Az ételek népszerűsége egy érdekes dolog: vannak jól ismert receptek, amelyeket szinte minden héten elkészítünk, és vannak olyanok, amelyekről szépen-lassan elfeledkezünk, hagyjuk őket kimenni a divatból, eltűnni a süllyesztőben. Szerencsére manapság, a közösségi médiának hála egy-két ilyen mostoha sorsra jutott recept újra a reflektorfénybe léphet. Ez történt a békadesszerttel is, ami az elmúlt időszakban meglepő népszerűségnek örvend bizonyos körökben. Nekünk is meg kellett néznünk, hogy mi a nagy felhajtás oka: készítettünk hát egy nagy tepsi békadesszertet.
Egy kis eredettörténet
Nem rendelkezünk pontos információkkal a bákadesszert megszületésének körülményeiről, azonban néhány dolgot így is sikerült feltárnunk. A békadesszert egy Magyarországon, Romániában és más környező, Közép-kelet-európai országokban őshonos édesség, de például Shrewsbury és Stockholm városaiban is lencsevégre kerültek már példányok.
A megújult érdeklődés a Békadesszert nevű Instagram-oldalnak köszönhető, ahová felkerülnek a cukrászdákban fellelt sütik, illetve a rajongók által otthon készített verziók is. A helyzet valamilyen úton-módon odáig nőtte ki magát, hogy az oldal lelkes követője lett maga Beton.Hofi is: a zenész arcképe (amelyen a zöld édességek előtt tiszteleg) is megtalálható a megannyi különc béka között.
Külső, belső, kisugárzás
Az édesség amúgy több néven is ismert: békadesszert, békasüti, békamignon. A névbeli változatosság azt is tükrözi, hogy milyen sokféle alakot ölthet a zöld édesség.
Alkatra vannak csúcsosak, púposak, nyomottak, szélesek, terebélyesek, karcsúak, kecsesek és kifinomultak is, míg az arckifejezés (a szem és a száj kötelező eleme a békának) a bohókástól és naívtól, a bárgyún és közönyösön át, egészen a fenyegetőig, olykor kifejezetten bizarrig terjedhet.
Ez a folyamatosan váltakozó külső azonban gyakran hasonló belsőt rejt: a békadesszert egy sütés nélküli gyúrt masszából készül, ami vagy kekszmorzsából vagy maradék piskótából áll össze. Ez utóbbi inkább az ipari cukrászatban jellemző eljárás: a békadesszertek gyakran maradékmentő célzattal is készülhetnek.
Otthoni körülmények között a legegyszerűbben az alábbi hozzávalókból gyúrhatunk békát:
- kekszmorzsa
- cukor
- kakaópor
- sárgarabarcklekvár
- tej
Ízre leginkább a kókuszgolyóra hasonlít, csupán a rumos vonal nélkül. A gyönyörű, zöld bevonat készülhet porcukor, víz és ételfesték keverékéből, de használhatunk boltban vett fondantot is.
A díszítésnél pedig érdemes minél jobban elengedni a fantáziánkat: készülhet koronás, csókos, kacsintós, részeges, morcos vagy éppenséggel éhes békadesszert is. Mi mindenképpen ez utóbbival azonosoltunk a leginkább, ugyanis a szerkesztőségben seperc alatt nekiestünk a zöld lényeknek.
Csak ajánlani tudjuk ezt az élményt, és azért, hogy ti is részesei lehessetek ennek az exkluzív klubnak, elhoztuk nektek a receptet TikTok-csatornánkon. Boldog békázást!
@nosalty.hu Emlékeztek erre a desszertre? :D #nosalty #tiktokhungary #cooking #bekadesszert ♬ eredeti hang – Nosalty - Nosalty
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több retró receptet találhatsz itt: