Mindenhol elszállnak a rezsiköltségek a vendéglátásban: a tavalyi éve vége óta szinte már ez az új normális. Minden étterem máshogy próbál a felszínen maradni, ez most egészen biztosan a nagy változások és a kreatív megoldások időszaka. A győri Komédiás étteremben például az étlap került átírásra, és a régebbi, rengeteg energiát zabáló fogások helyett olyanok kerültek a menüre, amelyek nem dobják meg annyira a fogyasztást. Még az is lehet, hogy ez lesz a jövő? Talán így fogják mások is csökkenteni a rezsiköltségeket a vendéglátásban?
A kisalfold.hu készített interjút a győri Komédiás étterem tulajdonosával, Vargáné Salakta Nárcisszal, aki elmondta, hogy több területen is kénytelenek voltak változtatásokat eszközölni. A fűtés, a konyhai gépek és berendezések helyzetét mind át kellett gondolniuk.
Most az energiafogyasztásunkat [...] igyekszünk csökkenteni. Ennek érdekében száműztük a fritőzt a konyhából
– mondta el a portálnak Vargáné, aki szerint a neheze még csak ebben az évben jön majd.
A fritőz távozásával a serpenyős és sütőben készített ételek lesznek hangsúlyosak az étlapon, például a rántott hús is a tűzhelyen, zsírban fog sülni. A hagymás rostélyos pirított hagymáját mártás váltja fel, és megjelennek olyan újdonságok is a menün, mint a rizottó vagy a harcsasteak.
Persze mindenről nem lehet lemondani: a szalontüdő továbbra is fontos részét képezi majd a felhozatalnak, ugyanis (ahogy a tulajdonos elmondta), ezt csak a Komédiásban készítik Győrben.
Az új étlapot egyelőre próbaként kezelik, és a vendégigények valamint a visszajelzések alapján a jövőben változtatnak rajta, ha szükséges.
Rugalmasak, kreatívak vagyunk, jól tudjuk, hogy nem lehet beleragadni a korábban megszokott dolgokba. Amikor nem volt villany, akkor is főztek az éttermek. Most egy kicsit visszatérünk ehhez
– fűzte hozzá zárásképp az étteremtulajdonos.
Címlapkép: Facebook
Hírek, érdekességek, újdonságok: