A sajtot számtalan fogáshoz felhasználhatjuk, és ehhez gyakran a reszelt változatra van szükségünk. Nehéz azonban mutatós ételeket készíteni és megfelelően eloszlatni azokon a sajtot, ha az a reszelés után szinte azonnal összeáll egy gombócba. A következőkben néhány hasznos tippet adunk, amelyekkel megakadályozhatjuk, hogy a házi reszelt sajt összecsomósodjon.
Kukoricakeményítő
Az egyik remek módszer az, ha kukoricakeményítővel beszórjuk a reszelt sajtot. Hogy miért működik ez?
Nos, a kukoricakeményítő felszívja a felesleges nedvességet, vagyis a sajt nem lesz ragadós.
Emellett ez a keményítő íztelen is, így nem befolyásolja a sajt az ízét. Nem kell mást tennünk, mint 1-2 evőkanál kukoricakeményítőt adni egy adag reszelt sajthoz, és egy kicsit átforgatni vagy összerázni az egészet, hogy a por mindenhol bevonja a sajtszeleteket. Ezután, ha nem használjuk fel azonnal, a hűtőben is tárolhatjuk.
Burgonyakeményítő
Azok a vállalatok, amelyek előre reszelt sajtokat is árulnak, gyakran burgonyakeményítővel vonja be a termékeket. Ez a bevonat ugyanis taszítja a nedvességet, így a sajt nem lesz ragacsos és nem tud csomósodni. Használjuk úgy, mint a kukoricakeményítőt!
Légmentesen záródó edény
Ha a reszelt sajtot légmentesen záródó edényben tároljuk, akkor megakadályozhatjuk, hogy összeragadjon. Ne használjunk ugyanakkor simítózáras tasakokat, mert ezekben a zacskó alján lévő sajt a nyomástól könnyen összeállhat.
Jobb ötlet tehát a doboz, ami több helyet biztosít a sajt szétterítéséhez, és a kemény külső réteg védi is a sajtot. Ha viszont túl nagy az edény, akkor tegyünk egy réteg műanyag fóliát a sajtra, ez csökkenti a levegővel való érintkezést, és hosszabb ideig megőrzi a sajt állapotát.
Fagyasszuk le!
Nem tanácsos minden sajtfajtát lefagyasztani, de ez a módszer sok esetben segíthet – például ha szeretnénk előre dolgozni egy nagyobb vacsorára.
A sajt a fagyasztás során megkeményedik, ami megakadályozza, hogy összetapadjon. Ezzel meghosszabbíthatjuk az eltarthatóságát is, ám tartsuk szem előtt, hogy a textúrája megváltozhat.
Még több konyhai tippet leshetsz el tőlünk: