Ismerd meg a rezisztens keményítőt, ami rendkívüli módon segíti a fogyásodat

Az utóbbi időben nagyon felkapott lett ez a tápanyag, rengeteg jótékony hatása van, és többek között a fogyásodat is támogatja. Mutatjuk, mely ételek tartalmazzák a rezisztens keményítőt!

A legtöbb, szénhidrátokat tartalmazó ételben keményítő is található, amelynek egy bizonyos típusa emésztetlenül halad végig a bélrendszerünkön. Ezt a fajtát rezisztens keményítőnek nevezik, ami, mivel nem emészthető, ezért kalóriaértéke sincsen.

Nagyon kevés élelmiszerben található meg nagyobb mennyiségben, és hő hatására, tehát főzés közben sima keményítővé alakul át, azonban az egyszerű keményítő egy része hőkezelve, majd lehűlve újra át tud alakulni rezisztenssé.

A rezisztens keményítő nem emészthető, ezért kalóriaértéke sincsen

Miért érdemes fogyasztani?

A rezisztens keményítőnek rengeteg jótékony hatása van azon túl is, hogy nincs kalóriaértéke. Elősegíti a vastagbél egészségét, mivel odajutva megemészti, és átalakítja a baktériumokat rövid láncú zsírsavakká. Emellett csökkenti a gyulladást, és számos kedvező változást eredményez, amellyel a vastagbélrák megelőzését szolgálja. Továbbá kutatások kimutatták, hogy a 2. típusú cukorbetegség, a metabolikus szindróma, a szívbetegség és az elhízás ellen is jót tesz a fogyasztása.

A testsúly szabályozásában is segítséget nyújt: zsírégető hatását már sikerült bebizonyítani egy kísérlet során, illetve tudósok azt is igazolták, hogy jóllakottság-érzetet ad, ha hozzáadjuk az ételeinkhez.

Hogyan vihetjük be a szervezetünkbe?

Rizs

Bizony, a rizs azok közé az élelmiszerek közé tartozik, amelyek a főzés során egyszerű keményítővé alakulnak, majd lehűlve újra rezisztenssé válnak. Így a diéta során érdemesebb kihűlve fogyasztanod a rizst, hiszen emiatt a kalóriatartalma is csökken. Ha azonban erre nem igazán van affinitásod, akkor készíts tejberizst, vagy tölts meg valamilyen zöldséget vele. Ezek kihűlve is isteni finomak lesznek:

Burgonya

A burgonya teljesen úgy viselkedik, mint a rizs. Legjobb, ha főzés után pár óráig hűlni hagyod a puhára főtt burgonyát, így jelentős mennyiségű rezisztens keményítőt nyerhetsz vele. Készíts belőle ecetes burgonyasalátát, vagy fogyaszd hidegen a sültek mellé.

Gabonák

Felejtsük el, hogy a gabonák egészségtelenek! A teljes kiőrlésű gabonák nemcsak a rostok, ásványi anyagok és vitaminok remek forrásai, hanem rezisztens keményítőt is tartalmaznak.

Zab

A zab 100 grammonként 3,6 gramm rezisztens keményítőt tartalmaz. Ha pedig hűlni hagyod a főtt zabkásádat, akkor még több keményítőt tartalmaz majd.

Banán

Pontosabban a zöld banán, ami a sárga kevésbé érett változata. Nyugodtan fogyasztható, ráadásul keményítőtartamának jóval nagyobb része rezisztens, ami az érés fázisaiban folyamatosan átalakul.

Nyers burgonya keményítő

Ez a legegyszerűbb módja, hogy rezisztens keményítőt vigyél be a szervezetedbe. Szerencsére a legtöbb nagyobb áruházlánc polcain megtalálható, ráadásul az ára sem borsos. Tegyél 2 evőkanállal a reggeli tumixodba, a zabpalacsintádba vagy a rántottádba. 


Még több tipp, hogy sikeres legyen a diétád:

Forrásaink voltak.

via

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...