Reszeljük-e a citrom héját? Itt a válasz! - 7 citromos finomságot hoztunk a kánikulára

Savanykás íze miatt a citrom az egyik legvonzóbb gyümölcs a kánikulában. De mi a helyzet a héján található növényvédő szerekkel? 

Mi lehet frissítőbb a forró nyári délutánokon, mint egy citromfagyi, a bodzaszörp szódával vagy egy jeges limonádé? A közös bennük a citrom, ami a kánikulában az egyik legvonzóbb gyümölcs, nem csak a levét, a héját is előszeretettel használjuk süteményekhez, egész évben.

De mi a helyzet a citrusfélék héján található növényvédő szerekkel? A citromokat, narancsokat általában éretlenül szüretelik le a termelő országokban, és amíg eljutnak hazánkba, addig nagy utat tesznek meg, “beérnek”, és annak érdekében, hogy az utaztatás során ne veszítsenek frissességükből, gombaölő szerekkel, viasszal kezelik a felületüket. Ezt a forgalmazónak minden esetben fel kell tüntetnie magyar nyelven a termék csomagolásán: a címkének tartalmaznia kell a növényvédő szer pontos megnevezését, azt, hogy bevonták-e a gyümölcs felületét viasszal, és a citrusféle pontos fajtamegjelölését is.

Ez is érdekelhet!

Hogyan tároljuk helyesen a citromot?

Ezen túl azt is tudnia kell a fogyasztónak, hogy a citrusféle héja alkalmas-e emberi fogyasztásra. A legtöbb esetben a kezelt citrusfélék sajnos már nem megfelelőek arra, hogy a kedvenc receptjeinkben felhasználjuk őket. Ezekre az esetekre érdemes előre csomagolt organikus citromhéjat venni, vagy a garantáltan kezeletlen bio gyümölcsöket választani. A bio minősítés garancia arra, hogy a termés nem találkozott növényvédő szerekkel, így bátran reszelheted őket a hétvégi túrós sütibe! Természetesen az organikus egyben drágább is, de a nagyobb áruházláncoknál gyakran akciósak, ilyenkor jó ötlet többet venni belőlük, hűtőben tárolva 1-2 hétig elállnak.

Te sima vagy kezeletlen (bio) citrusféle héját használod a süteményekhez, szörphöz, fagyihoz?

  1. 1.

    Citromos-rozmaringos pite

  2. 2.

    Bodzaszörp tartósítószer nélkül

  3. 3.

    Citromos tejszínes babapiskóta

  4. 4.

    Görög citromos süti

  5. 5.

    Hűsítő citromleves

  6. 6.

    Sütés nélküli citromtorta

  7. 7.

    Indiai limonádé

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...