A 2500 forintos kaszinótojás
A zuglói Szaletly Étterem pillanatok alatt lett a város kedvence. Egyik sokat emlegetett fogásuk a kaszinótojás, aminek árazására a legtöbben felhúznák a szemöldöküket, jóllehet levehetetlen az étlapról, annyira belopta magát a vendégek szívébe. Az egyik legcsúnyábban lejáratott retró ételek egyike a hidegkonyhai, sorozatgyártott műétel, amin a leghitelesebb élelmiszer a kötelező díszpetrezselyem volt.
A modern éttermi világ napjainkban fedezi fel magának újra a szebb napokat látott előételt, amely tisztességesen elkészítve egy gazdagon variálható, valódi ínyencfogás. A Szaletlyben hollandi mártás helyett hollandi habbal érkezik.
A festményre kívánkozó krumplifőzelék
„A krumplileves legyen krumplileves, elvtársak” – hangzik a Kádár Jánosnak tulajdonított örökbecsű kijelentés. A krumplifőzelék pedig egyre több étteremben lesz több egyszerű krumplifőzeléknél. Kóstolhattuk már marokkói citromos felhanggal vagy épp mangalicakolbász-morzsával, de Budapest egyik régi, neves éttermében, a Gellérthegy tetején található Búsuló Juhászban is újjászületett ez a hagyományosan filléres klasszikus (amit mára már egyáltalán nem olyan olcsó előállítani). Gourmet feltétekkel kínálják a megunhatatlan nemzeti kedvencet.
Puliszka, előkelőbb nevén polenta
A kukoricamálé, gánica, ganca vagy a görhe nem a legelőkelőbb éttermek jellegzetes étele, polentával azonban igen gyakran találkozhatunk. Az összes elnevezés a puliszkát, avagy a kukoricakását takarja. Minél több helyen kóstoljuk, megláthatjuk, hogy a szegény ember eledele is megannyi módon készülhet.
Lágyabban vagy keményebbre sütve, sűrűbben vagy grízesebben, ízesítve vagy pőrén. Helyénvalónak tartottuk egy erdélyi étterem étlapjáról ajánlani, amely tökéletesen illik is a listánkra. A luxusüzletek sugárútján, az Andrássy úton várja vendégeit a SZÉK étterem, amely egyszerre friss és modern, de a hagyományos erdélyi konyha előtt tiszteleg. Az ő értelmezésükben a vajpuha oldalas mellé egy zöldségekkel színesebbé tett puliszka, avagy népiesen, kukoricamálé kerül köretként.
A káposztás cvekedli diadalmenete
Érzékeny probléma a só, bors és cukor jelenléte a káposztás cvekedliben, valódi hitbéli kérdés. A káposztás kockatészta, avagy a káposztás cvekedli mindenesetre a menzák egyik legutálatosabb ételének posztjáról egyszer csak a legjobb éttermek világába került, amiben nagy szerepet játszott a balatonszemesi Kistücsök Vendéglő is.
Az étterem egész évben kapható, állandó fogása lett a káposztás cvekedli, amit kérhetünk magában vegetáriánus ételként, vagy feltéttel, sült kacsacombbal is.
A jó éttermekben a titka a kiemelkedő minőségű – lehetőleg házilag gyúrt, frissen kifőzött – kockatészta és a káposzta textúrája. Ha nincsen pépessé főzve a káposzta, sőt még kap egy kis pirítást is, máris feledésbe merülnek a menzaemlékek.
A séf és a tojásos galuska
Ki gondolta volna még nem is olyan rég, hogy Michelin-csillagos éttermek séfjei fognak tojásos galuskát készíteni? Megtette a budapesti Babel volt séfje, Veres István is, és a Széll Tamás-Szulló Szabina séfpáros is a Stand25-ben. Az ige terjed, és már több kiemelkedő étterem vette fel újra a kínálatába ezt a végtelenül egyszerűnek tűnő, házias ételt. Vagy mégsem olyan egyszerű?
Meglátjuk, hogy a séfek kezéből egészen más a végeredmény, mint otthon. A házilag sokszor gumisra főzött galuska a korszerű konyhatechnológiákkal olyan puha és könnyed lehet, hogy visszajárunk érte egy-egy helyre.
Rakott krumpli, ahogyan biztosan fel sem ismernéd
A két év után a közelmúltban újranyitott Michelin-csillagos Babel étlapjáról gyorsan híre ment a csillagos szintre emelt kaszinótojásuknak, ezért mi most szándékosan egy másik ételt ajánlunk a menüsorról.
Az ínyenckonyháktól idegenkedők számára valóságos arculcsapás lehet a rakott krumpli pimasz újraértelmezése. Tény, hogy ez nem az a tepsit magunk elé vevős, tunkolós rakott krumpli stílus. De a fine dining nem is erről szól.
Szerző: Pásztor Rozina
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ezeket a cikkeket is olvasd el!