Retró üdítők házilag – kortyold újra őket, és nosztalgiázz!

Házi málnaszörp, hideg szóda és citromos limonádé – Így oltottuk a szomjunkat 40 éve.

A rendszerváltás előtt nem csináltunk nagy felhajtást, ha szomjasak voltunk, de finomat akartunk inni: csak leemeltük a stelázsiról a házi szörpöket, vagy a szódásszifonból előtörő bubis vízzel pezsdítettük fel a hangulatunkat.

Szóda

A szódásüveg a Kádár-korszak kultikus tárgyai közé tartozott, és nem létezett olyan konyha, ahol minimum egy szódásszifon ne díszelgett volna egy ízléses műanyagtálcán. A hideg szóda egy forró nyári napon legalább annyira nélkülözhetetlen volt, mint a SZOT üdülőkben a linóleum, vagy a Balaton partján a sült hekk. A szódát gyerekként házi szörphöz, felnőttként borhoz töltöttük, vagy nemes egyszerűséggel magában ittuk: a pezsgése minden formában lenyűgözött mindenkit. Gyerekkorunkban nem bajlódtunk poharakkal, helyette azon versenyeztünk, ki tud ügyesebben inni a szódásüvegből, de leginkább csak a szénsavra emlékszünk, ami az orrunkon át távozott.

Házi málnaszörp

Málnaszörp

Ki ne emlékezne vissza szívesen a nagymama szörpjére, amit a nagy nyári melegben finom hűsítőként ittunk akkor még hatalmasnak tűnő pohárból?... és a végén ott maradt az igazi ...

Azt leszögezhetjük, hogy nagyi málnaszörpjéhez semmi sem hasonlítható. Gyerekkori nyaraink ízei közé nemcsak az egresmártás, a lángos és a mézédes dinnye, hanem a házi málnaszörp is hozzátartozott. Persze, a meggyszörpöt is imádtuk, de a málna külön fejezetet érdemel. Elég volt csak bemenni a spájzba és leemelni a stelázsiról a mély bordó színű szörpöt, és máris beindult a nyálelválasztásunk. Hideg szódával felengedve még ma is ugyanolyan széles mosollyal kortyoljuk, mint régen. Te is szereted a házi málnaszörpöt?

Citromos limonádé

A nemes egyszerűséggel cukorral és citrommal kevert szódavíz, vagy - a szénsavat nem kedvelőknek - csapvíz kombinációja gyerekkorunk egyik kedvenc nyári hűsítője volt. Ugyan napjainkban a limonádé ismét fénykorát éli, és már annyiféle verzió létezik, hogy követni sem tudjuk, de gyerekkorunkban ezt nem spiláztuk túl. Ha szomjasak voltunk, de mégis valami finomra és frissítőre szomjaztunk a következő műveletet ismételtük éveken keresztül: víz, cukor, citrom, kavarás, a Lehel hűtőszekrény fagyasztójából 1-2 jégkocka, és kész is volt a folyékony boldogság.

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...