Ezekből a zöldségekből süss tortát, ha unod a répásat

A répatorta nagy kedvenc sütemény, főleg ilyenkor, tavasz tájékán. Ha szeretjük, adjunk egy esélyt a többi zöldséges süteménynek is: azok is megérnek egy misét.

Sokak nem tudnak kiegyezni azzal a gondolattal, hogy a répatorta egy olyan sütemény, amely dugig van zöldséggel. Pedig ez a klasszikus torta még abszolút a „kezdő” szinten helyezkedik el, vannak nála sokkal extrémebb zöldséges édességek is. Ha idén tavasszal szívesen kipróbálnánk valami újdonságot, ami valahol mégis hajaz a répatortára, az alábbi receptötletek jól jönnek majd.

Ezekből a zöldségekből süss tortát, ha unod a répásat

Cékla

Cseréljük a sárga gyökérzöldséget mélybordóra: szinte alig kell változtatnunk a recepten, ha répatorta helyett céklatortát sütnénk. Ugyanúgy reszeljük le vékony szálakra, majd keverjük bele a sütemény masszájába (használhatunk hozzá egy bevált répatortareceptet).

Sajnos nem marad meg sütés után a fantasztikus szín, hanem halovány barnásra vált, az íz azonban nem tűnik sehová.

Kiegészíthetjük a piskótát cukrozatlan kakaóporral, étcsokoládéval vagy összeállításkor egy csokis krémmel: ezek mind kiválóan illenek a cékla mély, „földes” ízéhez.

Édesburgonya

A narancssárga gyökérzöldség nem csak névleg édes: megsütve vagy párolva kiadja mézes, karakteres aromáját. Ez pedig azt is jelenti, hogy bátran használhatjuk édességekben, süteményekben.

A dolgunk ugyanaz lesz vele, mint a répával vagy céklával: a reszelőnk kislyukú oldalán le kell reszelnünk, majd elkevernünk minden mással. A dió kifejezetten jól áll neki: darálva vagy aprítva is adjunk a tortának. A krém pedig lehet egyszerű krémsajtos vagy mascarponés, de jó ötlet lehet megspékelni egy kis fahéjjal.

Cukkini

Ugyan jóval lédúsabb, mint a többi gyökérzöldség, a cukkinival is süthetünk tortákat. Magas nedvességtartalma miatt meg kell dolgoznunk a reszelt zöldséget, mielőtt sütnénk vele: tegyük egy konyharuhával kibélelt szűrőbe, majd enyhén sózzuk be, és hagyjuk állni 10 percet.

Ezután fogjuk meg a konyharuha csücskeit, és facsarjuk ki a zöldséget – távozzon a víz nagy része. Ha ezt megtesszük, nem lesz annyira ragacsos a kisült sütemény, ami egy torta esetében előnyös. Így sem lesz azért száraz az állaga, azonban ha nem nyomkodnánk ki a cukkinit, inkább egy brownie-szerű piskótát kapnánk.

A cukkinis tortánál is használhatunk kakaóport, ilyenkor a hozzá készített krém is legyen csokoládés.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több szokatlan, de isteni konyhai ötlet:

Címlapról ajánljuk