Ismerd meg a rezisztens keményítőt, ami rendkívüli módon segíti a fogyásodat

Az utóbbi időben nagyon felkapott lett ez a tápanyag, rengeteg jótékony hatása van, és többek között a fogyásodat is támogatja. Mutatjuk, mely ételek tartalmazzák a rezisztens keményítőt!

A legtöbb, szénhidrátokat tartalmazó ételben keményítő is található, amelynek egy bizonyos típusa emésztetlenül halad végig a bélrendszerünkön. Ezt a fajtát rezisztens keményítőnek nevezik, ami, mivel nem emészthető, ezért kalóriaértéke sincsen.

Nagyon kevés élelmiszerben található meg nagyobb mennyiségben, és hő hatására, tehát főzés közben sima keményítővé alakul át, azonban az egyszerű keményítő egy része hőkezelve, majd lehűlve újra át tud alakulni rezisztenssé.

A rezisztens keményítő nem emészthető, ezért kalóriaértéke sincsen

Miért érdemes fogyasztani?

A rezisztens keményítőnek rengeteg jótékony hatása van azon túl is, hogy nincs kalóriaértéke. Elősegíti a vastagbél egészségét, mivel odajutva megemészti, és átalakítja a baktériumokat rövid láncú zsírsavakká. Emellett csökkenti a gyulladást, és számos kedvező változást eredményez, amellyel a vastagbélrák megelőzését szolgálja. Továbbá kutatások kimutatták, hogy a 2. típusú cukorbetegség, a metabolikus szindróma, a szívbetegség és az elhízás ellen is jót tesz a fogyasztása.

A testsúly szabályozásában is segítséget nyújt: zsírégető hatását már sikerült bebizonyítani egy kísérlet során, illetve tudósok azt is igazolták, hogy jóllakottság-érzetet ad, ha hozzáadjuk az ételeinkhez.

Hogyan vihetjük be a szervezetünkbe?

Rizs

Bizony, a rizs azok közé az élelmiszerek közé tartozik, amelyek a főzés során egyszerű keményítővé alakulnak, majd lehűlve újra rezisztenssé válnak. Így a diéta során érdemesebb kihűlve fogyasztanod a rizst, hiszen emiatt a kalóriatartalma is csökken. Ha azonban erre nem igazán van affinitásod, akkor készíts tejberizst, vagy tölts meg valamilyen zöldséget vele. Ezek kihűlve is isteni finomak lesznek:

Csirke tikka masala 2.

Rajongásom az indiai ízek iránt úgy tűnik, megállíthatatlan. Egyre elszántabban próbálgatom magam és az ízlelőbimbóim határait, a zamatok és színek csodálatos világában. A ...

Burgonya

A burgonya teljesen úgy viselkedik, mint a rizs. Legjobb, ha főzés után pár óráig hűlni hagyod a puhára főtt burgonyát, így jelentős mennyiségű rezisztens keményítőt nyerhetsz vele. Készíts belőle ecetes burgonyasalátát, vagy fogyaszd hidegen a sültek mellé.

Török burgonyasaláta

Egy szobányi szomszédot és ismerőst fogadtunk rögtön az első napon, hogy idén kettesben kisfiammal a törökországi Kayseribe látogattunk, mindenki kíváncsi volt a cseperedő fiúcskára, ...

Gabonák

Felejtsük el, hogy a gabonák egészségtelenek! A teljes kiőrlésű gabonák nemcsak a rostok, ásványi anyagok és vitaminok remek forrásai, hanem rezisztens keményítőt is tartalmaznak.

Zab

A zab 100 grammonként 3,6 gramm rezisztens keményítőt tartalmaz. Ha pedig hűlni hagyod a főtt zabkásádat, akkor még több keményítőt tartalmaz majd.

Csokis-kávés hideg zabkása

Sietős reggeleken egyik kedvencem! Előző este összekeverek minden hozzávalót, és beleteszem abba az üvegbe, amiben másnap vinni fogom. Reggel szeletelek rá extra banán szeleteket, ...

Krémes epres zabkása kakaóval

A legtöbb zabkásával az a bajom, hogy nem elég krémes, lágy nekem, ezért inkább darakása párti voltam, míg nem egyszer belefutottam pinteresten egy receptbe, ami tojásfehérjével dobja ...

Banán

Pontosabban a zöld banán, ami a sárga kevésbé érett változata. Nyugodtan fogyasztható, ráadásul keményítőtartamának jóval nagyobb része rezisztens, ami az érés fázisaiban folyamatosan átalakul.

Nyers burgonya keményítő

Ez a legegyszerűbb módja, hogy rezisztens keményítőt vigyél be a szervezetedbe. Szerencsére a legtöbb nagyobb áruházlánc polcain megtalálható, ráadásul az ára sem borsos. Tegyél 2 evőkanállal a reggeli tumixodba, a zabpalacsintádba vagy a rántottádba. 

Zabkása-variációk

A zabpehely szuper dolog - gyors, egészséges, és garantáltan jó pár órára telít, anélkül, hogy nagyon kiütne. Még rohanós hétköznapokra is az egyik legjobb reggeli, és úgy lehet ...

Parmezános omlett

A változatosság kedvéért így is fel lehet dolgozni 4 db tojást. Erre törekedvén született ez az egyszerű és gyorsan elkészíthető variáns. Hidegen is finom, előételnek, party ...


Még több tipp, hogy sikeres legyen a diétád:

Forrásaink voltak.

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...