A legtöbb, szénhidrátokat tartalmazó ételben keményítő is található, amelynek egy bizonyos típusa emésztetlenül halad végig a bélrendszerünkön. Ezt a fajtát rezisztens keményítőnek nevezik, ami, mivel nem emészthető, ezért kalóriaértéke sincsen.
Nagyon kevés élelmiszerben található meg nagyobb mennyiségben, és hő hatására, tehát főzés közben sima keményítővé alakul át, azonban az egyszerű keményítő egy része hőkezelve, majd lehűlve újra át tud alakulni rezisztenssé.
Miért érdemes fogyasztani?
A rezisztens keményítőnek rengeteg jótékony hatása van azon túl is, hogy nincs kalóriaértéke. Elősegíti a vastagbél egészségét, mivel odajutva megemészti, és átalakítja a baktériumokat rövid láncú zsírsavakká. Emellett csökkenti a gyulladást, és számos kedvező változást eredményez, amellyel a vastagbélrák megelőzését szolgálja. Továbbá kutatások kimutatták, hogy a 2. típusú cukorbetegség, a metabolikus szindróma, a szívbetegség és az elhízás ellen is jót tesz a fogyasztása.
A testsúly szabályozásában is segítséget nyújt: zsírégető hatását már sikerült bebizonyítani egy kísérlet során, illetve tudósok azt is igazolták, hogy jóllakottság-érzetet ad, ha hozzáadjuk az ételeinkhez.
Hogyan vihetjük be a szervezetünkbe?
Rizs
Bizony, a rizs azok közé az élelmiszerek közé tartozik, amelyek a főzés során egyszerű keményítővé alakulnak, majd lehűlve újra rezisztenssé válnak. Így a diéta során érdemesebb kihűlve fogyasztanod a rizst, hiszen emiatt a kalóriatartalma is csökken. Ha azonban erre nem igazán van affinitásod, akkor készíts tejberizst, vagy tölts meg valamilyen zöldséget vele. Ezek kihűlve is isteni finomak lesznek:
Burgonya
A burgonya teljesen úgy viselkedik, mint a rizs. Legjobb, ha főzés után pár óráig hűlni hagyod a puhára főtt burgonyát, így jelentős mennyiségű rezisztens keményítőt nyerhetsz vele. Készíts belőle ecetes burgonyasalátát, vagy fogyaszd hidegen a sültek mellé.
Gabonák
Felejtsük el, hogy a gabonák egészségtelenek! A teljes kiőrlésű gabonák nemcsak a rostok, ásványi anyagok és vitaminok remek forrásai, hanem rezisztens keményítőt is tartalmaznak.
Zab
A zab 100 grammonként 3,6 gramm rezisztens keményítőt tartalmaz. Ha pedig hűlni hagyod a főtt zabkásádat, akkor még több keményítőt tartalmaz majd.
Banán
Pontosabban a zöld banán, ami a sárga kevésbé érett változata. Nyugodtan fogyasztható, ráadásul keményítőtartamának jóval nagyobb része rezisztens, ami az érés fázisaiban folyamatosan átalakul.
Nyers burgonya keményítő
Ez a legegyszerűbb módja, hogy rezisztens keményítőt vigyél be a szervezetedbe. Szerencsére a legtöbb nagyobb áruházlánc polcain megtalálható, ráadásul az ára sem borsos. Tegyél 2 evőkanállal a reggeli tumixodba, a zabpalacsintádba vagy a rántottádba.
Még több tipp, hogy sikeres legyen a diétád: