Reszeljük-e a citrom héját? Itt a válasz! - 7 citromos finomságot hoztunk a kánikulára

Savanykás íze miatt a citrom az egyik legvonzóbb gyümölcs a kánikulában. De mi a helyzet a héján található növényvédő szerekkel? 

Mi lehet frissítőbb a forró nyári délutánokon, mint egy citromfagyi, a bodzaszörp szódával vagy egy jeges limonádé? A közös bennük a citrom, ami a kánikulában az egyik legvonzóbb gyümölcs, nem csak a levét, a héját is előszeretettel használjuk süteményekhez, egész évben.

De mi a helyzet a citrusfélék héján található növényvédő szerekkel? A citromokat, narancsokat általában éretlenül szüretelik le a termelő országokban, és amíg eljutnak hazánkba, addig nagy utat tesznek meg, “beérnek”, és annak érdekében, hogy az utaztatás során ne veszítsenek frissességükből, gombaölő szerekkel, viasszal kezelik a felületüket. Ezt a forgalmazónak minden esetben fel kell tüntetnie magyar nyelven a termék csomagolásán: a címkének tartalmaznia kell a növényvédő szer pontos megnevezését, azt, hogy bevonták-e a gyümölcs felületét viasszal, és a citrusféle pontos fajtamegjelölését is.

Ez is érdekelhet!

Hogyan tároljuk helyesen a citromot?

Ezen túl azt is tudnia kell a fogyasztónak, hogy a citrusféle héja alkalmas-e emberi fogyasztásra. A legtöbb esetben a kezelt citrusfélék sajnos már nem megfelelőek arra, hogy a kedvenc receptjeinkben felhasználjuk őket. Ezekre az esetekre érdemes előre csomagolt organikus citromhéjat venni, vagy a garantáltan kezeletlen bio gyümölcsöket választani. A bio minősítés garancia arra, hogy a termés nem találkozott növényvédő szerekkel, így bátran reszelheted őket a hétvégi túrós sütibe! Természetesen az organikus egyben drágább is, de a nagyobb áruházláncoknál gyakran akciósak, ilyenkor jó ötlet többet venni belőlük, hűtőben tárolva 1-2 hétig elállnak.

Te sima vagy kezeletlen (bio) citrusféle héját használod a süteményekhez, szörphöz, fagyihoz?

  1. 1.

    Citromos-rozmaringos pite

  2. 2.

    Bodzaszörp tartósítószer nélkül

  3. 3.

    Citromos tejszínes babapiskóta

  4. 4.

    Görög citromos süti

  5. 5.

    Hűsítő citromleves

  6. 6.

    Sütés nélküli citromtorta

  7. 7.

    Indiai limonádé

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek