetjük, csak akkor igazítsuk ahhoz a fűszerezést is. Aszalt szilva helyett lehet mondjuk fügét használni, pisztácia ...

A reggeli és az uzsonna lényeges eleme

Az, hogy joghurtba és zabkásába és turmixokba, smoothiekba kerül a ribizli, már szinte közhely. De mi lenne, ha pár szemet a reggeli vajkrémes, sonkás szendvicshez, kenyérhez, esetleg pástétomok mellé is kínálnánk:

a sós, karakteres ízek mellé nagyon illik a ribizli savanyúsága, hiszen ez tipikusan egy olyan gyümölcs, ami nagyon kevés cukrot tartalmaz, nem édesíti el ezeket a falatokat sem.

Ha pedig kint tombol a hőség, tegyünk be egy félig megtöltött vizespalackot néhány szem ribizlivel a mélyhűtőbe, másnap pedig teli töltve az üveget, vihetjük is magunkkal a ribizlis vizet. De a jégkockatartóba is tehetünk belőle pár szemet, sőt valamilyen gyümölcslével összeturmixolva a ribizlit jégkrémformákba is önthetjük, és pár óra múlva nyalhatjuk is a házi gyümölcsös fagyit.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több izgalmas, nyári íz és recept:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...