Így akadályozzuk meg, hogy a reszelt sajt összeálljon

A házi reszelt sajt arról híres, hogy nagyon könnyen csomósodik – ez pedig különösen azért bosszantó, mert az előre reszelt, boltban vásárolt sajtokkal ilyen probléma nincs. De mit tehetünk ez ellen?

A sajtot számtalan fogáshoz felhasználhatjuk, és ehhez gyakran a reszelt változatra van szükségünk. Nehéz azonban mutatós ételeket készíteni és megfelelően eloszlatni azokon a sajtot, ha az a reszelés után szinte azonnal összeáll egy gombócba. A következőkben néhány hasznos tippet adunk, amelyekkel megakadályozhatjuk, hogy a házi reszelt sajt összecsomósodjon.

Így akadályozzuk meg, hogy a reszelt sajt összeálljon

Kukoricakeményítő

Az egyik remek módszer az, ha kukoricakeményítővel beszórjuk a reszelt sajtot. Hogy miért működik ez?

Nos, a kukoricakeményítő felszívja a felesleges nedvességet, vagyis a sajt nem lesz ragadós.

Emellett ez a keményítő íztelen is, így nem befolyásolja a sajt az ízét. Nem kell mást tennünk, mint 1-2 evőkanál kukoricakeményítőt adni egy adag reszelt sajthoz, és egy kicsit átforgatni vagy összerázni az egészet, hogy a por mindenhol bevonja a sajtszeleteket. Ezután, ha nem használjuk fel azonnal, a hűtőben is tárolhatjuk.

Kétsajtos pogácsa

Ez a kedvenc pogácsánk, amiből olykor-olykor sajtos rúd is készül, de lehet vegyesen is készíteni. Az első adag pogácsa szaggatása után kb. 8 mm vastagra nyújtom a leeső részeket, ...

Burgonyakeményítő

Azok a vállalatok, amelyek előre reszelt sajtokat is árulnak, gyakran burgonyakeményítővel vonja be a termékeket. Ez a bevonat ugyanis taszítja a nedvességet, így a sajt nem lesz ragacsos és nem tud csomósodni. Használjuk úgy, mint a kukoricakeményítőt!

Légmentesen záródó edény

Ha a reszelt sajtot légmentesen záródó edényben tároljuk, akkor megakadályozhatjuk, hogy összeragadjon. Ne használjunk ugyanakkor simítózáras tasakokat, mert ezekben a zacskó alján lévő sajt a nyomástól könnyen összeállhat.

Jobb ötlet tehát a doboz, ami több helyet biztosít a sajt szétterítéséhez, és a kemény külső réteg védi is a sajtot. Ha viszont túl nagy az edény, akkor tegyünk egy réteg műanyag fóliát a sajtra, ez csökkenti a levegővel való érintkezést, és hosszabb ideig megőrzi a sajt állapotát.

Songoku pizza erdei gombákkal

A sonka, gomba és kukorica triója szinte már klasszikussá vált töretlen közkedveltsége miatt, nem meglepő módon, hiszen tökéletes úgy, ahogy van. Azonban, ha mégis szeretnénk fokozni ...

Fagyasszuk le!

Nem tanácsos minden sajtfajtát lefagyasztani, de ez a módszer sok esetben segíthet – például ha szeretnénk előre dolgozni egy nagyobb vacsorára.

A sajt a fagyasztás során megkeményedik, ami megakadályozza, hogy összetapadjon. Ezzel meghosszabbíthatjuk az eltarthatóságát is, ám tartsuk szem előtt, hogy a textúrája megváltozhat.

Forrásunk volt.​


Még több konyhai tippet leshetsz el tőlünk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...