Így akadályozzuk meg, hogy a reszelt sajt összeálljon

A házi reszelt sajt arról híres, hogy nagyon könnyen csomósodik – ez pedig különösen azért bosszantó, mert az előre reszelt, boltban vásárolt sajtokkal ilyen probléma nincs. De mit tehetünk ez ellen?

A sajtot számtalan fogáshoz felhasználhatjuk, és ehhez gyakran a reszelt változatra van szükségünk. Nehéz azonban mutatós ételeket készíteni és megfelelően eloszlatni azokon a sajtot, ha az a reszelés után szinte azonnal összeáll egy gombócba. A következőkben néhány hasznos tippet adunk, amelyekkel megakadályozhatjuk, hogy a házi reszelt sajt összecsomósodjon.

Így akadályozzuk meg, hogy a reszelt sajt összeálljon

Kukoricakeményítő

Az egyik remek módszer az, ha kukoricakeményítővel beszórjuk a reszelt sajtot. Hogy miért működik ez?

Nos, a kukoricakeményítő felszívja a felesleges nedvességet, vagyis a sajt nem lesz ragadós.

Emellett ez a keményítő íztelen is, így nem befolyásolja a sajt az ízét. Nem kell mást tennünk, mint 1-2 evőkanál kukoricakeményítőt adni egy adag reszelt sajthoz, és egy kicsit átforgatni vagy összerázni az egészet, hogy a por mindenhol bevonja a sajtszeleteket. Ezután, ha nem használjuk fel azonnal, a hűtőben is tárolhatjuk.

Burgonyakeményítő

Azok a vállalatok, amelyek előre reszelt sajtokat is árulnak, gyakran burgonyakeményítővel vonja be a termékeket. Ez a bevonat ugyanis taszítja a nedvességet, így a sajt nem lesz ragacsos és nem tud csomósodni. Használjuk úgy, mint a kukoricakeményítőt!

Légmentesen záródó edény

Ha a reszelt sajtot légmentesen záródó edényben tároljuk, akkor megakadályozhatjuk, hogy összeragadjon. Ne használjunk ugyanakkor simítózáras tasakokat, mert ezekben a zacskó alján lévő sajt a nyomástól könnyen összeállhat.

Jobb ötlet tehát a doboz, ami több helyet biztosít a sajt szétterítéséhez, és a kemény külső réteg védi is a sajtot. Ha viszont túl nagy az edény, akkor tegyünk egy réteg műanyag fóliát a sajtra, ez csökkenti a levegővel való érintkezést, és hosszabb ideig megőrzi a sajt állapotát.

Fagyasszuk le!

Nem tanácsos minden sajtfajtát lefagyasztani, de ez a módszer sok esetben segíthet – például ha szeretnénk előre dolgozni egy nagyobb vacsorára.

A sajt a fagyasztás során megkeményedik, ami megakadályozza, hogy összetapadjon. Ezzel meghosszabbíthatjuk az eltarthatóságát is, ám tartsuk szem előtt, hogy a textúrája megváltozhat.

Forrásunk volt.​


Még több konyhai tippet leshetsz el tőlünk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek