Szerinted meg kell pucolni a retket, vagy elég csak megmosni?

Végre megtaláltuk a választ az örök dilemmára: meg kell pucolni a retket, vagy elég csak megmosni?

Ha szóba kerül a retek pucolása, akkor egy elég megosztó témáról van szó. Akad olyan, aki meghámozza és olyan is aki inkább rajta hagyja a pirosló héjat. Most utána jártunk annak, hogy vajon mi a helyes eljárás a retek esetében.

Szerinted meg kell pucolni a retket, vagy elég csak megmosni?

Nem kell megpucolni a retket!

A retek felhasználása pofonegyszerű művelet, főleg azért, mert nem kell meghámozni! Csak mosd meg alaposan, vágd le a tetejét és a kis gyökérvégeket.

Aztán apríthatod, szeletelheted, felkockázhatod vagy elropogtathatod egészben!

És ha már a retek megtisztításánál tartunk, akkor szintén fontos megemlítenünk, hogy más zöldségekhez – a kelkáposztához, a spenóthoz és a mángoldhoz – hasonlóan a retek levelei is ehetőek, sőt rendkívül egészségesek! Szóval ne pazarold el a szép zöld leveleket! Nyugodtan hozzáadhatod salátákhoz, vagy feldobhatod vele az uncsi szendvicseket is. A hagymához hasonlóan éles, borsos ízűek a retek levelei, tehát remekül passzolnak a szendvicsekbe. Sőt, a zöld levelekből még finom pestot is készíthetsz!

Hideg avokádókrémes retekleves

A hónapos retek hava elmúlt, de lesz nemsokára másik bordós bogyónk, ebből és jégcsapretekből is elkészítheted ezt a hideg, üdítő levest, és ajánlom, tedd meg, mert ez lesz az idei ...

Reteklevélpesztós rizottó

A friss reteknél aligha van jobb tavaszi zöldség, amelyet a reggelihez vagy a vacsorához tálalhatnánk, az emberek nagy része azonban legtöbbször csak a zöldség fehér-rózsaszínben ...

De térjünk még vissza a retek héjára:

A retek héja nagyon gazdag szulforafánban (erős antioxidáns), mely sokféle egészségügyi előnnyel jár.

A szulforafán többek között erős rákellenes, antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, vagyis segít elkerülni a betegségek kialakulásának kockázatát.

Ezenfelül a retekben található szulforafán képes megvédeni a sejteket és késleltetni a sejtek öregedési folyamatát is. Ráadásul a retek héjának C-vitamin-tartalma körülbelül kétszerese magának a harsogóan roppanós zöldségnek. Sőt, a retekben található kalcium 95%-a a retek héjában rejtőzik. Ezek hallatán valószínűleg te sem fogod mostantól megpucolni a retket, ugye?

Forrásaink voltak.


Még több érdekesség:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...