Így akadályozzuk meg, hogy a reszelt sajt összeálljon

A házi reszelt sajt arról híres, hogy nagyon könnyen csomósodik – ez pedig különösen azért bosszantó, mert az előre reszelt, boltban vásárolt sajtokkal ilyen probléma nincs. De mit tehetünk ez ellen?

A sajtot számtalan fogáshoz felhasználhatjuk, és ehhez gyakran a reszelt változatra van szükségünk. Nehéz azonban mutatós ételeket készíteni és megfelelően eloszlatni azokon a sajtot, ha az a reszelés után szinte azonnal összeáll egy gombócba. A következőkben néhány hasznos tippet adunk, amelyekkel megakadályozhatjuk, hogy a házi reszelt sajt összecsomósodjon.

Így akadályozzuk meg, hogy a reszelt sajt összeálljon

Kukoricakeményítő

Az egyik remek módszer az, ha kukoricakeményítővel beszórjuk a reszelt sajtot. Hogy miért működik ez?

Nos, a kukoricakeményítő felszívja a felesleges nedvességet, vagyis a sajt nem lesz ragadós.

Emellett ez a keményítő íztelen is, így nem befolyásolja a sajt az ízét. Nem kell mást tennünk, mint 1-2 evőkanál kukoricakeményítőt adni egy adag reszelt sajthoz, és egy kicsit átforgatni vagy összerázni az egészet, hogy a por mindenhol bevonja a sajtszeleteket. Ezután, ha nem használjuk fel azonnal, a hűtőben is tárolhatjuk.

Kétsajtos pogácsa

Ez a kedvenc pogácsánk, amiből olykor-olykor sajtos rúd is készül, de lehet vegyesen is készíteni. Az első adag pogácsa szaggatása után kb. 8 mm vastagra nyújtom a leeső részeket, ...

Burgonyakeményítő

Azok a vállalatok, amelyek előre reszelt sajtokat is árulnak, gyakran burgonyakeményítővel vonja be a termékeket. Ez a bevonat ugyanis taszítja a nedvességet, így a sajt nem lesz ragacsos és nem tud csomósodni. Használjuk úgy, mint a kukoricakeményítőt!

Légmentesen záródó edény

Ha a reszelt sajtot légmentesen záródó edényben tároljuk, akkor megakadályozhatjuk, hogy összeragadjon. Ne használjunk ugyanakkor simítózáras tasakokat, mert ezekben a zacskó alján lévő sajt a nyomástól könnyen összeállhat.

Jobb ötlet tehát a doboz, ami több helyet biztosít a sajt szétterítéséhez, és a kemény külső réteg védi is a sajtot. Ha viszont túl nagy az edény, akkor tegyünk egy réteg műanyag fóliát a sajtra, ez csökkenti a levegővel való érintkezést, és hosszabb ideig megőrzi a sajt állapotát.

Songoku pizza erdei gombákkal

A sonka, gomba és kukorica triója szinte már klasszikussá vált töretlen közkedveltsége miatt, nem meglepő módon, hiszen tökéletes úgy, ahogy van. Azonban, ha mégis szeretnénk fokozni ...

Fagyasszuk le!

Nem tanácsos minden sajtfajtát lefagyasztani, de ez a módszer sok esetben segíthet – például ha szeretnénk előre dolgozni egy nagyobb vacsorára.

A sajt a fagyasztás során megkeményedik, ami megakadályozza, hogy összetapadjon. Ezzel meghosszabbíthatjuk az eltarthatóságát is, ám tartsuk szem előtt, hogy a textúrája megváltozhat.

Forrásunk volt.​


Még több konyhai tippet leshetsz el tőlünk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...