Sokak nem tudnak kiegyezni azzal a gondolattal, hogy a répatorta egy olyan sütemény, amely dugig van zöldséggel. Pedig ez a klasszikus torta még abszolút a „kezdő” szinten helyezkedik el, vannak nála sokkal extrémebb zöldséges édességek is. Ha idén tavasszal szívesen kipróbálnánk valami újdonságot, ami valahol mégis hajaz a répatortára, az alábbi receptötletek jól jönnek majd.
Cékla
Cseréljük a sárga gyökérzöldséget mélybordóra: szinte alig kell változtatnunk a recepten, ha répatorta helyett céklatortát sütnénk. Ugyanúgy reszeljük le vékony szálakra, majd keverjük bele a sütemény masszájába (használhatunk hozzá egy bevált répatortareceptet).
Sajnos nem marad meg sütés után a fantasztikus szín, hanem halovány barnásra vált, az íz azonban nem tűnik sehová.
Kiegészíthetjük a piskótát cukrozatlan kakaóporral, étcsokoládéval vagy összeállításkor egy csokis krémmel: ezek mind kiválóan illenek a cékla mély, „földes” ízéhez.
Édesburgonya
A narancssárga gyökérzöldség nem csak névleg édes: megsütve vagy párolva kiadja mézes, karakteres aromáját. Ez pedig azt is jelenti, hogy bátran használhatjuk édességekben, süteményekben.
A dolgunk ugyanaz lesz vele, mint a répával vagy céklával: a reszelőnk kislyukú oldalán le kell reszelnünk, majd elkevernünk minden mással. A dió kifejezetten jól áll neki: darálva vagy aprítva is adjunk a tortának. A krém pedig lehet egyszerű krémsajtos vagy mascarponés, de jó ötlet lehet megspékelni egy kis fahéjjal.
Cukkini
Ugyan jóval lédúsabb, mint a többi gyökérzöldség, a cukkinival is süthetünk tortákat. Magas nedvességtartalma miatt meg kell dolgoznunk a reszelt zöldséget, mielőtt sütnénk vele: tegyük egy konyharuhával kibélelt szűrőbe, majd enyhén sózzuk be, és hagyjuk állni 10 percet.
Ezután fogjuk meg a konyharuha csücskeit, és facsarjuk ki a zöldséget – távozzon a víz nagy része. Ha ezt megtesszük, nem lesz annyira ragacsos a kisült sütemény, ami egy torta esetében előnyös. Így sem lesz azért száraz az állaga, azonban ha nem nyomkodnánk ki a cukkinit, inkább egy brownie-szerű piskótát kapnánk.
A cukkinis tortánál is használhatunk kakaóport, ilyenkor a hozzá készített krém is legyen csokoládés.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több szokatlan, de isteni konyhai ötlet: