Ezekből a zöldségekből süss tortát, ha unod a répásat

A répatorta nagy kedvenc sütemény, főleg ilyenkor, tavasz tájékán. Ha szeretjük, adjunk egy esélyt a többi zöldséges süteménynek is: azok is megérnek egy misét.

Sokak nem tudnak kiegyezni azzal a gondolattal, hogy a répatorta egy olyan sütemény, amely dugig van zöldséggel. Pedig ez a klasszikus torta még abszolút a „kezdő” szinten helyezkedik el, vannak nála sokkal extrémebb zöldséges édességek is. Ha idén tavasszal szívesen kipróbálnánk valami újdonságot, ami valahol mégis hajaz a répatortára, az alábbi receptötletek jól jönnek majd.

Ezekből a zöldségekből süss tortát, ha unod a répásat

Cékla

Cseréljük a sárga gyökérzöldséget mélybordóra: szinte alig kell változtatnunk a recepten, ha répatorta helyett céklatortát sütnénk. Ugyanúgy reszeljük le vékony szálakra, majd keverjük bele a sütemény masszájába (használhatunk hozzá egy bevált répatortareceptet).

Sajnos nem marad meg sütés után a fantasztikus szín, hanem halovány barnásra vált, az íz azonban nem tűnik sehová.

Kiegészíthetjük a piskótát cukrozatlan kakaóporral, étcsokoládéval vagy összeállításkor egy csokis krémmel: ezek mind kiválóan illenek a cékla mély, „földes” ízéhez.

Céklatorta csokival

Cékla, mint süti alapanyag? Ha eddig csak az agyonfőzött, ecetes, szeletelt savanyúságot ismerted, akkor éppen itt az ideje, hogy az eddig haszontalannak, sőt egyenesen bosszantónak vélt ...

Habos-céklás csokitorta

Csokis brownie-szerű alaptésztára egy sütés nélküli fehércsokis céklahabot álmodtam meg, amihez céklaszirupot készítettem, ezzel és még sok más finomsággal díszítettem az ...

Édesburgonya

A narancssárga gyökérzöldség nem csak névleg édes: megsütve vagy párolva kiadja mézes, karakteres aromáját. Ez pedig azt is jelenti, hogy bátran használhatjuk édességekben, süteményekben.

A dolgunk ugyanaz lesz vele, mint a répával vagy céklával: a reszelőnk kislyukú oldalán le kell reszelnünk, majd elkevernünk minden mással. A dió kifejezetten jól áll neki: darálva vagy aprítva is adjunk a tortának. A krém pedig lehet egyszerű krémsajtos vagy mascarponés, de jó ötlet lehet megspékelni egy kis fahéjjal.

Cukkini

Ugyan jóval lédúsabb, mint a többi gyökérzöldség, a cukkinival is süthetünk tortákat. Magas nedvességtartalma miatt meg kell dolgoznunk a reszelt zöldséget, mielőtt sütnénk vele: tegyük egy konyharuhával kibélelt szűrőbe, majd enyhén sózzuk be, és hagyjuk állni 10 percet.

Ezután fogjuk meg a konyharuha csücskeit, és facsarjuk ki a zöldséget – távozzon a víz nagy része. Ha ezt megtesszük, nem lesz annyira ragacsos a kisült sütemény, ami egy torta esetében előnyös. Így sem lesz azért száraz az állaga, azonban ha nem nyomkodnánk ki a cukkinit, inkább egy brownie-szerű piskótát kapnánk.

A cukkinis tortánál is használhatunk kakaóport, ilyenkor a hozzá készített krém is legyen csokoládés.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több szokatlan, de isteni konyhai ötlet:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...