A rendszerváltás előtt nem csináltunk nagy felhajtást, ha szomjasak voltunk, de finomat akartunk inni: csak leemeltük a stelázsiról a házi szörpöket, vagy a szódásszifonból előtörő bubis vízzel pezsdítettük fel a hangulatunkat.
Szóda
A szódásüveg a Kádár-korszak kultikus tárgyai közé tartozott, és nem létezett olyan konyha, ahol minimum egy szódásszifon ne díszelgett volna egy ízléses műanyagtálcán. A hideg szóda egy forró nyári napon legalább annyira nélkülözhetetlen volt, mint a SZOT üdülőkben a linóleum, vagy a Balaton partján a sült hekk. A szódát gyerekként házi szörphöz, felnőttként borhoz töltöttük, vagy nemes egyszerűséggel magában ittuk: a pezsgése minden formában lenyűgözött mindenkit. Gyerekkorunkban nem bajlódtunk poharakkal, helyette azon versenyeztünk, ki tud ügyesebben inni a szódásüvegből, de leginkább csak a szénsavra emlékszünk, ami az orrunkon át távozott.
Házi málnaszörp
Azt leszögezhetjük, hogy nagyi málnaszörpjéhez semmi sem hasonlítható. Gyerekkori nyaraink ízei közé nemcsak az egresmártás, a lángos és a mézédes dinnye, hanem a házi málnaszörp is hozzátartozott. Persze, a meggyszörpöt is imádtuk, de a málna külön fejezetet érdemel. Elég volt csak bemenni a spájzba és leemelni a stelázsiról a mély bordó színű szörpöt, és máris beindult a nyálelválasztásunk. Hideg szódával felengedve még ma is ugyanolyan széles mosollyal kortyoljuk, mint régen. Te is szereted a házi málnaszörpöt?
Citromos limonádé
A nemes egyszerűséggel cukorral és citrommal kevert szódavíz, vagy - a szénsavat nem kedvelőknek - csapvíz kombinációja gyerekkorunk egyik kedvenc nyári hűsítője volt. Ugyan napjainkban a limonádé ismét fénykorát éli, és már annyiféle verzió létezik, hogy követni sem tudjuk, de gyerekkorunkban ezt nem spiláztuk túl. Ha szomjasak voltunk, de mégis valami finomra és frissítőre szomjaztunk a következő műveletet ismételtük éveken keresztül: víz, cukor, citrom, kavarás, a Lehel hűtőszekrény fagyasztójából 1-2 jégkocka, és kész is volt a folyékony boldogság.
Ezeket olvastad már?
Gyerekkori nyarak ízei - Ezeket ettük 40 éve a tikkasztó...
Emlékszel mennyire szerettük a tojásos nokedlit friss zöldsalátával és a behűtött egresmártást? Neked mi a kedvenc nyári ételed gyerekkorodból?
Petrás GabriellaA húsleves története – Tudod, kiknek köszönhetjük kedvenc vasárnapi ebédünket?
Nagyi húslevese nemcsak a vasárnapi ebéd elmaradhatatlan része, hanem a megfázás és lelki bánat gyógyítója is volt nem egyszer.
Petrás GabriellaTörök gasztroörökségeink: bizony, a töltött káposzta és a pacal is...
Azt hitted, hogy a pacal és a töltött káposzta ősi magyar ételek? Eredetileg mindkettőt, sőt, a paprikát is a törököknek köszönhetjük.
Petrás Gabriella5 orosz étel, amit nem csak régen szerettünk
5 nap Szentpéterváron. Egészen pontosan ennyi kellett ahhoz, hogy egy életre beleszeressek az orosz konyhába. Ezeket az orosz ételeket fogom főzni hamarosan...
admin