Amikor főzőtököt vesz az ember, azt megteheti egészben – ilyenkor persze otthon vár majd rá az alapanyag megtisztításának és feldolgozásának feladata. Ez utóbbi a legtöbbször reszelést jelent, hiszen a általában ilyen vékony szálak formájában főzünk a zöldséggel. Megspórolandó a konyhai munkát, beszerezhetjük a főzőtököt előre legyalulva is, ilyenkor pedig észrevehetjük, hogy milyen nagy az eltérés a reszelt és a gyalult tök között. Ez a felismerés pedig talán odáig is elvihet minket gondolatban, hogy akkor lehet, hogy cseppet sem mindegy, melyik ételbe melyik fajta tököt tesszük... Az se baj, ha ez az utolsó gondolati ugrás kimarad, az alábbi cikk ugyanis először felteszi, majd megválaszolja ezt a kérdést.
Nézd meg galériánkban, melyik tökös ételbe kell reszelt, és melyikbe gyalult tök, a receptekért kattints a képre!
Receptek reszelt vagy gyalult tökkel
Tökfőzelék
A legtöbbször úgyis főzelék lesz a tökből, ha pedig ezt a klasszikust készítjük, mindenképpen a gyalult tököt válasszuk. Mivel az egész fogás krémes, jól esnek benne a masszívabb, vastagabb, texturálisan izgalmas szálak, amelyek ráadásul nem főnek szét olyan könnyen, mintha reszelnénk a zöldséget.
Tökfasírt
A tökből is (mint oly’ sok más nyári rokonából, lásd: cukkini, patisszon) készíthetünk ízes kis fasírtokat, amelyek előételként, szendvicsbetétként vagy főzelékfeltétként is szerepelhetnek a menüben. Ehhez jobb a reszelt tök, mivel a fasírtokhoz egységes massza kell, amit a kisebb darabok, reszelvények jobban tudnak biztosítani, mint a nagy gyalult szálak.
Tökös rétes
A tökös-mákos és tökös-túrós rétesek ugyan különc süteménynek számítanak, mégis, aki egyszer kóstolta bármelyiket, nehezen felejti az élményt. Köszönhető ez annak is talán, hogy a tök egészen kellemesen beleolvad, szinte eltűnik a töltelékben, abszolút nem lesz tolakodó. És miért? Mert reszelve kerül a mákhoz, túróhoz – így a vékony szálak a sütő forróságában olyan puhára párolódnak, hogy majd’ elolvadnak a szánkban.
Tökös sütemény
Ugyanez igaz bármilyen más jellegű tökös süteményre: ha muffinban, kevert piskótában vagy kuglófban szeretnénk bevetni, inkább reszeljük le, semmint, hogy gyalulva keverjük a masszához. A reszelt tök ugyanis több nedvességet tud kiadni magából, ami kulcsfontosságú tényező ezeknél a süteményeknél, ettől a plusz nedvességtől lesz olyan utánozhatatlanul szaftos a tésztájuk.
A legfinomabb tökös receptjeink:
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ezeket a hasznos konyhai tippeket is ismerd meg: