Íme a retró süti receptje, amit az internet tett (újra) híressé

Pár hónappal ezelőtt az Instagram forgatagában megjelent egy furcsa kisugárzású, zöld színű, alakváltó retró édesség. Sokan nem hallottak róla, mások ismerték, de elfeledték, míg egyesek tárt karokkal befogadták receptrepertoárjukba az új jövevényt. Mi is így tettünk: elkészítettük a híres/hírhedt békadesszertet.

Az ételek népszerűsége egy érdekes dolog: vannak jól ismert receptek, amelyeket szinte minden héten elkészítünk, és vannak olyanok, amelyekről szépen-lassan elfeledkezünk, hagyjuk őket kimenni a divatból, eltűnni a süllyesztőben. Szerencsére manapság, a közösségi médiának hála egy-két ilyen mostoha sorsra jutott recept újra a reflektorfénybe léphet. Ez történt a békadesszerttel is, ami az elmúlt időszakban meglepő népszerűségnek örvend bizonyos körökben. Nekünk is meg kellett néznünk, hogy mi a nagy felhajtás oka: készítettünk hát egy nagy tepsi békadesszertet.

Íme a retró süti receptje, amit az internet tett (újra) híressé

Egy kis eredettörténet

Nem rendelkezünk pontos információkkal a bákadesszert megszületésének körülményeiről, azonban néhány dolgot így is sikerült feltárnunk. A békadesszert egy Magyarországon, Romániában és más környező, Közép-kelet-európai országokban őshonos édesség, de például Shrewsbury és Stockholm városaiban is lencsevégre kerültek már példányok.

A megújult érdeklődés a Békadesszert nevű Instagram-oldalnak köszönhető, ahová felkerülnek a cukrászdákban fellelt sütik, illetve a rajongók által otthon készített verziók is. A helyzet valamilyen úton-módon odáig nőtte ki magát, hogy az oldal lelkes követője lett maga Beton.Hofi is: a zenész arcképe (amelyen a zöld édességek előtt tiszteleg) is megtalálható a megannyi különc béka között.

Külső, belső, kisugárzás

Az édesség amúgy több néven is ismert: békadesszert, békasüti, békamignon. A névbeli változatosság azt is tükrözi, hogy milyen sokféle alakot ölthet a zöld édesség.

Alkatra vannak csúcsosak, púposak, nyomottak, szélesek, terebélyesek, karcsúak, kecsesek és kifinomultak is, míg az arckifejezés (a szem és a száj kötelező eleme a békának) a bohókástól és naívtól, a bárgyún és közönyösön át, egészen a fenyegetőig, olykor kifejezetten bizarrig terjedhet.

Már a bevonás előtt is nagyon vonzóak voltak

Ez a folyamatosan váltakozó külső azonban gyakran hasonló belsőt rejt: a békadesszert egy sütés nélküli gyúrt masszából készül, ami vagy kekszmorzsából vagy maradék piskótából áll össze. Ez utóbbi inkább az ipari cukrászatban jellemző eljárás: a békadesszertek gyakran maradékmentő célzattal is készülhetnek.

Otthoni körülmények között a legegyszerűbben az alábbi hozzávalókból gyúrhatunk békát:

  • kekszmorzsa
  • cukor
  • kakaópor
  • sárgarabarcklekvár
  • tej

Ízre leginkább a kókuszgolyóra hasonlít, csupán a rumos vonal nélkül. A gyönyörű, zöld bevonat készülhet porcukor, víz és ételfesték keverékéből, de használhatunk boltban vett fondantot is.

Engedjük el a fantáziánkat a díszítésnél

A díszítésnél pedig érdemes minél jobban elengedni a fantáziánkat: készülhet koronás, csókos, kacsintós, részeges, morcos vagy éppenséggel éhes békadesszert is. Mi mindenképpen ez utóbbival azonosoltunk a leginkább, ugyanis a szerkesztőségben seperc alatt nekiestünk a zöld lényeknek.

Csak ajánlani tudjuk ezt az élményt, és azért, hogy ti is részesei lehessetek ennek az exkluzív klubnak, elhoztuk nektek a receptet TikTok-csatornánkon. Boldog békázást!

@nosalty.hu Emlékeztek erre a desszertre? :D #nosalty #tiktokhungary #cooking #bekadesszert ♬ eredeti hang – Nosalty - Nosalty

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több retró receptet találhatsz itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk